Ce sunt polipii nazali si care sunt semnele inflamarii lor
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Ce sunt polipii nazali si care sunt semnele inflamarii lor

Informatiile despre polipi sunt strans legate de sinuzita, amigdale si otite. Polipii si amigdalele constituie prima linie de aparare a organismului care ia contact cu tot ce intra prin nas si gura. Asta inseamna de multe ori inflamarea lor si secundar, de multe ori se ajunge la otite si sinuzite. Cam asta ar fi legatura intre ele. Iar, adesea, primele situatii in care copilul incepe sa aiba astfel de probleme se leaga de intrarea in colectivitate si de sezonul rece.

Polipii sau vegetatiile adenoide sunt prelungiri ale mucoasei care captuseste cavitatea nazala si sinusurile paranazale ( cand se inflameaza acestia se denumeste faza acuta).  Sunt formati din  tesutul limfatic, se gasesc in nazofaringe si se pot  hipertrofia de  mai multe ori in urma infectiilor (faza cronica, a vegetatiilor adenoide).

Polipii filtreaza germenii din aer si de aceea se pot infecta si inflama la contactul cu acestia. La copii sunt de regula hipertrofiati (adica mai mari) dar apoi incep sa scada cu varsta, disparand total pe la varsta de 10 ani. Daca sunt mici si nu cauzeaza probleme, ei sunt inofensivi si nu necesita nici un fel de tratament sau interventie.

Polipii nazali la copii (schema)Polipii se formeaza din mucoasa nazala si/sau sinusala, de obicei in jurul ariei unde sinusurile se deschid in cavitatea nazala, in spatele nasului. O sa-ti atasez si un desen ca sa intelegi mai bine cam pe unde se formeaza ei.

Adesea, polipii sunt asociati cu alergiile si astmul (citeste articolul despre limfa si legatura dintrea ea si tot ce tine de sfera ORL).

Atunci cand polipii se inflameaza, ei cresc in dimensiune si de aici apare un intreg cortegiu de manifestari. Daca te uiti pe desen unde sunt pozitionati, vei vedea cam ce poate determina cresterea lor in volum. Iti enumar mai jos aceste situatii:

 • Respiratie dificila (ocupa mult spatiu in cavitatea nazala si atunci copilul incepe sa respire pe gura, sa sforaie in somn si sa se oxigeneze prost)
 • Pentru ca respira mult pe gura, se poate usca mucoasa bucala si asta sa duca la iritatii ale gatului si amigdalelor
 • Fiind crescuti in dimensiuni ei pot bloca sinusurile (niste cavitati pline cu aer a caror membrana secreta un mucus care ramane blocat acolo si nu se mai poate drena daca polipii blocheaza sinusurile), determinand sinuzita
 • Facies adenoid (polipii la copii)Daca cresc foarte mult in volum pot determina deformari ale oaselor nasului cat si ale fetei aparand faciesul adenoid. Iti las si aici o poza ca sa-ti dai seama cum arata >>
 • Aparitia de secretii nazale

Faza cronica (hipertrofia vegetatiilor adenoide) are tablou clinic asemanator si o frecventa mai mare in randul copiilor. Masa de tesut determina un anumit grad de obstructie, impiedica drenajul secretiilor nazale, blocheaza comunicarea dintre ureche si nazofaringe (trompa lui Eustachio), iar fluxul normal al aerului respirat este perturbat. Manifestarile care apar sunt:

 • Copilul respira pe gura, zgomotos. Mucoasa bucala este astfel in permanenta uscata.
 • Vocea este nazala
 • Tusea apare indeosebi in cursul somnului, cand secretiile se scurg posterior, in faringe
 • Copilul are o secretie nazala cvasipermanenta, sforaie si doarme agitat, se trezeste obosit
 • Otite

Daca te duci cu copilul la doctor cu aceste probleme, de obicei se prescriu tratamente cu :

 • Decongestionante nazale
 • Antihistaminice
 • Antibiotice
 • Cura chirurgicala
 • Spary cu corticosteroizi sau prednison oral

Asa cum probabil te-am obisnuit, ceea ce am impotriva acestor tratamente este ca ele nu rezolva CAUZA ci doar trateaza efectele. Antibioticele interfera cu imunitatea organismului, pot rezolva pe moment problema dar, prin inflamarea polipilor se ajunge iar la infectii si la adminstrare repetata de antibiotice. Cura cu corticosteroizi este de lunga durata si are efecte adverse. Cura chirurgicala are ca dezavantaje faptul ca inlatura o bariera naturala de aparare a organismului si, mai rau, de multe ori polipii se refac. La sfarsitul articolului vom discuta  despre alternative la aceste tratamente si despre identificarea cauzei acestor probleme.

Alte articole despre polipi:

Ce sunt polipii nazali si care sunt semnele inflamarii lor

Sa intelegem unde sunt localizati polipii nazali si cum ne afecteaza inflamaea lor
mai multe detalii

Ce faci daca copilul tau are polipi

Cum tratam polipii inflamati ai opiilor nostri
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit