Cum și de ce apar dezechilibrele hormonale la femei
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Cum și de ce apar dezechilibrele hormonale

Dupa ce ai stabilit nivelul dezechilibrului tau hormonal, hai sa discutam despre ce poti face astazi pentru a trata simptomele. Dar nu inainte de a-ti explica pe intelesul tau de ce si cum apar aceste dezechilibre.

Ovarele sunt doua glande. Aceste glande au doua roluri: sa produca ovule (care sunt fecundate de spermatozoid si asa se asigura functia de reproducere) si sa secrete hormoni. Ovarele sunt formate din doua parti: portiunea corticala (exterioara) si portiunea medulara (interioara). Partea corticala (exterioara) a fiecarui ovar contine mici saculeti care se numesc foliculi. Iar in fiecare saculet se gaseste cate un ovul (cel care este eliminat lunar) si o mica glanda numita corp galben. Aceasta mica glanda secreta hormoni (pentru ca asta fac toate glandele, ele secreta hormoni) atat estrogen cat si progesteron. 

Estrogenul este un hormon de tip acid, care stimuleaza tesuturile in mai multe feluri. Cel mai notabil aspect este stimularea mucoasei interne a uterului si producerea unei hemoragii lunare, provocand astfel ciclul menstrual. Estrogenul este in important si in dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale secundare ( de exemplu forma si marimea sanilor). Estrogenul este cel care influenteaza forma corpului feminin.

Actiunea estrogenului, fiind acida, trebuie contrabalansata de interventia unui steroid care se numeste progesteron. Progesteronul, asa cum ziceam, este produs de ovare, dar mai este produs si de glandele suprarenale. Pentru a fi produs corect, progesteronul are nevoie de un prohormon pe care il secreta glandele suprarenale. Asa se explica de ce, atunci cand glandele suprarenale sunt epuizate si hipoactive, acest fapt afecteaza producerea si eliberarea de estrogen, determinand predominanta estrogenului in organismul femeii. Acest lucru va ava efect de domino in organism, provocand acidoza masiva la nivel celular si conducand la aparitia chisturilor ovariene, fibroame uterine, afectiuni fibrochistice, diferite tipuri de cancer specific femeilor (de ovar, uterin, de san etc). Asadar, daca incep sa apara diverse probleme, simptome, atunci nu ne aruncam sa le tratam pe ele si atat. Este ca si cum am baga gunoiul sub pres. Trebuie sa analizam cauza, sa vedem de ce a a aparut acel dezechilibru, adica exact ce am explicat mai sus.

Calea clasica prin care se abordeaza situatiile de mai sus sunt suplimentarea cu hormoni. Cu care nu sunt de acord din mai multe motive. Unul dintre ele fiind exact faptul ca aceasta suplimentare trateaza doar niste simptome, cauza ramanand pe loc. Al doilea motiv este acela ca, atunci cand introduci in organism o substanta (in cazul nostru, un hormon de susbstitutie) pe care o furnizeaza in mod normal organismul, il determinati sa nu o mai produca. Acest lucru este valabil pentru toti hormonii (inclusiv cei tiroidieni, care incetinesc si mai mult functia tiroidei, fortand-o sa nu mai produca ea, pentru ca altfel organismul ar intra in supradozaj).

Deci nu trebuie administrat un hormon pe care corpul trebuie sa-l produca, pentru ca acest lucru va impiedica organismul sa functioneze normal, nemaiconsiderand necesar sa produca ceva ce exista deja, glanda respectiva incetinindu-si si mai mult activitatea, iar noi devenind dependenti pe viata de acesti hormoni artificiali.

Nu este mai logic sa facem ceva ca sa stimulam glanda sa reactioneze in limite normale?

Sa-si reia starea de sanatate si echilibru si sa produca atatia hormoni cat avem nevoie si este normal? Daca mergem pe firul anatomic de mai sus, intelegem ca o slaba functionare a glandelor suprarenale  la femei se poate manifesta astfel: tulburari menstruale (neregularitate, abundenta, dureri, sindrom premenstrual etc), probleme de fertilitate, chisturi ovariene, fibroame uterine si multe altele, culminand cu diversele tipuri de cancer. Asa cum spuneam si mai sus, in aceasta situatie, principala problema este estrogenul si absenta unei cantitati sufieciente de progesteron care sa-l echilibreze. Adica, acel delicat echilibru hormonal intre estrogen si progesteron este afectat ducand la diverse simptome. In lipsa unei productii adecvate de progesteron (antiinflamator), estrogenul (de tip acid) va fi predominant in organismul femeii, provocand simptomele de mai sus.

Autoevaluarea dezechilibrului hormonal

Autoevaluarea dezechilibrului hormonal

Te lupti cu dezechilibrul hormonilor sexuali? Cand femeile cred ca hormonii sexuali nu mai functioneaza cum trebuie, ar putea sa isi faca o autoevaluare.
mai multe detalii
Cum și de ce apar dezechilibrele hormonale

Cum și de ce apar dezechilibrele hormonale

Dupa ce ai stabilit nivelul dezechilibrului tau hormonal folosind testul de mai sus, vom vorbi despre ce poti face astazi pentru a trata simptomele.Dar nu inainte de a-ti explica pe intelesul tau de ce si cum apar aceste dezechilibre.
mai multe detalii
Tratarea dezechilibrelor hormonale ale femeii

Tratarea dezechilibrelor hormonale ale femeii

Tratarea dezechilibrului hormonal este un intreg proces si cateodata are mici rasturnari de situatie. Dar daca perseverezi poti deveni din nou fericita, alerta, plina de vitalitate, sanatoasa. Dieta este principalul element care contribuie la reglarea hormonilor sexuali.
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit