Cum este afectata pielea de arsuri
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Pielea si arsurile

Pielea si arsurilePielea este unul dintre cele mai mari organe ale omului si are rolul de a proteja corpul de raniri si infectii. De asemenea, pielea are un rol important in mentinerea temperaturii corpului la un nivel optim si constant.

Pielea este formata din doua straturi: epiderma si derma. Epiderma este stratul de deasupra, cel pe care il vedem si atingem toti. Acest strat este format din celule moarte care sunt inlocuite cu altele noi (nu se vede asa evident ca la serpi dar tot un fel  de ”naparlire” este), care sunt create in stratul inferior. Epiderma este protejata de o substanta uleioasa, numita sebum, si care este secretata de glandele sebacee. Acest sebum mentine pielea supla si impermeabila pentru apa (altfel ar trece apa prin piele, nu?)

Partea de sub epiderma se numeste derm (de aici si denumirea de dermatolog) si contine vase de sange, nervi (de aceea simti orice atingere pe piele), muschi, glandele sebacee, glandele sudoripare (responsabile de transpiratie) si foliculii pilosi (adica radacina firelor de par).

Pielea si arsurile

Si, daca tot suntem la capitolul arsuri, hai sa-ti explic cum mentine pielea temperatura corpului constanta (una dintre cele mai importante functii ale sale) si de ce este atat de grav cand arsura se intinde pe o suprafata mare de piele. In creier exista hipotalamusul care regleaza temperatura corpului si functioneaza ca un termostat. Daca temperatura sangelui care ajunge la hipotalamusul-termostat este prea mare sau prea scazuta, acesta va da comanda pentru diverse actiuni care sa scada/creasca temperatura, in functie de situatie.

De exemplu, cand iti este frig, corpul tau face niste modificari pentru a preveni pierderea de caldura. Vasele de sange din derm fac vasoconstrictie pentru a pastra sangele cald in mare masura, glandele sudoripare isi reduc imediat activitatile, iar parul va sta ”ridicat” pentru a atrage mai multa caldura in corp, rata metabolismului creste (exista niste tehnici de slabit la rece/frig) si muschii se contracta (fie voluntar, ca vrei tu sa topai putin ca sa te incalzesti, fie involuntar, ca tremuri de frig. Tremuratul de frig este o actiune a organismului, prin care genereaza caldura).

Cand iti este cald (stai sa vezi vara asta) organsimul provoaca mecanisme de pierdere a caldurii. Vasele de sange din piele se dilata si atunci creste fluxul de sange de la suprafata sa, pierzandu-se din temperatura ridicata. Glandele sudoripare devin active si transpiri la greu, iar, cand se evpora transpiratia, simti un efect de racorire foarte placut.

In concluzie, cand suprafete mari de piele sunt afectate de arsuri, toate rolurile ei se diminueaza sau dispar si atunci tot organismul este dat peste cap. Datorita faptului ca nu mai sunt bariere pentru infectii, acestea pot aparea foarte usor si pe perioada de dupa arsuri, acestea sunt principala cauza de mortalitate. Se pierd fluide multe din vasele de sange din piele si se acumuleaza sub forma de basici mari pe locul arsurii.

Este foarte important sa cunosti/sa deduci circumstantele unei arsuri. De exemplu, intr-un incendiu in spatiu inchis, victima nu sufera doar arsuri grave pe piele, ci si intoxicatie cu monoxid de carbon, care ii poate fi imediat fatala si care trebuie prima luata in considerare in acordarea primului ajutor.

De asemenea, o arsura extinsa are risc crescut de soc. Fiind foarte extinsa, se vor pierde multe fluide ale corpului si victima poate intra in soc.

 

Citește mai mult despre arsuri:

Pielea si arsurile

Pielea si arsurile

Pielea este unul dintre cele mai mari organe ale omului si are rolul de a proteja corpul de raniri si infectii. De asemenea, pielea are un rol important in mentinerea temperaturii corpului la un nivel optim si constant. In cazul arsurilor, pielea este afectata.
mai multe detalii
Clasificarea arsurilor pe grade

Clasificarea arsurilor pe grade

Arsurile primesc niste grade in functie de gravitatea lor, de suprafata pe care se intind, de adancimea la care ajung, de formatiunile distruse in arsura.
mai multe detalii
Arsuri care necesita spitalizare

Arsuri care necesita spitalizare

Cele mai periculoase arsuri sunt arsurile la copii si cele care nu dor. Pentru siguranta, daca nu ai experienta si daca nu esti sigura ca totul e in regula, este important sa mergi la medic chiar daca arsura respectiva nu pare mare lucru - arsurile sunt insidioase; uneori par inofensive, dar, in realitate nu sunt.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri termice

Cum intervii in caz de arsuri termice

Situatii si tehnici pentru arsurile termice clasificate pe grade, asa cum se obisnuieste cel mai mult, cu filmulete si poze la fiecare categorie, ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri electrice

Cum intervii in caz de arsuri electrice

In cazul mai des intalnit de curentare acasa, principalele victime sunt copiii mici care sunt curiosi si isi baga degetele sau obiecte metalice in priza sau alte zone aflate sub tensiune. Curentarea poate provoca, pe langa altele, si arsuri.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri chimice

Cum intervii in caz de arsuri chimice

Anumite chimicale pot irita, arde si traversa bariera pielii, cauzand dispersie pe scara larga in organism si de multe ori cu urmari fatale. Cele mai corozive substante se gasesc in industrie, dar si acasa exista substante cu risc mare, cum ar fi produsele de curatenie, de vopsit, bateriile, soda caustica etc.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri solare

Cum intervii in caz de arsuri solare

Vara, insolatia este la ordinea zilei. Copiii sunt prinsi cu joaca si uita sa se mai miste de la soare si te trezesti cu ei cu niste arsuri de toata frumusetea, periculoase dealtfel la varsta lor. Cati dintre noi nu adormim la plaja la mare si ne trezim arsi de soare?
mai multe detalii
Prevenirea arsurilor

Prevenirea arsurilor

Exista o serie de masuri simple pe care le poti lua pentru a preveni arsurile. Informeaza-te si nu-ti asuma riscuri!
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit