Capcanele alimentatiei moderne (III) - Zaharul, cancerul si indulcitorii
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Meniul principal
Despre
+ Evenimente/TABERE
+ Calendar 2020
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2020
+ Calendar 2019
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Workshop-uri
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2019
+ Calendar 2018
Curs de dezvoltare personală pentru copii - octombrie 2018
Curs de prim ajutor pentru copii - octombrie 2018
Curs de nutritie pentru copii cu Teo - noiembrie 2018
Curs de dezvoltare personală pentru adolescenți - octombrie 2018
Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"
Curs de prim ajutor pentru copii
+ Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cum a fost în tabara de dezvoltare "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Pledoarie pentru viitorul copiilor nostri
Conceptul cheie al taberei de dezvoltare personala pentru copii - iulie 2018
De ce sa-mi trimit copilul in tabara- Magia taberelor
Ajutor! Copilul meu pleaca in tabara - dorul de casa
+ Calendar 2017
Și copiii pot acorda primul ajutor
Ora de sănătate - curs de cunoaștere și autocunoaștere
Atingeri permise, atingeri nepermise - curs pentru copii despre abuzul fizic și sexual
Să ne hrănim sănătos - ateliere educaționale și haioase de împrietenire cu mâncarea
+ Calendar 2016
Inteligența emoțională a adulților în beneficiul copiilor noștri
Cum să iei (dai?) startul afacerii tale de acasă
Calendar 2015
❆ Târgurile de Crăciun
✿ Taberele familiale de nutriție
♥ Cursuri de prim ajutor
✿ Târg de Paște
+ Editorial
Cum ne-am pregatit de inceperea scolii
1. Cum recunosti daca un copil este abuzat in familie
+ Coaching
Ce se intampla in coaching si de ce ai veni la o sesiune de acest fel
Ce este coachingul
Oamenii- pasari cu aripile crescute inauntru
Cum sa-ti traiesti viata de-a latul nu de-a lungul
Drumuri catre Sine
Vindecarea prin iubire
Despre frica (1) - anatomia fricii
Despre frica (2) - vindecarea de frica
Cum sa faci din faliment un succes personal
Alba ca Zapada si Umbra din noi
Ce am mai invatat trecand inca un an
Doamna cu globul magic, lecții de viață pentru copii prin povești și o invitație la Ceburashki-locul unde se învață lucruri importante, prin joacă
+ Provocarile unei mame
Provocarile unei mame (1)
Provocarile unei mame (2)
Provocarile unei mame (3)
Provocarile unei mame (4)
+ Greseli de mama
Greseli de mama (1)
Greseli de mama (2)
+ Lumea lui Luca
Ce gasesti aici
Ce ma invata Luca
Gradinita, bona si alte activitati educationale, sportive, joaca, socializare
Sa invatam sa fim din nou copii
Fa educatie sexuala cu copilul tau
Cum iti dai seama daca copilul tau este abuzat( fizic, emotional, sexual)
Cat de bine iti cunosti copilul
Cadouri cu...poveste- lista de Crăciun
+ ♥ Prim-ajutor (și cursuri)
De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)
Ghid urgențe
Fii un părinte de poveste!
Contact
Biblioteca
Ghid de tranzitie prin sezonul rece
Bolile sezonului rece si ale intrarii in colectivitate
Bolile din sfera O.R.L.
Tusea
Febra - un aliat puternic pentru sanatatea copiilor nostri
Alergiile, astmul și sistemul imun
Accidentari - urgente
Bolile infecto-contagioase ale copilariei
Sanatatea femeii
Sistemul digestiv
Capcanele alimentatiei moderne
Negot cu boli
Ghid de tranzitie prin sezonul cald
Editorial
Utile
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Capcanele alimentatiei moderne (III) - Zaharul, cancerul si indulcitorii


      
      Intrebarea este daca zaharul pe care il consumi hraneste celulele canceroase. In cele ce urmeaza vom analiza in profunzime dovezile in acest sens si vom examina legatura dintre cancer si aparent inofensivul zahar.      Universitatea din Copenhaga a descoperit ca moleculele specifice din zahar numite O-glicani se gasesc in cantitati insemnate in aproape orice tip de cancer. Si mai important, oamenii de stiinta stiu clar acum ca zaharul identificat in celulele canceroase, nu este doar prezent acolo, ci are un rol activ in dezvoltarea acestor celule.     De zeci de ani, cercetatorii au stiut despre prezenta moleculelor de zahar in celulele canceroase, insa doar de curand au inteles de fapt, legatura dintre zahar si cancer.     Comerciantilor de alimente care contin ingrediente, ca de exemplu HFCS (high fructose corn syrup), le place sa evidentieze faptul ca organismul tau are nevoie de zahar ca de un combustibil si, pana la un punct, au dreptate. Toate celulele din corpul tau utilizeaza zaharul ca sursa de energie, la fel face si cu grasimile si proteinele.     Nu toate tipurile de zahar (zaharurile) sunt surse de energie pe care le-ai dori in corpul tau.     Consumul unui produs care contine HFCS nu este la fel cu a manca porumb proaspat organic si presupunerea ca, daca HFCS provine din porumb, aceasta il face automat un produs natural, este una foarte periculoasa atat pentru cei care incearca sa previna cancerul, cat si pentru cei care se lupta cu cancerul si cu posibilitatea recidivelor acestuia.        Legatura dintre zahar si cancer este cat se poate de reala. Nu in sensul ca putin zahar este cancerigen in sine, dar referindu-ne la faptul ca modul cum reactioneaza corpul tau in urma consumului de zahar conduce la instalarea cancerului... si aceasta este informatia pe care producatorii din industria alimentara isi doresc sa nu o cunosti sau sa nu o accepti. In mod sigur ei nu doresc ca tu sa optezi pentru alte surse de energie alternative zaharului. Ce ar face medicii stomatologi, industria farmaceutica si cea alimentara daca noi nu am mai consuma produse care ne putrzesc dintii, ne imbolnavesc, dar care le umplu lor buzunarele cu miliarde? 


Dar de ce este pana la urma ZAHARUL contraindicat consumului?    La o prima vedere, consumand zahar / dulciuri / carbohidrati pari a te simti bine si relaxat.     Cand folosim termenul „SUGAR" care este destul de general, trebuie stiut ca ne referim de fapt la orice tip de carbohidrati simpli. Aceste substante consumate determina in corpul tau eliberarea de insulina.     Consumul zaharurilor rafinate (bomboanele sau produsele coapte facute din faina alba, de ex) conduce la eliberarea unei mari cantitati de insulina. Carbohidratii complecsi (de genul legumelor si cerealelor integrale) produc eliberarea unei cantitati mai mici de insulina. Insulina eliberata declanseaza apoi formarea aminoacidului esential numit triptofan, care conduce la eliberarea unor neurotransmitatori ca serotonina si beta-endorfina. Acestea actioneaza ca amelioratori ai durerii, eliberatori de stres si ca factori care imbunatatesc starea de spirit. De asemenea aceste substante cresc energia corporala, dand in intregul corp o senzatie de stare de bine. In urma ingerarii carbohidratilor / zaharurilor nu apar doar reactii fizice de „bine", ci si psihologice prin diverse asocieri pe care creierul le face intre substantele ingerate (ceea ce ele pot trezi in tine, despre ce anume iti amintesc, etc) si perioada copilariei. Zaharul, sub forma bomboanelor sau a altor diverse prajiturele, a fost folosit ca sistem de „recompense" de-a lungul a mii de ani. Astfel de deserturi au jucat un rol urias in vacantele noastre de cand eram copii, la aniversarile noastre si la alte sarbatori / celebrari.      Pe scurt, zaharul este considerat un stimulent al comportamentului pozitiv, in multe din domeniile vietii noastre. Ne face sa ne simtim bine si ne ofera energia de care avem nevoie.      Ce este rau in asta?Efectele zaharului in corpul nostru apar rapid dupa ingerare si sunt doar temporare. In doar 30 de minute corpul tau va fi utilizat chimicalele datatoare de senzatii de „bine" - ajungandu-se de la un nivel ridicat de zahar in corp la un nivel scazut. Aceasta iti va da o stare de oboseala, iritabilitate. In dorinta de a-ti recapata starea de bine vei repeta experienta, vei ingera din nou dulciuri / bomboane sau vei bea inca o doza de suc racoritor, iar procesul anterior mentionat se va repeta.       In timp corpul tau va deveni conditionat de niveluri crescute de zahar, iar efectele pe termen lung asupra corpului tau sunt devastatoare.      Zaharul este dusmanul tau.     Nu numai ca zaharul nu ofera nimic corpului tau, reprezentand in esenta doar calorii goale, dar inunda corpul tau si hraneste anumite formatiuni din corp. Aceasta actiune a zaharului este foarte periculoasa pentru bolnavii de cancer sau pentru cei aflati in remisie.      Avand deja de-a face cu un sistem imunitar compromis, cu celule distruse de tratamentele urmate si cu stresul de nedescris pe care ti-l da boala insasi, este absolut necesar ca pacientii diagnosticati cu cancer sa numere fiecare calorie pentru a-si creste sansele de recuperare.     Cat de mult zahar este PREA MULT? / Cand putem vorbi de un nivel depasit de zahar fata de normalul necesar?

EXISTA OARE ADICTIA DE ZAHAR?
   Organizatia Mondiala a Sanatatii a redus recent doza recomandata de calorii provenind din zahar de la 10% la 5 % - adica la mai putin de 6 lingurite (25 gr. / zi) pentru un adult. Copiii nu ar trebui sa consume mai mult de 3 lingurite (12 gr) pe zi. O singura doza de bautura racoritoare contine aprox. 10 lingurite de zahar!The American Heart Association (AHA) a fost de acord in jurnalul medica Circulation ca „Aditivii folositi pentru indulcire, cum ar fi HFCS sau zaharul de masa obisnuit, sunt foarte probabil responsabili de cresterea consumului de calorii, deci automat responsabili de cresterea ratei obezitatii in ultimele decenii. Binenteles ca zaharurile din fructe, vegetale, lactatele cu o cantitate redusa de grasimi si din cerealele integrale, nu trebuie evitate, ci pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. 


CRESTERE INGRIJORATOARE A CONSUMULUI DE ZAHAR
   Nu este un secret pentru nimeni ca sanatatea oamenilor este din ce in ce mai afectata pe masura ce trece timpul. Agentii poluanti din mediu, stresul in continua crestere, alimentele modificate genetic, alimentele tip fast-food pline de chimicale, toate acestea sunt clar vinovate de sanatatea noastra din ce in ce mai precara, dar nu sunt singurele vinovate.      Retineti ca statisticile care urmeaza reprezinta media. Exista si oanemi care nu pot tolera zaharul in alimentatia lor si altii carora pur si simplu nu le place zaharul. Asta inseamna ca exista oameni care consuma mult prea putin zahar sau deloc si altii care consuma cantitati de zahar mult prea mari ... situatie care afecteaza clar datele din statistici.     

CONSUMUL ANUAL DE ZAHAR PER PERSOANA:          

Secolul XVIII - mai putin de 2,3 kg      Secolul XIX - mai putin de 9 kg      Secolul XX - aproximativ 41 kg      Secolul XXI - (jumatate din populatia Americii) - aproximativ 82 kg.
Conform Centrului pentru Controlul Bolilor si Preventie, in cazul adultilor americani, rata caloriilor zilnice provenite din zahar este de 13%, iar copiii si adolescentii isi primesc caloriile zilnice doar din zahar intr-un procent de 16%.       Bazat pe modul cum a crescut consumul de zahar in ultimii 300 de ani, dr. Stephan Guyenet a ajuns la concluzia ca alimentatia americanilor se va baza 100%pe zahar pana in anul 2606. 

ZAHARUL ARE VALOARE NUTRITIONALA ZERO. NU ARE VITAMINE SI MINERALE SI ITI DISTRUGE SANTATEA.
       Conceptul „sugar rush" a fost super targhetat la copii si adolescenti. Acest concept se refera la dorinta puternica de a consuma dulciuri, consumul creand o stare de bine mult asteptata. Conform cercetarilor Centrului pentru Controlul Bolilor si Preventie, cu cat imbatranim cu atat devenim mai destepti privind consumul de zahar. Copiii americani consuma in prezent de 10 ori mai mult zahar decat consumau in urma cu 100 de ani si mare parte din zaharul ingerat de ei se prezinta sub forma HFCS. In America, High Fructose Corn Syrup este cea mai importanta sursa de calorii.       HFCS - cu risc inalt de a da dependenta, HFCS contine o cantitate mare de fructoza si glucoza (glucoza in procent mai mic), fructoza fiind absorbita direct in ficat unde este transformata in grasime. 
41 de state americane au in prezent o rata a obezitatii de peste 25%.
       Conform Dr. Joseph Mercola, „fructoza pacaleste organismul facandu-l sa acumuleze grasime, prostind metabolismul". El explica faptul ca fructoza da peste cap sistemul de control al apetitului pentru ca nu stimuleaza adecvat eliberarea de insulina. Aceasta duce la mentinerea unui nivel ridicat al grelinei (hormonul foamei) care cauzeaza o rupere a legaturii cu leptina (hormon al satietatii). Acesti factori lucreaza impreuna, permitandu-ti sa mananci mai mult, sa depasesti limitele unui consum normal si sa te indrepti catre o rezistenta la insulina.      Consumam zahar in cantitati fara precedent in istorie si situatia devine din ce in ce mai rea. Cu cat mancam mai mult cu atat ne dorim sa mancam tot mai mult iar sanatatea noastra reflecta intocmai alegerile alimentare pe care le facem.        Ai putea fi dependent de zahar?      Societatea Americana de Medicina Adictiei defineste adictia ca „ o afectiune cronica, primara a creierului vizand recompensa, motivatia, memoria si alte circuite inrudite. Aceasta se reflecta in maniera patologica de urmarire a obtinerii recompensei sau a unei usurari / alinari / descarcari / consolari / satisfacerii unei nevoi."       Zaharul influenteaza centrul placerii din creier eliberand in sange substante chimice care au efecte similare ca in cazul consumului de alcool sau de droguri. Daca ai incercat vreodata sa renunti brusc la consumul de zahar atunci cu siguratanta ai experimentat senzatii de slabiciune, iritabilitate si anxietate, adica exact senzatii foarte asemenatoare cu cele din cazul celor dependenti de diferite substante care incep terapia de dezintoxicare.      Problema adictiei de zahar a condus la imaginarea de diete de detoxifiere care scot zaharul complet din alimentatia ta. Efectele unui consum prea mare de zahar se pot rasfrange asupra oricarui organ si a oricarei functii a organismului. Iata cateva din cele mai obisnuite efecte.


SIMPTOME ALE ADICTIEI DE ZAHAR
- Nu te poti abtine din a  consuma alimente si bauturi cu continut ridicat de zahar;- Comportamentul tau este modificat atunci cand nu consumi „suficient" zahar;- Poftele zilnice de dulciuri - indiferent daca este noapte sau zi;- Lipsa controlului privind CAT DE MULT DULCE  consumi si/sau bei.



LEGATURA DINTRE ZAHAR SI CANCER- IMPACTUL ZAHARULUI ASUPRA INTREGULUI ORGANISM

Consumul mare de zahar conduce la o gramada de probleme ca de ex. obezitatea, depresia si grabirea imbatranirii. Adevaratele pericole le reprezinta afectiunile majore legate de consumul de zahar si care sunt sustinute de oamenii de stiinta din toata lumea:- afectiuni cardiovasculare- afectiuni hepatice- Boala Alzheimer- Diabet- Sindromul metabolic / rezistenta la insulina.Toate afectiunile mentionate anterior sunt grave, dar ne vom concentra pe legatura dintre zahar si cancer. Intr-un mod foarte simplu se poate spune: „ Scoate zaharul complet din alimentatia ta caci altfel vei sfarsi fiind diagnosticat cu cancer". Corpul si creierul tau au nevoie de „combustibil" sa functioneze si zaharul joaca un rol insemnat in producerea acestui combustibil.   Sa simplificam stiinta. Totul incepe cu modul in care corpul tau proceseaza mancarea pe care o consumi. De cate ori mananci corpul tau absoarbe alimentele / mancarea / nutrientii prin sange. Orice fel de zaharuri consumi (fie ca sunt carbohidrati simpli sau complecsi) acestia trimit un semnal catre pancreas precum ca ai nevoie de insulina. Insulina este pompata in corpul tau, ia moleculele de carbohidrati si le transporta la ficat pentru a fi transformate in combustibil / energie pentru intregul tau organism.      Insulina este un hormon prin care organismul regleaza nivelul zaharului din sange, metabolismul si influenteaza, printre altele, dezvoltarea celulelor. Pe masura ce consumi tot mai multe alimente bogate in zahar, pancreasul tau va elibera cantitati din ce in ce mai mari de insulina.       Rezistenta la insulina se instaleaza atunci cand celulele tale nu mai reactioneaza adecvat la insulina, iar pancreasul, in aceasta situatie, elibereaza si mai multa insulina pentru a ajunge sa obtina acelasi rezultat. 


OAMENII DE STIINTA ESTIMEAZA CA 70 MILIOANE DE OAMENI IN STATELE UNITE PREZINTA REZISTENTA LA INSULINA.
       In final pancreasul tau oboseste si nu mai poate produce suficienta insulina pentru a contracara efectele alimentelor ingerate. In acest punct rezistent ls insulina se transforma in diabet.       Ce legatura are rezistenta la insulina cu cancerul? Raspunsul este pe cat de simplu pe atat de inspaimantator. Insulina promoveaza / ajuta la dezvoltarea atat a celulelor sanatoase cat si a celor nesanatoase. Cancerul se bazeaza pe insulina (care este pentru el ca un combustibil) pentru a se devolta, a se multiplica si a se raspandi in corp.       CEO of Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, Craig Thompson, a explicat ca, cu cat ai mai multa insulina in corp, cu atat se va dezvolta mai bine si mai mult cancerul in corpul tau.        Cercetari efectuate de Harvard Medical School's Cancer Center au aratat ca 80 % din toate cancerele vor schimba si apoi vor imita efectele insulinei. In fapt cercetarile curente ale acestui centru se centreaza pe identificarea unui inhibitor al insulinei, care sa fie utilizat in tratamentul cancerului. 


           BIOMARKERI SIMILARI AI CANCERULUI SI DIABETULUI DESCOPERITI IN NOILE CERCETARI ALE OAMENILOR DE STIINTA      

Intrucat rata cancerului si rata diabetului cresc in aceeasi masura, cercetatorii au inceput sa caute similaritati intre cele doua afectiuni. Desi obezitatea a fost asociata cu cresterea riscului de diabet pentru o lunga perioada, legatura dintre obezitate si diabet de o parte  si cancer de cealalta parte nu a fost bine cunoscuta.      O proteina numita beta-catenin este un prim factor de aparitie si dezvoltare a multor tipuri de cancerului. Cercetatorii au descoperit ca aceasta proteina este dependenta de nivelurile zaharului din sange. "Am fost surprinsi sa constatam ca schimbarile metabolismului nostru cauzate de zaharul din alimentatie au influenta asupra riscului de a face cancer. Schimbarea alimentatiei este una din cele mai simple cai de preventie care ne pot scuti de multa suferinta si de multa cheltuiala" a spus  Dr. Custodia Garcia-Jimenez din cadrul Universitatii Rey Juan Carlos.     Ca raspuns, Profesorul oncolog Colin Goding de la Universitatea din Oxford, a spus: "Pana acum nu am fost siguri privind modul cum nivelul crescut de zahar din sange in cazul diabetului si al obezitatii poate creste riscul de cancer. Acest studiu insa a identificat un  mecanism molecular prin care nivelul ridicat de glucoza din sange predispune la cancer. Studiul deschide si calea pentru gasirea unor terapii inedite pentru reducerea riscului de cancer."    Un proces biologic numit glicozilare - o reacţie chimică zahărul se leagă de proteină în interiorul celulelor. Se formeaza pe o cale non-enzimatica prin expunerea normala a hemoglobinei obisnuite la niveluri crescute ale glucozei sanguine. Astfel de celule in care s-a produs aceasta reactie chimica se gasesc in cantitati mari in tumorile canceroase.      Cercetatorii de la Universitatea din  Copenhaga au descoperit ca aceste celule nu doar sunt prezente in tumora, ci chiar ajuta la dezvoltarea ei.             Catharina Steentoft de la Copenhagen Center for Glycomics presupune ca atunci "cand stii ca un anumit proces are un rol important in dezvoltarea cancerului incepi sa cauti cai prin care incerci sa influentezi acest proces in sensul diminuarii posibilitatii ca celulele canceroase sa mai poata fi influentate pozitiv de acest proces. Este un mare pas inainte din moment ce aceasta viziune ne ofera un nou mod de intelegere a ceea ce am muncit ani de zile sa aprofundam. Suntem ghidati in cercetarile noastre spre a gasi noi cai de a continua batalia cu cancerul."              

INCA MAI ESTE MULT DE FACUT
      Cu siguranta, mai trebuie facute multe cercetari. Totusi studiile anterior mentionate s-au bazat pe faptul ca zaharul si proteina beta-catenin sunt cunoscute de zeci de ani, ca fiind prezente in celulele canceroase. Oamenii de stiinta nu au inteles legatura moleculara intre zahar si cancer pana acum. Acum, ca au aflat-o, sa speram ca se vor face progrese.      Intre timp datele privind asocierea consumului de zahar rafinat cu aparitia cancerului si a altor afectiuni continua sa fie adunate.       Poti sa incepi de pe acum sa limitezi consumul de zahar din alimentatia ta ca o masura preventiva. Daca ai in acest moment cancer sau esti in remisie eliminarea zaharului din dieta ta este una din schimbarile care poate avea un impact foarte puternic asupra sanatatii tale. 

STIAI CA ZAHARUL ESTE UN ALIMENT MODIFICAT GENETIC?
     Ca si cand cantitatile masive de zahar consumate pe tot cuprinsul globului sau asocierea zaharului cu boli fatale nu ar fi suficient de ingrijoratoare, faptul ca majoritatea zaharului este produs prin modificarea genetica a sfeclei de zahar pune cu adevarat gaz pe foc.      In 2008 Departamentul de Agricultura al Statelor Unite a luat o masura care a infuriat activistii din domeniul mediulului si al sanatatii si anume a inlaturat restrictiile privind cultivarea sfeclei de zahar.      Pacientii care se lupta in prezent cu cancerul si cei aflati in remisie trebuie sa evite alimentele modificate genetic.      Studiile deja efectuate arata ca exista o conexiune clara intre consumul alimentelor modificate genetic si numeroase probleme de sanatate si de mediu. Si situatia se va inrautati in urmatoarele decenii. - Risc crescut de cancer- Risc crescut de alergii- Infertilitate- Modificari la nivelul organelor interne- Grabirea imbatranirii- Insecte si buruieni rezistente la tratamentele chimie deja cunoscute- Moartea insectelor necesare pentru echilibrarea mediului.
Pentru a studia o lista avizata a alimentelor nemodificate genetic Proiectul NON - GMO. Poti cauta dupa categorie, brand, sau dupa numele produsului pentru a descoperi daca ingredientele utilizate in mod obisnuit si alimentele pe care le consumi de obicei, sunt nemodificate genetic.      Pentru a lupta cu cancerul tine-l departe de viata ta si imbunatateste-ti sansele de a ramane sanatos ... nu exista suficiente cuvinte pentru a descrie importanta consumarii de alimente cu adevarat organice. 



TOP 10 ALIMENTE MODIFICATE GENETIC CARE TREBUIE EVITATE

1. soia

2. porumbul

3. uleiul de canola

4. cartofii

5. laptele

6. zaharul

7. rosiile

8. zucchini

9. somonul din crescatorii

10. papaya

ALIMENTATIA SI RECUPERAREA DUPA CANCER
            Organismul tau se bizuie pe tine sa-i dai combustibilul de care are nevoie ca sa lupte si sa se recupereze dupa boala. O alimentatie corecta inainte, in timpul si dupa diagnosticarea cu cancer poate scadea riscul de a face cancer, poate ajuta sa te lupti cu el odata ce il ai si sa il faci sa nu mai revina (sa nu mai dea recidive).            Alcoolul trebuie evitat atat in timpul cat si dupa terminarea tratamentului pentru cancer, ca o regula generala intrucat alcoolul poate interactiona cu medicamentele prescrise, poate stimula sentimentul de deprimare, si poate cauza inflamatii care ingreuneaza recuperarea. Incearca sa iti iei vitaminele si mineralele din alimentele integrale mai degraba decat prin administrarea de suplimente. Organismul tau poate procesa mancarea mai eficient si poate utiliza toate substantele nutritive din ea. Majoritatea ingredientelor din suplimentele de vitamine sunt considerate „substante straine „ de organismul tau si sunt eliminate.          Tinand tratamentul pentru cancer platesti un pret. Este poate dificil sa mananci regulat si alimentele de care te bucurai in mod obisnuit pot fi acum greu de consumat sau poate fi dificil sa renunti la ele.          Trebuie sa faci in asa fel incat fiecare calorie sa conteze!         Pentru a lupta contra dezvoltarii celulelor canceroase, cercetatorii au descoperit ca alimentele bogate in urmatorii nutrienti sunt cele mai bune. Adauga-le cu incredere in dieta ta:
1. CURCUMINA - anti-inflamator natural, expertii au vazut rezultate excelente in cancerul vezicii urinare si in cel gastro-intestinal. Blocheaza cresterea tumorii si raspandirea cancerului. Este ingredientul de baza din pudra de curry si este substanta care da plantei culoarea galbena. 

2. FASOLEA - fibrele continute favorizeaza absorbtia mai buna a vitaminelor si mineralelor, imbunatatirea digestiei, eliminarea regulata a toxinelor din corp. Fasolea uscata este mai buna si poate fi un ingredient minunat in numeroase retete. 

3. ROSIILE -  contin licopen care este un antioxidant, care face din rosii un aliat puternic in lupta cu cancerul, iar concentratia de licopen din conservele de rosii este mai mare decat in rosiile proaspete. Asta inseamna ca avem acest produs disponibil pe parcursul intregului an. Rosiile s-au dovedit eficiente in cancerul de prostata. 

4. ACIDUL FOLIC - cunoscut si ca un component al complexului de vitamine B; aceasta substanta poate tine cancerul sub control. Cerealele integrale, asparagus,  arahidele, fasolea uscata, mazarea, spanacul si sucul de portocale sunt surse foarte bune ale acestei substante. Multi producatori de paine si de paste introduc in produsele lor aceasta substanta. Acidul folic este foarte eficient in cancerul colorectal. 

5. USTUROIUL - efectul acestui ingredient puternic asupra cancerului colorectal, dar cercetatorii nu stiu exact daca usturoiul previne cancerul sau impiedica celulele canceroase sa se dezvolte. Oricum ar fi, se pare ca un catel de usturoi pe zi este mai eficient decat consumul unui mar zilnic. 

6. CEAIUL NEGRU SI ALB - servit cald iarna, rece vara, ceaiul s-a dovedit un admirabil adversar al cancerului, efecte foarte bune in cancerul de san;

7. VITAMINA D - ajuta corpul sa absoarba calciul, inhiba dezvoltarea celuleor canceroase, si poate imbunatati ratele de supravietuire. Surse: ouale, crevetii, si somonul, dar expunerea la soare iti ofera vitamina D. Expune-te soarelui de dimineata sau de dupa-amiaza  10 min. / zi. 

8. FRUCTELE DE PADURE - sunt unele dintre cele mai eficiente arme contra oxidarii care conduce la modificari ale ADN-ului si la cancer. Delicioase si nutritive nu poti gresi consumand macar cantitati mici din aceste fructe dar zilnic. 

9. VEGETALE CRUCIFERE SI CU FRUNZE VERZI - kale, napi, verdeturi, si broccoli; si-a dovedit eficienta in cancerul de colon si de prostata. 

10. GHIMBIRUL - induce un proces numit apoptoza - celulele canceroase mor lansand celulele sanatoase din jurul lor nevatamate. In esenta celulele canceroase se mananca intre ele in loc sa mai atace tesutul sanatos. Posibile efecte contra cancerului ovarian. Adaugati ghimbir in supe, ciorbe, sosuri, ceaiuri pe parcursul tratamentului pentru cancer. 

 

Reducand zaharul rafinat / procesat, grasimile saturate si carnea rosie din alimentatie reprezinta cai de a stimula imunitatea, de a reduce toxicitatea din corp, si oferind combustibilul de care ai nevoie in aceasta grea lupta cu cancerul. Nici un aliment in sine nu poate preveni sau vindeca cancerul, totusi a avea un plan alimentar in care sa incluzi alimente sanatoase, ca cele anterior mentionate, este o metoda ieftina si delicioasa de a preveni (sau a lupta cu) cancerul, metoda de ale carei beneficii se va bucura intregul organism.


Mitul indulcitorilor 
     Cautarea indulcitorului perfect este ceva ce a uimit consumatorii decenii de-a randul. Iubim dulciurile si asa cum consumul de zahar creste, la fel se acutizeaza si constientizarea publica a faptului ca devenim din ce in ce mai grasi si mai bolnavi pe masura ce trece timpul.      Suntem mereu in cautarea acelui „indulcitor bun pentru tine" care are acelasi gust bun cu al zaharului pe care il stim de-o viata intreaga. Acel aditiv care sa nu te forteze sa iti schimbi obiceiurile alimentare si totodata sa te mentina sanatos si in forma.      Se pare ca mereu exista pe piata un produs si mai nou si mai performant, care „are numai beneficii si nimic nociv in el". Comerciantii folosesc sloganuri pompoase pentru a-si vinde produsele, ex. „organic" sau „100% natural" si pana sa te dumiresti ce se intmapla de fapt / ce ti se vinde de fapt, esti deja prins  intr-un val de publicitate prin care esti convins de ce acel produs e diferit, toate acestea fiind menite sa iti mentina acel produs in minte si sa te faca sa il cumperi cat mai repede.     Acestea nu sunt decat niste instrumente de marketing. Pentru a intelege ce cumperi de fapt cand vine vorba de indulcitori, trebuie sa ii examinezi pe rand.


INDULCITORII ARTIFICIALI - CE POATE FI MAI RAU


ASPARTAM (EQUAL, NUTRASWEET, SPOONFUL, SUGAR TWIN)Saccharin (Sweet'n Low, Necta, Sweet Twin)Sucralose (Splenda)
Acesti indulcitori extreme de periculosi nici macar nu "poarta vreo masca" pentru a parea altceva decat sunt. Modul cum producatorii au ocolit adevarul despre aceste substante artificiale este bine cunoscut de ani de zile. Indiferent cum producatorii marcheteaza aceste produse pana si  The Sugar Association le eticheteaza ca fiind indulcitori "artficiali". Definitia "artificialului" - ceva care nu este natural sau real; ceva fabricat / produs sa para a fi natural.De fapt indulcitorii sunt niste chimicale otravitoare, pur si simplu. Nu ii folositi! Nu consumati alimente sau bauturi care ii contin. Daca aceste substante cauzeaza cancer la soarecii de laborator, poti fi sigur ca fac acelasi lucru si in organismul tau.


 High Fructose Corn Syrup (HFCS)
      Este cel mai comun aditiv folosit in alimentele si bauturile din USA. S-a vehiculat ideea in media ca ar fi un produs natural pentru provine din porumb. Ducem discutia mai departe si afirmam ca 85% din porumbul cultivat in USA este modificat genetic.       In procesul fabricatiei sale, la finalul acestuia, HFCS nu mai retine nimic din componenetele nutritive ale porumbului. Este doar un produs secundar obtinut industrial, extras din tulpina porumbului, alterat chimic, procesat la temperaturi mari si foarte ieftin.     Deoarece fabricarea sa este foarte ieftina, a inlocuit zaharul obtinut din trestia de zahar (si acesta utilizat in doze foarte mari), in aproape orice aliment sau bautura dulce: inghetate, gemuri si jeleuri, siropuri, prajituri, amestecuri pentru tort, unt de arahide, bomboane. 
     HFCS este utilizat si in alimente la care nu te-ai gandi ca-l contin. Verifica etichetele la paine, macaroane, branza, iaurturi, batoane de cereale, alimente congelate, arahide, muraturi, apa tonica, condimente, dressinguri pentru salate, sosuri de mere.     HFCS nu este doar mai ieftina decat zaharul obtinut din trestia de zahar, dar este si mai dulce decat acesta. Aceasta se datoreaza continutului de 55 % fructoza si 45% glucoza. In corpul tau fructoza este preluata direct de catre ficat, contribuind la instalarea bolii non-alcoolice de ficat gras (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). De aceasta afectiune sufera aproximativ 70 milioane de oameni.  Fructoza este de asemenea asociata cu declansarea epidemiei obezitatii in emisfera vestica a globului.    In consecinta, nu-ti doresti aceasta substanta in corpul tau. Si nici ficatul tau nu si-o doreste!


ZAHARUL RAFINAT DE MASA
Cunoscut si sub termenul de „sucroza" , zaharul de masa ofera energie corpului, dar valoarea sa nutritionala este 0. Mai mult de 90% din zaharul produs in USA provine din sfecla de zahar modificata genetic.     Cand sucroza intra in organismul tau, este separata in doua componente: fructoza si glucoza. De glucoza orice fiinta are nevoie. Fiecare celula din corp are nevoie de glucoza si daca nu ii asiguri corpului suficienta glucoza din alimentatie, el si-o va produce singur.     De fructoza artificiala insa nu avem nevoie. Corpul tau nu o produce, nu o poate procesa eficient, si fructoza interfereaza cu productia de insulina, afectand-o grav - n ultima instanta ajungandu-se la grave probleme de sanatate cum ar fi rezistenta la insulina, sindromul metabolic sau diabetul.     Desi fructoza se gaseste in cantitati mari si in fructe, totusi consumul mare de fructe nu are aceleasi efecte ca un consum mare de fructoza „artificiala". Ficatului tau ii place fructoza naturala din fructe. Nu o agreeaza insa pe cea provenind din zaharurile rafinate.     Zaharul alb este produs parca pentru a straluci / pentru a-ti lua ochii. Un produs secundar obtinut la rafinarea zaharului este MELASA. Zaharul brun contine doar o cantitate mica de melasa. Zaharul brut este mai putin rafinat decat zaharul alb insa corpul tau il proceseaza exact pe zaharul rafinat, fapt care nu este sanatos pentru tine.    Fie ca mananci zahar rafinat, brun sau brut este foarte probabil ca il consumi oricum intr-o mare cantitate, ceea ce nu este bine pentru sanatatea ta si ar trebui sa reduci drastic consumul de zahar. 


NECTARUL DE AGAVE
Vazut ca un produs "care aduce numai beneficii", acesta provine din planta numita AGAVA. Ceea ce gasim pe rafturile magazinelor insa nu are nicio legatura cu sursa naturala din care provine acest produs. Continand o cantitate uriasa de fructoza artificiala - 80%, si fiind procesata chimic, acest produs este deja suspectat a fi capabil sa declanseze tulburari metabolice si rezistenta la insulina. 


INDULCITORII NATURALI
Indulcitorii naturali sunt rezultatul procesului de rafinare. Cu cat este mai putin processat cu atat este mai natural un produs si cu atat mai sanatos este. Iata cativa dintre cei mai cunoscuti, si totusi neutilizati pe scara larga:
- Mierea - este folosita de om de peste 10.000 ani. Contine minerale, enzime, vitamine toate avand rol antibacterian, antimicrobian, antiviral si antiinflamator. Contine calorii dar s-a dovedit faptul ca mierea nu stimuleaza eliberarea unei cantitati mari de insulina asa cum se intampla in cazul consumului de zahar. Desi delicioasa, nutritive, si naturala daca este "organica" sau "raw" , trebuie totusi consumata cu moderatie.Atentie mare la mierea contrafacuta

- Siropul de artar -  produs prin extragere sevei din copac, fierberea pentru evaporarea apei, acesta fiind practice finalul procesului de rafinare. Daca se continua fierberea se obtine zaharul de artar. Pana sa apara mierea de albina in anul 1600, zaharul de artar era singurul produs de indulcire disponibil in America de Nord. 

- Melasa - este un produs secundar rezultat din procesul de rafinare al zaharului. In vrem,e ce zaharul rafinat este golit de toti nutrientii, acestia sunt acumulati in melasa. Aroma melasei este foarte puternica, deci trebuie folosita cu moderatie. Astfel ofera o dulceata unica produselor coapte si carnurilor marinate, unde poate fi adaugata cu succes.

- Zaharul provenit din nuca de cocos - obtinut din extragerea sucului care este fiert pana se cristalizeaza. Acest tip de zahar se produce la scara mica, astfel culoarea si textura variaza de la brand la brand. Usor dulce, aroma sa este  buna cand este folosit in special la  marinari si la curry.

 - Zaharul de curmale - obtinut prin macinarea curmalelor uscate. Desi este partial solubil, se poate folosi cu succes la produsele alimentare coapte in locul zaharului brun. 

- Zaharul din stevie - Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) este o planta originara din America de Sud si America Centrala. Este naturala doar daca este folosita in forma sa verde - zaharul verde. Are aceasta culoare pentru frunzele plantei  sunt uscate si apoi macinate. Zaharul din stevie care apare alb sau cristalizat a fost sigur procesat chimic si, in aceasta forma, nu este naturala, prin urmare trebuie evitata. Vechile triburi foloseau aceasta planta ca si contraceptiv, deci nu trebuie sa folosesti acest indulcitor daca doresti sa ramai insarcinata. 

NOTA
Toti indulcitoarii ar trebui utilizati cu moderatie. Avand in vedere ca zaharurile / indulcitorii constituie caramizile care construiesc cancerul si apoi ii ofera combustibilul de care are nevoie pentru a se dezvolta, reducerea drastica a cantitatii de zaharuri consumate este pentru tine cea mai buna alegere. Cand ai nevoie de un indulcitor, alege-l pe cel mai putin rafinat, pe care il gasesti disponibil pe piata. Ideal ar fi sa ne luam dulcele doar din fructe bine coapte si cat mai nestropite.

Recomanda si altora aceasta pagina!

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava