De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Meniul principal
Despre
+ Evenimente/TABERE
+ Calendar 2020
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2020
+ Calendar 2019
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Workshop-uri
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2019
+ Calendar 2018
Curs de dezvoltare personală pentru copii - octombrie 2018
Curs de prim ajutor pentru copii - octombrie 2018
Curs de nutritie pentru copii cu Teo - noiembrie 2018
Curs de dezvoltare personală pentru adolescenți - octombrie 2018
Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"
Curs de prim ajutor pentru copii
+ Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cum a fost în tabara de dezvoltare "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Pledoarie pentru viitorul copiilor nostri
Conceptul cheie al taberei de dezvoltare personala pentru copii - iulie 2018
De ce sa-mi trimit copilul in tabara- Magia taberelor
Ajutor! Copilul meu pleaca in tabara - dorul de casa
+ Calendar 2017
Și copiii pot acorda primul ajutor
Ora de sănătate - curs de cunoaștere și autocunoaștere
Atingeri permise, atingeri nepermise - curs pentru copii despre abuzul fizic și sexual
Să ne hrănim sănătos - ateliere educaționale și haioase de împrietenire cu mâncarea
+ Calendar 2016
Inteligența emoțională a adulților în beneficiul copiilor noștri
Cum să iei (dai?) startul afacerii tale de acasă
Calendar 2015
❆ Târgurile de Crăciun
✿ Taberele familiale de nutriție
♥ Cursuri de prim ajutor
✿ Târg de Paște
+ Editorial
Cum ne-am pregatit de inceperea scolii
1. Cum recunosti daca un copil este abuzat in familie
+ Coaching
Ce se intampla in coaching si de ce ai veni la o sesiune de acest fel
Ce este coachingul
Oamenii- pasari cu aripile crescute inauntru
Cum sa-ti traiesti viata de-a latul nu de-a lungul
Drumuri catre Sine
Vindecarea prin iubire
Despre frica (1) - anatomia fricii
Despre frica (2) - vindecarea de frica
Cum sa faci din faliment un succes personal
Alba ca Zapada si Umbra din noi
Ce am mai invatat trecand inca un an
Doamna cu globul magic, lecții de viață pentru copii prin povești și o invitație la Ceburashki-locul unde se învață lucruri importante, prin joacă
+ Provocarile unei mame
Provocarile unei mame (1)
Provocarile unei mame (2)
Provocarile unei mame (3)
Provocarile unei mame (4)
+ Greseli de mama
Greseli de mama (1)
Greseli de mama (2)
+ Lumea lui Luca
Ce gasesti aici
Ce ma invata Luca
Gradinita, bona si alte activitati educationale, sportive, joaca, socializare
Sa invatam sa fim din nou copii
Fa educatie sexuala cu copilul tau
Cum iti dai seama daca copilul tau este abuzat( fizic, emotional, sexual)
Cat de bine iti cunosti copilul
Cadouri cu...poveste- lista de Crăciun
+ ♥ Prim-ajutor (și cursuri)
De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)
Ghid urgențe
Fii un părinte de poveste!
Contact
Biblioteca
Ghid de tranzitie prin sezonul rece
Bolile sezonului rece si ale intrarii in colectivitate
Bolile din sfera O.R.L.
Tusea
Febra - un aliat puternic pentru sanatatea copiilor nostri
Alergiile, astmul și sistemul imun
Accidentari - urgente
Bolile infecto-contagioase ale copilariei
Sanatatea femeii
Sistemul digestiv
Capcanele alimentatiei moderne
Negot cu boli
Ghid de tranzitie prin sezonul cald
Editorial
Utile
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor

Învățarea catorva principii simple de prim-ajutor are nu numai rolul de a pregăti copiii pentru a se descurca in situatiile de urgenta, dar, de asemenea, îi ajută să dezvolte compasiune, stima de sine, responsabilitate, intelgerea valorii unei vieti.

Cu totii dorim sa ne protejam copiii de frica si sa le permitem sa fie „doar copii", adica sa se joace si sa creasca frumos, sa tinem tot ce este infricosator departe de ei. Totusi, nu stiu daca protejandu-i si tinandu-i intr-un glob de sticla nu le facem un rau mai mare. Fenomenele meteorologice, natura si tot ceea ce a atins omul a luat-o razna. Din inconstienta si neglijenta noastra. Sa nu iti pregatesti copilul sa stie ce sa faca in situatii limite, dezastre sau pur si simplu in cele medicale de urgenta, mi se pare o intelegere gresita a ceea ce trebuie sa oferim copilului.

Spunea cineva ca nici unul dintre noi, ca parinti, nu stim care si cum va fi viitorul copiilor nostri. Si tocmai de aceea este greu sa stii CE sa il inveti. Tot ce putem face este sa il invatam sa se adapteze si sa supravietuiasca la orice ar insemna acel viitor. Traiul intr-un glob de sticla, departe de realitatea normala sau nu a vietii noastre de azi, nu ii va oferi nici un sprijin pentru viata lui de mai tarziu. Daca copilul este martor unei astfel de situatii, tot el poate fi si singurul care poate salva situatia.

De la cea mai frageda varsta, copiii pot invata sa ceara ajutor si chiar sa il acorde la un nivel de baza. Mintea ascutita a unui copil, genialitatea lui nu este limitata decat de puterea lui fizica si de starea emotionala. Sau de gandirea noastra limitativa ca un copil nu trebuie sa stie sau nu poate sa faca asa ceva.

Vreau sa te gandesti ce ar insemna sa reusesti sa inveti un copil sa fie stabil emotional intr-o situatie de urgenta si sa poata sa isi pastreze ratiunea astfel incat sa ceara ajutor sau sa ofere ajutor. Ar fi un castig enorm pentru el si un dar minunat din partea ta pentru viata lui de mai tarziu. Stabilitatea emotionala il poate ajuta in toate aspectele importante dale vietii lui.

Ca si parinte eu cred ca avem obligativitatea de a sti sa acordam primul ajutor. Este o responsabilitate fata de copii nostri, o dovada de grija si respect pentru viata lor si a celor dragi din familie. Iar a invata copilul tehnici de prim ajutor poate fi la fel de fascinant ca o lectie despre corpul uman. Caci de fapt asta si este. Nu trebuie sa etichetam drept terifiant sau horror invatarea copilului despre primul-ajutor. Este ceva natural, de bun-simt, care poate fi invatat intr-un mod lejer, placut si eficient.

Lumea in care traim este ca o imensa sala de clasa pentru copiii nostri. Iar propria noastra atitudine fata de orice lucru din aceasta sala imensa de clasa, fata de orice ocazie de invatare, ei bine, aceasta ne modeleaza copilul mai mult decat orice teorie sau curs. Sa tratezi copilul cu calm si fara panica atunci cand cade si se loveste, sa il inveti tehnici de respiratie atunci cand simte ca spaima ii paralizeaza simturile, acestea sunt lectii de viata extrem de importante. Exact cum reactionezi tu atunci cand copilul este bolnav, sau se raneste accidental, exact asa va percepe si va reactiona si el mai tarziu la astfel de evenimente.

Copiii invata cel mai bine cand sunt relaxati si jucausi. Evita sa ii induci anxietate atunci cand apare un astfel de eveniment in familie. Un copil poate exprima sau nu anxietatea. Daca nu stie/nu poate sa o exprime, sa o „dea afara", ea se va cuibari adanc in sufletelul lui si va izbucni la suprafata sub diverse forme. Nu sadi semintele comsarului, fricii si panicii in copilul tau prin reactii identice la evenimente care cer mai degraba pastrarea calmului si a ratiunii. Iti spun ca una care, ca si adult, am lucrat enorm cu mine sa inlatur aceste efecte sadite de mic copil in mine (involuntar, de catre parintii mei).

O trusa de urgenta in familie mi se pare , de asemenea, absolut de neconceput sa lipseasca. Si copilul sa stie de aceasta trusa, sa stie ce contine. Joaca-te cu el cu fesi, pansamente, foloseste ketcheap pe post de sange. ( gasesti AICI)

Fa jocuri de rol cu el, in care el este doctorul. Joaca-te cu el „de-a respiratia" tine-ti respiratia din cand in cand, ca pacient, si lasa-l sa identifice si sa detecteze situatiile cand tu nu respiri. Fa totul ca o joaca, dar o joaca foarte serioasa si cu implicatii majore.

De asemenea, lasa-i la indemana o carte cu tehnici de prim ajutor desenate. Copilul absoarbe inconstient orice informatie. Si daca printre cartile lui se va „impiedica"si de aceasta carte, va retine multe lucruri

Asigura-te ca copilul tau stie sa ceara ajutor si sa descrie situatia cat mai clar. Aceste doua lucruri sunt de o mare importanta. De asemenea, copilul sa stie adresa de acasa, sa poata spune adresa. Sa stie numarul de telefon la care poate apela (pentru cei mai marisori) cu mentiunea ca trebuie invatati sa nu foloseasca in joaca acele apeluri de urgenta. Acum sunt multe telefoane smart care pot fi setate sa apese pe o singura tasta prelung si sa sune direct la 112.

Cand sa sune copilul la urgente? Atunci cand copilul vede ca adultul nu este apt sa ceara ajutor, simte ca ceva este rau si este speriat, invata-l sa sune la 112. Sau sa ceara ajutor ( de multe ori, in caz de dezastre, tehnologia pe care ne bazam atat de mult „pica" si ramane tot relationarea umana). Stabileste cu el la care vecin sa bata la usa in caz de ceva, spune-i sa nu se teama sa ceara ajutor si unui strain in situatii de criza. Aceasta poate fi salvarea in astfel de situatii.

Investeste in pregatirea familiei tale: fa cursuri de prim ajutor pentru adulti, du-ti copilul la cursuri de prim ajutor adecvate varstei lui, ia-ti trusa de prim ajutor.

Focuseaza-te pe anumite situatii specifice familiei tale. Adica, daca locuiesti in apropierea unei ape, invata atat tu cat si copilul in mod special despre semnele inecului si hipotermie. Daca locuiesti intr-o zona arida, invata despre insolatie si efectele dezastruase ale acesteia daca nu se iau masuri. Daca ai un membru al familiei cu astm, epilepsie etc invata tu si copilul tau despre actiuni specifice acestor situatii. Copilul sa stie sa spuna despre aceste particularitati atunci cand suna la 112 sau cere ajutor

Un copil este tot un copil pana la urma. O parte din rolul nostru este de a ne asigura ca un copil intelege ca NU trebuie sa fie un erou, sa preia responsabilitati coplesitoare pe umerii lui sau sa-si depaseasca capacitatile.

Deseori, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l invatam este sa se asigure ca poate ramane in conditii de siguranta. Sa il invatam si ce NU trebuie sa faca atunci cand se intampla ceva: sa nu se arunce intr-o apa adanc sa salveze un prieten, sa nu intre intr-o casa in flacari dupa jucaria preferata, sau intr-o zona de cabluri electrice. Sa ii ajutam sa inteleaga ca prim ajutor de multe ori, la varsta lor, nu inseamna sa rezolve problema ci sa cheme ajutor prin telefon la 112 sau chemand alti adulti.

Nu trebuie sa vorbiti cu ei despre lucruri rele care se pot intampla. Doar invatati, lasati-i sa-si joace rolul de „doctori" si prin joaca si creativitate, ajutati-i sa asimileze informatii importante si vitale pentru ei si cei din jurul lor.

Unul din obiectivele mele pentru acest an va fi sa invat oamenii din Romania despre importanta si cultura acestui aspect. Sa invat copiii, daca parintii nu inteleg importanta covarsitoare a acestei pregatiri. De multe ori, prin copii, poti trezi parintii. Tot ce voi face legat de aceasta ca si cursuri gasesti AICI, trusa de urgenta (inclusiv carticica cu desene) o gasesti AICI

 

 

 

De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor

De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor

Învățarea catorva principii simple de prim-ajutor are nu numai rolul de a pregăti copiii pentru a se descurca in situatiile de urgenta, dar, de asemenea, îi ajută să dezvolte compasiune, stima de sine, responsabilitate, intelgerea valorii unei vieti.

Cu totii dorim sa ne protejam copiii de frica si sa le permitem sa fie „doar copii", adica sa se joace si sa creasca frumos, sa tinem tot ce este infricosator departe de ei. Totusi, nu stiu daca protejandu-i si tinandu-i intr-un glob de sticla nu le facem un rau mai mare. Fenomenele meteorologice, natura si tot ceea ce a atins omul a luat-o razna. Din inconstienta si neglijenta noastra. Sa nu iti pregatesti copilul sa stie ce sa faca in situatii limite, dezastre sau pur si simplu in cele medicale de urgenta, mi se pare o intelegere gresita a ceea ce trebuie sa oferim copilului.

Copilul tău chiar poate acorda primul ajutor, la nevoie. El trebuie să fie pregătit să facă față urgențelor medicale, cu tehnici esențiale de prim-ajutor.
mai multe detalii
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)

Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)

Periodic, Mamicilasuperlativ.ro organizează cursuri de prim ajutor pentru copii, iar părinții sunt bineveniți. Cursurile au o durata de 6 ore, impartite in doua sesiuni de cate trei ore. Primul curs de prim ajutor pentru copii a fost organizat in februarie 2015, iar copiii au invatat teoretic si practic o serie de tehnici esentiale.

Vă prezentăm, în imagini, atmosfera de la primul curs de prim ajutor pentru copii organizat de Mamicilasuperlativ.ro în februarie 2015.
mai multe detalii

Trusă familială de urgență

Trusa familială de urgență este o trusă pentru prim-ajutor, destinată întregii familii. Este o trusă medicală unică în România, fiind dotată cu 30 de produse esențiale pentru tratarea urgențelor, toate selectate pe criterii stricte de calitate.
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava