Adevaruri si mituri despre ADHD: copil hiperactiv sau mediu-problema?
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Adevar si mit despre ADHD

Sindromul ADHD a devenit supradiagnosticat.

Fetita la joaca - nu are ADHD!In zilele noastre sunt de 5 ori mai multi copii diagnosticati cu acest sindrom. Este cea mai folosita eticheta pusa (din pacate, prea usor si cu mari urmari) copiilor nelinistiti, incapatanati, nesupusi, acei copii "altfel" de la scoala, care se foiesc, se ridica din banca, vorbesc neintrebati, nu vor sa rezolve sarcinile

Nu contest ca exista copii care chiar au aceste manifestari si pentru ai caror parinti fiecare zi este o provocare. Principala problema a copiilor cu un real si corect diagnostic de ADHD este socializarea cu ceilalti copii. Desi ar face orice pentru a fi acceptati, ei sunt considerati niste intrusi, niste "ciudati", de catre ceilalti, si acest lucru ii afecteaza foarte mult. Daca la nivel intelectual pot avea inteligenta peste medie, la nivel emotional pot fi mult in urma colegilor de clasa. Totusi, diagnosticul de ADHD nu presupune neaparat tratament medicamentos, clasa de copii cu nevoi speciale sau scoaterea din circuitul social normal pentru varsta copilului. Necesita insa multa rabdare, empatie, iubire, armonie in familie, dascali priceputi si dedicati cat si anumite terapii comportamentale si de invatare.  

ADHD si scoala (sistemul public de invatamant)

Dar as vrea sa aduc in discutie si pe acei copii gresit si superficial diagnosticati cu acest sindrom, numai pentru faptul ca sunt "altfel" decat ii vrea sistemul de invatamant. Un sistem din ce in ce mai depasit, fabrica de obedienti spalati pe creier, un lagar de stergere a personalitatii, individualitatii, creativitatii si stimei de sine. Un mediu scolar intruziv si restrictiv, la care un copil cu inteligenta peste medie poate reactiona sub forma manifestarilor de ADHD.

ADHD si familia

De asemenea, mediul familial poate determina astfel de manifestari prin:

  • autoritate excesiva,
  • vizionare nelimitata de TV,
  • lipsa de armonie,
  • mediu conflictual,
  • nutritie deficitara,

ADHD si vaccinurile, hrana si alti factori de mediu

Vaccinurile contin Hg, mercur, principalul responsabil de neurotoxicitate. Alimentele din ziua de azi sunt surse de boala, zaharul rafinat si in exces creeaza dependente cumplite si provoaca agitatie extrema. Lipsa timpului de joaca in aer liber si vizionarea timp indelungat a programelor TV, atat de nocive pentru dezvoltarea si functionarea creierului, mesajele subliminale de violenta si consumerism, toate acestea contribuie la manifestari anormale si la dezvoltare deficitara a copilului.

Daca, la toate cele enumerate mai sus, adaugam un mediu familial plin de conflicte intre parinti, lipsit de iubire, apasator, stresant si un mediu social in totala deriva, promotor al nonvalorilor si violentei, atunci cu siguranta avem adevaratele cauze ale schimbarii comportamentale la copil.

Este mai usor pentru noi  ca parinti (mai ales ca auzim asta si de la medic si de la profesor) sa acceptam diagnosticul de ADHD ca explicatie la comportamentul deviant al copilului. Un argument stiintific pompos, ca ADHD, ne poate da  siguranta ca judecatile noastre cu privire la copil au o baza solida si ca tot ceea ce este anormal la el poarta un nume si tine de o patologie, in nici un caz de mediul scolar sau familial. Adica, mai pe scurt "nu e vina nimanui". E o "boala", si inca una frecventa.

Alte informatii despre ADHD:

Ce este ADHD?

Ce este ADHD?

Conform definitiilor, ADHD este un deficit de atentie si hiperactivitate care devine evident in jurul varstei de 7 ani si pentru a carei diagnosticare este necesara prezenta pe o perioada continua de 6 luni a cel putin opt simptome/manifestari din cele 14 definitorii.
mai multe detalii
Adevar si mit despre ADHD

Adevar si mit despre ADHD

Ce este si ce nu este adevarat despre ADHD? Cum recunoastem si cum acceptam acest diagnostic si, mai ales, cum ne ferim de supradiagnosticare.
mai multe detalii
Ce faci daca ai un copil cu ADHD

Ce faci daca ai un copil cu ADHD?

Ce faci daca ai un copil cu ADHD, sau doar supradiagnosticat cu acest sindrom? Ce medicatie si terapii alternative exista pentru acest sindrom?
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit