Capcanele alimentatiei moderne (I)- glutenul, intoleranta la gluten si boala celiaca
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Meniul principal
Despre
+ Evenimente/TABERE
+ Calendar 2020
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2020
+ Calendar 2019
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Workshop-uri
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2019
+ Calendar 2018
Curs de dezvoltare personală pentru copii - octombrie 2018
Curs de prim ajutor pentru copii - octombrie 2018
Curs de nutritie pentru copii cu Teo - noiembrie 2018
Curs de dezvoltare personală pentru adolescenți - octombrie 2018
Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"
Curs de prim ajutor pentru copii
+ Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cum a fost în tabara de dezvoltare "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Pledoarie pentru viitorul copiilor nostri
Conceptul cheie al taberei de dezvoltare personala pentru copii - iulie 2018
De ce sa-mi trimit copilul in tabara- Magia taberelor
Ajutor! Copilul meu pleaca in tabara - dorul de casa
+ Calendar 2017
Și copiii pot acorda primul ajutor
Ora de sănătate - curs de cunoaștere și autocunoaștere
Atingeri permise, atingeri nepermise - curs pentru copii despre abuzul fizic și sexual
Să ne hrănim sănătos - ateliere educaționale și haioase de împrietenire cu mâncarea
+ Calendar 2016
Inteligența emoțională a adulților în beneficiul copiilor noștri
Cum să iei (dai?) startul afacerii tale de acasă
Calendar 2015
❆ Târgurile de Crăciun
✿ Taberele familiale de nutriție
♥ Cursuri de prim ajutor
✿ Târg de Paște
+ Editorial
Cum ne-am pregatit de inceperea scolii
1. Cum recunosti daca un copil este abuzat in familie
+ Coaching
Ce se intampla in coaching si de ce ai veni la o sesiune de acest fel
Ce este coachingul
Oamenii- pasari cu aripile crescute inauntru
Cum sa-ti traiesti viata de-a latul nu de-a lungul
Drumuri catre Sine
Vindecarea prin iubire
Despre frica (1) - anatomia fricii
Despre frica (2) - vindecarea de frica
Cum sa faci din faliment un succes personal
Alba ca Zapada si Umbra din noi
Ce am mai invatat trecand inca un an
Doamna cu globul magic, lecții de viață pentru copii prin povești și o invitație la Ceburashki-locul unde se învață lucruri importante, prin joacă
+ Provocarile unei mame
Provocarile unei mame (1)
Provocarile unei mame (2)
Provocarile unei mame (3)
Provocarile unei mame (4)
+ Greseli de mama
Greseli de mama (1)
Greseli de mama (2)
+ Lumea lui Luca
Ce gasesti aici
Ce ma invata Luca
Gradinita, bona si alte activitati educationale, sportive, joaca, socializare
Sa invatam sa fim din nou copii
Fa educatie sexuala cu copilul tau
Cum iti dai seama daca copilul tau este abuzat( fizic, emotional, sexual)
Cat de bine iti cunosti copilul
Cadouri cu...poveste- lista de Crăciun
+ ♥ Prim-ajutor (și cursuri)
De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)
Ghid urgențe
Fii un părinte de poveste!
Contact
Biblioteca
Ghid de tranzitie prin sezonul rece
Bolile sezonului rece si ale intrarii in colectivitate
Bolile din sfera O.R.L.
Tusea
Febra - un aliat puternic pentru sanatatea copiilor nostri
Alergiile, astmul și sistemul imun
Accidentari - urgente
Bolile infecto-contagioase ale copilariei
Sanatatea femeii
Sistemul digestiv
Capcanele alimentatiei moderne
Negot cu boli
Ghid de tranzitie prin sezonul cald
Editorial
Utile
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Capcanele alimentatiei moderne (I)- glutenul, intoleranta la gluten si boala celiaca

Asadar, incepem cu Maria-sa glutenul.

Inca din cele mai vechi timpuri, romanul este infratit cu codrul.......de paine. Painea a fost mancarea de baza a saracilor, alimentul nelipsit la orice masa. Unde mai pui ca marii oaspeti ai statului nostru au fost si sunt intampinati si in cele mai oficiale ceremonii de primire cu „paine si sare" ( cu siguranta sare neiodata). Asadar, painea este intr-o simbioza perfecta cu noi, aproape ca nu poti desparti obiceiurile noastre alimentare de acest primordial si cel mai des intalnit aliment.

Si in ziua de azi, desi alternativele alimentare sunt nenumarate si infomatiile bulversante, tot painea a ramas alimentul omiprezent in mancarea familiei, in oferta nutritionala a gradinitelor, a scolilor si a mai stiu eu ce institutii care ofera servicii de masa. Desi destul de rar, parca s-a mai schimbat putin tipul de paine: acum mai avem alternative la painea alba si pufoasa. Avem paine cu maia din fana integrala, avem painea de secara, avem lipii. Dar totusi, pe langa aceste sporadice oferte, de baza ramane painea alba-alba, extrem de pufoasa si frumos mirositoare. Ei, tocmai despre acest miros vreau sa va vorbesc putin.

„Mirosul şi memoria prezintă o legătură strânsă. Zonele din creier ce controlează aceste două elemente sunt interconectate. Regiunea mirosului face parte dintr-o zonă a subconştientului care include memoria, starea de spirit şi emoţia. Oamenii de ştiinţă au realizat studii pentru a afla care este simţul cu cea mai mare putere asupra amintirilor şi emoţiilor. Deşi muzica are un efect puternic, cercetătorii au descoperit că mirosul este cel mai puternic stimul care evocă amintiri şi emoţiile asociate acestora.( Prof Tim Jacob- Universitatea Cardiff)

„Cea mai rapidă cale prin care putem schimba starea de spirit şi comportamentul unei persoane este prin miros, mai repede decât prin oricare alt simţ. Dacă vedeţi o imagine, să zicem o grădină, mai întâi identificaţi ce este şi apoi decideţi dacă vă place sau nu. În schimb, cu mirosul este exact invers - reacţia emoţională apare înainte să vă daţi seama ce este în imagine".(Dr. Alan Hirsch, fondatorul The Smell and Taste Treament and Research Foundationdin Chicago)

 

memoria mirosului

Ce vreau sa intelegeti este faptul ca de miros se leaga intotdeauna o emotie. La noi, la romani, de painea calda scoasa din cuptor si de mirosul ei inconfundabil ne leaga emotiile frumoase ale copilariei, ne leaga amintirea mamei si a bunicii, ne leaga o stare de bine, de siguranta si de lipsa de griji. Tie ce amintiri si emotii iti provoaca instantaneu mirosul unei painii proaspat scoase din cuptor?

Iti dai seama, ca este cu atat mai greu sa renunti la acest aliment. Este ca si cum trebuie sa renunti la mama, la bunica, la copilaria ta. Este una cu tine painea si simti ca trebuie sa rupi si sa renunti la ceva din tine ...si e tare greu daca nu imposibil.

Hai sa va spun despre mine. Am 38 de ani si pana acum vreo 10 ani eram o paluga de fata inaaaalta si slaaaba...mi se mai spunea stalp de telegraf...girafa etc ( aveam 1,80 cm si vreo 64 de kg, invariabil). Dupa 27 de ani, incet, dar sigur, am inceput sa acumulez kilograme...si de vreo 10 ani sunt intr-o continua cautare de sine si de rezolvari la acesta problema. Inevitabil am trecut si prin iadul dietelor si vanatorilor de profituri de pe urma pilulelor de slabit si a naivitatii oamenilor, mai aveam un pas si ajungeam pe mana macelarilor de chirurgie bariatrica si metabolica care iti baga o frica in oase de nu o poti duce ( lucrez de ceva timp la un articol incendiar pe aceasta tema a chirurgiei bariatrice si o sa vedeti ce grozavii se intampla...sper ca in week-end sa il finalizez).

Nu despic aici firul in patru referitor la CAUZELE ingrasarii ( pentru asta am un site special www.asociatia-supra.ro) ci doar va spun pe scurt unde vreau sa ajung. In tot acest cosmar al redobandirii greutatii initiale, desi ma consideram dependenta de dulciuri si cola...stiti la ce mi-a fost crunt de greu sa renunt? stiti cu ce ma lupt inca si in fata carui aliment cedez cel mai des? In fata painii, evident...a mirosului painii.

Pentru mine mirosul painii ma arunca invariabil, rapid si inevitabil in vremea copilariei fara griji. Desi am trait pe vremea lui Ceausescu si nu era situatia asa roz pentru adulti, pentru noi copiii a fost o perioada libera, lipsita de griji si de pericole. Imi aduc aminte ca ne duceam in gasca la „Scaricica", o dugheana de paine unde stateam zeci de minute la coada ca sa ajungem sa ne luam ratia pe familie. Dar nu ne deranja asta, abia asteptam sa vina masina de paine, sa vedem cum descarca lazile alea pline cu paine aburinda, sa ajungem in fata sa cumparam si apoi sa ne batem pana acasa pe „colturi", cele mai ravnite parti ale painii...pana acasa reuseam sa mancam destula paine sa ne potolim foamea. Dulciuri nu aveam pe vremea aia, erau o raritate.....pandeam saptamani pana sa prindem o prajitura - cartof la cofetaria din colt. Mancam dulce de Paste si de Craciun, cand facea mama cozonaci. Poate si de aceea am reusit mai usor sa ma las de ele...nu ma lega o emotie atat de puternica si de veche ca de paine.

Dar de ce sa renunt la paine? Pai este o explicatie luuunga cat 10 ani de tinut diete. Problema este ca aceasta nu este singura explicatie ( faptul ca ea contine carbohidrati "goi"prin inlaturarea tuturor nutrientilor din ea (tarata) care duc la ingrasare rapida).

O alta explicatie este faptul ca , alaturi de soia si porumb, graul este modificat genetic. Stiti cum se realizează modificarea genetică a unei plante oarecare ? Se alege / crează un virus trasor care are în el informaţia genetică pe care dorim să i-o imprimăm plantei pe care vream s-o modificăm şi "tragem" cu el în nucleul plantei de modificat. O parte dintre viruşi realizează ceea ce i-am pus să facă, însă o altă parte aderă de nucleul plantei şi nu o modifică ("viruşi nereacţionaţi").

DAR odată ce am consumat acea plantă, virusul respectiv trasor se poate desprinde de nucleul plantei şi să mă... modifice pe mine genetic, trimiţându-mi celulele de care aderă în... (aţi ghicit ?)CANCER! Descrie magistral fenomenul dr. Giuseppe Nacci în cartea sa "1000 plante în tratamentul cancerului".

Insa explicatia care a fost hotaratoare pentru mine nu a fost faptul ca voi slabi ci ca ma voi simti mai bine.

Din una in alta, facandu-mi propria anamneza si incercand sa pun cap la cap ce simteam, am ajuns la concluzia ca dusmanul ascuns al alterarii sanatatii mele era tocmai glutenul din paine.

Ajunsesem, pe langa kilogramele inestetice si impovaratore, sa nu ma mai pot misca de dureri. Dureri de articulatii. Si daca la cele de la genunchi mi se arunca invariabil ca trebuie sa slabesc sa nu mai pun presiune pe ele fara ca macar sa asculte pana la capat ce aveam de spus, la cele de la maini ridicau toti din umeri...

Pe langa durere, cel mai frustrant efect era somnolenta.....dar o somnolenta parca venita direct din iad, semana cu moartea....dupa ce mancam pranzul ( cum altfel decat cu paine....fie ea si facut din faina integrala cu maia) ma apuca o somnolenta care ma ducea la disperare, o somnolenta paralizanta si invalidanta....asezonata cu o caruta de nervi si toane.

Pe langa aceste probleme, mai erau edemele de la glezne vesnic prezente, balonarea si un disconfort general accentuat.

Si atunci m-am declarat propriul meu medic si am inceput sa caut CAUZA. Esecul rasunator al medicinei alopate consta tocmai in superficialitatea si graba cu care baga simptomul sub pres, dupa ce ii da in cap cu un medicament sintetic, netrecandu-i prin cap sa isi puna banala intrebare „DE CE?" si sa abordeze omul ca pe un tot, holistic. Cand te duci la medic si ii spui ca te doare capul, invariabil scoate retetarul, iti da o pastila si gata....nu te intreaba cat si cum dormi? Ce mananci? Ce simti? Cat de suparat/stresat esti? Ce bei? Cata miscare faci? Cat lucrezi? Unde lucrezi? Cat de fericit esti?

Uite aici o poza cu o vizita la medic....cam asa ar trebui sa arate, zic eu.

 

vizita la doctor

Hai sa ne intoarcem la gluten.

Glutenul se numeste generic toata partea aceea de proteine care se gaseste in grau, ovaz, secara si orz. Glutenul este „responsabil"de faptul ca ii da aceea elasticitate painii, o leaga astfel incat sa nu se sfarame.

Pot fi multe reactii la gluten, dar ele sunt atat de comune si altor boli incat medicina alopata recunoaste doar boala celiaca, cea mai severa reactie a persoanelor care nu tolereaza glutenul.

Boala celiaca este un raspuns autoimun al organismului care reactioneaza foarte puternic la nivelul intestinului subtire provocand sindromul de malabsorbtie.

Deci, boala celiaca ar fi ultimul raspuns al intolerantei la gluten daca omul nu se prinde din timp ca e o problema...boala celiaca se dezvolta in aproximativ 13 ani.

Totodata, cine are intoleranta la gluten nu trebuie neaparat sa dezvolte boala celiaca.

Exista factori care predispun la aparitia celiachiei ( stress, maternitate, intoleranta la gluten etc) dar se considera ca poate aparea si pe linie ereditara.

Alte boli care pot fi asociate cu intoleranta la gluten( sau vin „la pachet") sunt:

- Dermatitis Herpetiformis

  • Tiroidita autoimuna Hashimoto

  • Diabetul zaharat tip I autoimun

  • Neuropatiile periferice (cu afectare predominant senzoriala)

  • Sindromul Sjogren

  • Boala Addison

  • Cardiomiopatia

  • Stomatita aftoasa (aftele bucale)

  • Artrita reumatoida

  • Ciroza biliara primitiva

  • Autismul

  • Schizofrenia

  • ADHD

De aceea este bine sa iti observi reactiile organismului si daca ai una sau mai multe din manifestarile de mai jos, pune-ti intrebarea daca nu este cumva intoleranta la gluten:

 

  • oboseala accentuata

  • balonare

  • flatulenta

  • crampe abdominale

  • dureri de cap

  • dureri abdominale

  • indigestie

  • constipatie/diaree

  • depresie

  • dureri articulare

 

Dupa cum vedeti, simptomele sunt destul de comune si tocmai de aceea aceasta intoleranta este destul de rar depistata. Bolnavii pot sa se lupte cu aceste simptome ani si ani de zile, ajungand sa le considere un stil de viata cu care se resemneaza, obositi de atatea incercari medicamentoase si vizite la medici.

Ignorarea repetata ani de zile a acestor simptome duce la eruptii cutanate, probleme respiratorii si in final, boala celiaca.

Nu exista tratament pentru intoleranta la gluten sau celiachie, ci trebuie inlaturata sursa tuturor acestor probleme. Asta e de bine, asa ar trebui facut in medicina...vezi cauza si o elimini...dar nici o minune nu tine prea mult si iaca au sarit sa gaseasca ei o solutie....ce altceva decat un vaccin? Adica uite logica...organismul tau tipa in toate felurile sa nu ii mai dai gluten ca mori...si ei ce s-au gandit...stai ca il pacalim noi intr-un fel pe organismul asta...ia sa ii dam noi prin vaccinari repetate( se fac o serie de injectii la un anumit interval de timp) mici particule din proteinele astea pe care organismul nu le vrea si uite asa ajunge el sa se resemneze si sa le tolereze...ca sa poata omul manca si el o paine alba cu gluten si amelioratori...doar ca organismul nu se va resemna...el va rabufni pe alta parte cu si mai mare violenta...si atunci o sa ridice toti din umeri si o sa te trimita de la Ana la Caiafa, iar viata ta se va degrada din ce in ce mai mult si mai iremediabil. Vaccinul asta destept se numeste NovVax2, nici nu ar merita sa il pomenesc aici. Dar il scriu ca sa stiti sa va feriti, nu are nici o logica sa il faci. Este ca si cum iti palpaie un bec rosu pe bordul masinii ca e ceva defect si tu, in loc sa te duci la service, ii dai un pumn sau il acoperi cu ceva ca sa nu-l mai vezi....nimeni nu ar face asa cu masina , dar cu propriul nostru corp exact asa facem.

Daca vrei sa-ti faci un test de intoleranta alimentara sa vezi sigur daca nu tolerezi glutenul ( desi eu zic ca observandu-te clar si scotandu-l din alimentatie 3 saptamani iti poti da seama foarte bine singur daca ai sau nu intoleranta) iti poti face testul ImuPro 300 de exemplu.

Ce alimente contin gluten;

  • grau, secara, orz, ovaz, alac si deci paine, prajituri, pizza, biscuiti, tarte, berea ( are malt), faina, paste plus multe alte sosuri in care se mentioneaza ca se folosesc produse cu gluten ( faina de obicei), fursecuri, orice produse de patiserie

  • glutenul nu este prezent doar in cereale, ci este de foarte multe ori adaugat prin diversi aditivi unor alimente de la care nu ne-am astepta sa contina gluten: iaurturi, ciocolata, inghetata, ketchup, sos de soia, vitamine sau chiar pasta de dinti.

Ce ai putea sa consumi:

- amaranth, quinoa, hrişcă, mei, fructe, legume, linte, nuci, orez, porumb ( daca stii ca nu e modificat genetic), produse lactate( desi nu iti recomand)- dar citeşte şi lista cu ingrediente, făină de cartofi, porumb, orez, cartofi.

Vorbeam zilele trecute cu o prietena care are tangente cu lumea producatorilor de faina. Si imi spunea ca atunci cand vin distribuitorii la ei sa ia faina ii intreaba daca au pus adaos de gluten. In cazul in care producatorii nu au pus, adauga ei. Asadar, faina de la rafturi are adaus suplimentar de gluten, amelioratori, afanatori, dar se scoate exact partea esentiala ( tarata de grau).

Acum , ce faci daca ai depistat ca ai intoleranta la gluten? Iti plangi de mila ca tocmai tie ti se intampla? Ca nu poti si tu sa mananci o bucatica de pane? Ca nu ai alternative alimentare pentru ca faina de grau este in toate si peste tot?

 

Iti las mai jos cateva resurse, pe care le folosesc si eu:

Iti poate parea destul de greu la inceput sa faci slalom prin magazine si sa reusesti sa gasesti ceva fara gluten sau sa inveti sa gatesti folosind alimente fara gluten. Dar, comparativ cu imbunatatirea starii de sanatate pe care o vei resimti aproape imediat dupa renuntarea la el, eu zic ca se merita efortul.

Scrie-mi experientele tale legate de acest subiect si daca mai ai ponturi legate de surse fara gluten sau retete fara gluten. Visul meu este sa reusesc sa gasesc o paine pe care sa o pot face acasa, dar care sa nu contina gluten (am gasit una, dar era facuta cu maia din grau).

Foarte interesant si util de citit in completarea articolului;

 In primul rand va recomand sa cititi cartea unui mare tenismen, Novak Djokovici numita "Dieta castigatoare" . Cei care urmariti meciurile de tenis probabil ca ati remarcat o schimbare in ultimii ani in ceea ce priveste rezistenta la meciurile prelungite, In urma cu 2-3 ani pur si simplu soca asitena prabusindu-se pe teren in timpul meciului. Cititi povestea lui si chinul indurat inca din copilarie cu aceasta boal ascunsa. 

gluten free

 

 

 

 

Capcanele alimentatiei moderne (I)- glutenul, intoleranta la gluten si boala celiaca

NOU- Capcanele alimentatiei moderne (I)- glutenul, intoleranta la gluten si boala celiaca

Inca din cele mai vechi timpuri, romanul este infratit cu codrul.......de paine. Painea a fost mancarea de baza a saracilor, alimentul nelipsit la orice masa. Unde mai pui ca marii oaspeti ai statului nostru au fost si sunt intampinati si in cele mai oficiale ceremonii de primire cu „paine si sare” ( cu siguranta sare neiodata). Asadar, painea este intr-o simbioza perfecta cu noi, aproape ca nu poti desparti obiceiurile noastre alimentare de acest primordial si cel mai des intalnit aliment.
De ce trebuie sa renuntam la paine si ce este glutenul
mai multe detalii
Capcanele alimentatiei moderne (II)- gustul care ucide- glutamatul de sodiu

Capcanele alimentatiei moderne (II)- gustul care ucide- glutamatul de sodiu

Glutamatul se gaseste in mod natural in anumite alimente (ciuperci, drojdie, rosii, cartofi, branzeturi), fiind un aminoacid necesar organismului nostru, un neurotransmitator. Problema nu o ridica aceste cantitati de glutamat gasite in mod natural in anumite alimente, ci sintetizarea lui chimica pentru a fi folosit ca adaos in aproape toate alimentele procesate care se afla pe rafturile magazinelor.
mai multe detalii

Capcanele alimentatiei moderne (III) - Zaharul, cancerul si indulcitorii

Despre efectele nocive ale zaharului, legatura lui cu cancerul si realitatea indulcitorilor
mai multe detalii

Dulciurile pe post de recompensa sau alinare a suferintei

Cand oferim copiilor dulciuri pe post de recompensa sau alinare a suferintei, atunci creem in subconstient o legatura indestructibila
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava