Ce este ADHD, sindromul deficitului de atentie cu hiperactivitate la copii?
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Ce este ADHD?

In SUA, peste un milion de copii primesc zilnic medicatie pentru aceasta afectiune, desi se stie atat de putin despre ce este ea si cat de reala este.

Conform definitiilor, ADHD este un deficit de atentie si  hiperactivitate care devine evident in jurul varstei de 7 ani si  pentru a carui diagnosticare este necesara prezenta, pe o perioada continua, de cel putin 6 luni, a cel putin opt simptome/manifestari din cele 14 definitorii, printre care si urmatoarele:

 • Deficit de atentie cu hiperactivitate (ADHD) sau joaca?copilul este usor distras de stimulii externi,
 • isi concentreaza atentia cu greu,
 • are dificultati in a urma instructiuni,
 • are dificultati in a-si astepta randul la jocuri,
 • deseori vorbeste excesiv,
 • isi framanta mainile
 • isi framanta picioarele,
 • se foieste in timp ce sta asezat,
 • pierde lucruri si
 • nu asculta ce i se spune.

ADHD poate avea 3 componente:

 • doar deficit de atentie (ADD - in engleza, "attention deficit disorder"),
 • doar hiperactivitate (HD - in engleza, "hyperactivity disorder"), sau
 • cele doua combinate, sub denumirea de ADHD (in engleza, "attention defficit and hyperactivity disorder").

Dupa cum se observa din start, diagnosticul se pune pe baza unei combinatii indoielnice de manifestari, criterii, simptome, care nu scapa de subiectivismul celor care le observa/descriu (parinti, profesori). Aceasta lasa loc de loc de diagnosticare gresita sau, intentionat, de supradiagnosticare.

Definitia sindromului (nu este o boala ci un sindrom) ADHD a fost data de psihiatrul american Leon Eisenberg, nascut in 1922, fiul unor imigranti evrei rusi, si care, la 87 de ani, cu 7 luni inainte de a muri, a declarat ca ADHD este "un prim exemplu de boala fictiva" (in limba germana, "ADHS ist ein Paradebeispiel für eine fabrizierte Erkrankung" conform cotidianului nemtesc Der Spiegel din data de 2 februarie 2012).

Cateva date statistice arata ca utilizarea medicamentelor pentru ADHD a crescut pe parcursul a 18 ani in Germania, de la 34 de kg (in 1993) la 1760 kg (in anul 2011). In SUA, fiecare al zecelea copil (cu varsta medie de 10 ani) foloseste zilnic medicatie pentru ADHD.

Coreland toate acestea de mai sus cu faptul evident ca piata farmaceutica functioneaza de cele mai multe ori la marginea eticii, se poate realiza un tablou complet de la care putem formula anumite premize care sa ne ajute sa distingem putin in marea de informatii voit eronate.

Alte informatii despre ADHD:

Ce este ADHD?

Ce este ADHD?

Conform definitiilor, ADHD este un deficit de atentie si hiperactivitate care devine evident in jurul varstei de 7 ani si pentru a carei diagnosticare este necesara prezenta pe o perioada continua de 6 luni a cel putin opt simptome/manifestari din cele 14 definitorii.
mai multe detalii
Adevar si mit despre ADHD

Adevar si mit despre ADHD

Ce este si ce nu este adevarat despre ADHD? Cum recunoastem si cum acceptam acest diagnostic si, mai ales, cum ne ferim de supradiagnosticare.
mai multe detalii
Ce faci daca ai un copil cu ADHD

Ce faci daca ai un copil cu ADHD?

Ce faci daca ai un copil cu ADHD, sau doar supradiagnosticat cu acest sindrom? Ce medicatie si terapii alternative exista pentru acest sindrom?
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit