Cum intervii in caz de arsuri solare / insolatie
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Cum intervii in caz de arsuri solare

Dubla arsura de cornee de la o lampa cu ultravioleteEram in tura la spital (tura din aia de 12 ore, de 16 ore cum se fac in spitalele din Romania), obosita si epuizata, si am intrat intr-un salon dezafectat, in care era pusa in priza o lampa cu ultraviolete, pentru dezinfectie. M-am uitat in sus, neglijenta, spre ea si i-am inchis butonul de la neon si am luat-o de acolo. Am ajuns apoi acasa si, dupa aproximativ 10 ore de la incident, am inceput sa am niste usturimi crunte care cresteau gradual. Habar nu aveam de unde puteau fi. Am ajuns de urgenta la spitalul de oftalmologie si mi-au zis ca am dubla arsura de cornee. Am crezut ca nu aud bine (ca de vazut, oricum nu vedeam, ca nu putem nici sa deschid ochii). Mi-au pus toate intrebarile posibile, ca sa isi dea seama de unde. Pana la urma, exasperate, mi-au spus: "cu asa o arsura nu ne vin decat sudorii care nu poarta ochelari de protectie, dar banuiesc ca tu nu esti sudorita, nu?" Abia atunci mi s-au aprins beculetele si  mi-am dat seama ce s-a intamplat. Cele cateva secunde in care am privit lampa cu ultraviolete in functiune mi-au produs dubla arsura de cornee. Au urmat 2 zile de jucat rolul orbului la propriu, adica aveam ambii ochi bandajati si aveam nevoie de insotitor pentru cele mai elementare lucruri. A fost crunt...

Deci, ce faci in caz de arsura cu ultraviolete la ochi?

Iti spun eu ca tot ce poti face este sa pui o compresa pe ochi (gasesti comprese oculare in trusa) si sa ajungi urgent la spitalul de oftalmologie. Atentie insa mai mare la preventie: ochelari de protectie sau ce se da prin saloanele de bronzare (nu am fost niciodata, deci nu stiu ce iti da acolo ca sa iti protejezi ochii).

Insolatia si arsurile solare

Vara,  insolatia este la ordinea zilei. Copiii sunt prinsi cu joaca si uita sa se mai miste de la soare si te trezesti cu ei cu niste arsuri de toata frumusetea, periculoase dealtfel la varsta lor. Cati dintre noi nu adormim la plaja la mare si ne trezim arsi de soare?  Dar toate aceste lucruri sunt periculoase atat pentru efectele de moment (arsuri ale pielii, febra, frisoane), cat si pentru cele de mai tarziu (expunerile repetate si indelungate, fara protectie, la soare, pot duce, in timp, la cancere ale pielii). Ca sa previi aceste situatii, trebuie echipament adecvat de protectie si crema de protectie solara, respectate orele de expunere la soare (adica nu la pranz, cand intensitatea este maxima), hidratare corespunzatoare, timp de expunere echilbrat (alternat soare/umbra/apa).

Ce faci ?

  • Retragi copilul imediat la umbra sau in casa
  • Observi suprafata expusa la soare si arsa (daca este mica, il poti trata acasa, daca este mare, te duci cu el la spital)
  • Racesti pielea cu apa sau comprese si/sau crema de protectie
  • Ii dai lichide
  • Il duci urgent la spital daca timpul de expunere a fost mare, suprafata afectata este mare, copilul are stare generala alterata (de la deshidratare, febra, frisoane)
  • Principala complicatie la copiii mici, in caz de insolatie, este deshidratarea. Ai articole pe site care vorbesc despre febra, despre deshidratare si tot ce ai de facut in aceste cazuri. Deci da-i des cate putina apa, ca sa nu ajunga la deshidratare
  • La primele semne de deshidratare severa si pierdere sau alterare a constientei, fugi cu el la spital

Citeste mai mult despre arsuri:

Pielea si arsurile

Pielea si arsurile

Pielea este unul dintre cele mai mari organe ale omului si are rolul de a proteja corpul de raniri si infectii. De asemenea, pielea are un rol important in mentinerea temperaturii corpului la un nivel optim si constant. In cazul arsurilor, pielea este afectata.
mai multe detalii
Clasificarea arsurilor pe grade

Clasificarea arsurilor pe grade

Arsurile primesc niste grade in functie de gravitatea lor, de suprafata pe care se intind, de adancimea la care ajung, de formatiunile distruse in arsura.
mai multe detalii
Arsuri care necesita spitalizare

Arsuri care necesita spitalizare

Cele mai periculoase arsuri sunt arsurile la copii si cele care nu dor. Pentru siguranta, daca nu ai experienta si daca nu esti sigura ca totul e in regula, este important sa mergi la medic chiar daca arsura respectiva nu pare mare lucru - arsurile sunt insidioase; uneori par inofensive, dar, in realitate nu sunt.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri termice

Cum intervii in caz de arsuri termice

Situatii si tehnici pentru arsurile termice clasificate pe grade, asa cum se obisnuieste cel mai mult, cu filmulete si poze la fiecare categorie, ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri electrice

Cum intervii in caz de arsuri electrice

In cazul mai des intalnit de curentare acasa, principalele victime sunt copiii mici care sunt curiosi si isi baga degetele sau obiecte metalice in priza sau alte zone aflate sub tensiune. Curentarea poate provoca, pe langa altele, si arsuri.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri chimice

Cum intervii in caz de arsuri chimice

Anumite chimicale pot irita, arde si traversa bariera pielii, cauzand dispersie pe scara larga in organism si de multe ori cu urmari fatale. Cele mai corozive substante se gasesc in industrie, dar si acasa exista substante cu risc mare, cum ar fi produsele de curatenie, de vopsit, bateriile, soda caustica etc.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri solare

Cum intervii in caz de arsuri solare

Vara, insolatia este la ordinea zilei. Copiii sunt prinsi cu joaca si uita sa se mai miste de la soare si te trezesti cu ei cu niste arsuri de toata frumusetea, periculoase dealtfel la varsta lor. Cati dintre noi nu adormim la plaja la mare si ne trezim arsi de soare?
mai multe detalii
Prevenirea arsurilor

Prevenirea arsurilor

Exista o serie de masuri simple pe care le poti lua pentru a preveni arsurile. Informeaza-te si nu-ti asuma riscuri!
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit