Cat de bine iti cunosti copilul?
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Meniul principal
Despre
+ Evenimente/TABERE
+ Calendar 2020
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2020
+ Calendar 2019
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Workshop-uri
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2019
+ Calendar 2018
Curs de dezvoltare personală pentru copii - octombrie 2018
Curs de prim ajutor pentru copii - octombrie 2018
Curs de nutritie pentru copii cu Teo - noiembrie 2018
Curs de dezvoltare personală pentru adolescenți - octombrie 2018
Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"
Curs de prim ajutor pentru copii
+ Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cum a fost în tabara de dezvoltare "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Pledoarie pentru viitorul copiilor nostri
Conceptul cheie al taberei de dezvoltare personala pentru copii - iulie 2018
De ce sa-mi trimit copilul in tabara- Magia taberelor
Ajutor! Copilul meu pleaca in tabara - dorul de casa
+ Calendar 2017
Și copiii pot acorda primul ajutor
Ora de sănătate - curs de cunoaștere și autocunoaștere
Atingeri permise, atingeri nepermise - curs pentru copii despre abuzul fizic și sexual
Să ne hrănim sănătos - ateliere educaționale și haioase de împrietenire cu mâncarea
+ Calendar 2016
Inteligența emoțională a adulților în beneficiul copiilor noștri
Cum să iei (dai?) startul afacerii tale de acasă
Calendar 2015
❆ Târgurile de Crăciun
✿ Taberele familiale de nutriție
♥ Cursuri de prim ajutor
✿ Târg de Paște
+ Editorial
Cum ne-am pregatit de inceperea scolii
1. Cum recunosti daca un copil este abuzat in familie
+ Coaching
Ce se intampla in coaching si de ce ai veni la o sesiune de acest fel
Ce este coachingul
Oamenii- pasari cu aripile crescute inauntru
Cum sa-ti traiesti viata de-a latul nu de-a lungul
Drumuri catre Sine
Vindecarea prin iubire
Despre frica (1) - anatomia fricii
Despre frica (2) - vindecarea de frica
Cum sa faci din faliment un succes personal
Alba ca Zapada si Umbra din noi
Ce am mai invatat trecand inca un an
Doamna cu globul magic, lecții de viață pentru copii prin povești și o invitație la Ceburashki-locul unde se învață lucruri importante, prin joacă
+ Provocarile unei mame
Provocarile unei mame (1)
Provocarile unei mame (2)
Provocarile unei mame (3)
Provocarile unei mame (4)
+ Greseli de mama
Greseli de mama (1)
Greseli de mama (2)
+ Lumea lui Luca
Ce gasesti aici
Ce ma invata Luca
Gradinita, bona si alte activitati educationale, sportive, joaca, socializare
Sa invatam sa fim din nou copii
Fa educatie sexuala cu copilul tau
Cum iti dai seama daca copilul tau este abuzat( fizic, emotional, sexual)
Cat de bine iti cunosti copilul
Cadouri cu...poveste- lista de Crăciun
+ ♥ Prim-ajutor (și cursuri)
De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)
Ghid urgențe
Fii un părinte de poveste!
Contact
Biblioteca
Ghid de tranzitie prin sezonul rece
Bolile sezonului rece si ale intrarii in colectivitate
Bolile din sfera O.R.L.
Tusea
Febra - un aliat puternic pentru sanatatea copiilor nostri
Alergiile, astmul și sistemul imun
Accidentari - urgente
Bolile infecto-contagioase ale copilariei
Sanatatea femeii
Sistemul digestiv
Capcanele alimentatiei moderne
Negot cu boli
Ghid de tranzitie prin sezonul cald
Editorial
Utile
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Cat de bine iti cunosti copilul

Bine te-am regasit!

Articolul de azi nu va fi unul despre boli si tratamentele lor ci despre preventie si tratament preventiv. Asta inseamna ca o sa fie ceva mai atipic, si ca vreau sa inveti din el cum sa-ti cunosti foarte bine copilul, sa intelegi cum functioneaza organismul lui,  sa incerci sa-ti dai seama carei categorii apartine. Daca vei intelege foarte bine asta, iti va fi foarte usor sa percepi imediat semnele prevestitoare de boala si sa actionezi ca tare si, totodata , iti va fi mult mai usor ca prin tot ceea ce ii oferi zilnic (hrana , apa, afectiune, educatie etc) sa il poti mentine intr-un echilibru specific lui, unic, care este echivalentul sanatatii sale.

Medicina alopata de astazi  isi pierde din ce in ce mai mult credibilitatea pentru ca nu reuseste sa trateze decat simptomatic oamenii. Este o stiinta a simptomelor. Ea nu reuseste (sau nu vrea) sa dezvolta o latura mult mai importanta, si anume preventia. Apoi, alaturi de aceasta, sa abordeze omul ca un intreg, holistic, nu doar ca pe un trup. Omul este trup, suflet (emotii, sentimente, caracter) si duh (spiritualitate).

Si, ca sa intelegi mai bine la ce ma refer, pentru ca tot suntem aproape de sarbatorile de iarna, multe dintre voi cu siguranta tin postul Craciunului. Dar cate inteleg cu adevarat semnificatia? Din ce vad in jurul meu zilnic, majoritatea se multumesc strict cu faptul de a nu manca nimic de origine animala, dar cum se comporta, cum gandesc si cum traiesc zi de zi in timpul acestui post, ei bine, la asta nu se mai gandesc. In Biblie spune ca adevaratul post este cel in care ”dezlegi lanturile rautatii”, adica te abtii de la mancare, dar in acelasi timp, fiinta ta emana dragoste, bunatate, ajuti pe cel de langa tine, te abtii si de la rautate, barfa, egoism , lacomie. Ori, postul strict de manacare, nu are nici un beneficiu  pentru tine , ca om, si nici nu are valoare in fata lui Dumnezeu.

Gunoi sub presCam asa este si cu medicina alopata. Ea se ocupa strict de trup, dar de multe ori, sufletul, bolile sufletului imbolnavesc trupul. Trebuie cautata sursa bolii, nu doar ascunse si tratate manifestarile. Este exact ca si cum ai zice ca faci curat intr-o casa, dar gunoiul il bagi sub covor, in loc sa-l duci afara sa-l arunci.

Ca sa revenim la articolul nostru, astazi vreau sa te provoc sa iti intelegi copilul atat fizic cat si emotional, intelectual, afectiv, spiritual. Si sa il vezi ca pe un intreg fomat din toate acestea, un intreg in care toate componentele trebuie tinute in echilibru. Orice dezechilibru intre acestea duce la boala.

Te rog sa citesti cu atentie fiecare tip de descriere, sa iei o hartie si un creion, sa bifezi ceea ce recunosti ca apare si la copilul tau, si, la final, sa il poti incadra singura intr-un anume tip. Apoi, dupa ce ti-ai dat seama carui tip ii apartine, citeste cu atentie ce ai de facut, la ce este predispus, cam in ce domenii apar dezechilibre si multe altele.

Considera acest articol un articol de tranzit. As vrea sa il intelegi bine pentru ca el va face legatura cu ceea ce va urma, si anume o serie dedicata sistemului digestiv al copilului (diaree, constipatie, viermisori, ulcer, gastrita, intolerante, boli iritative ale intestinelor, indigestia si toxiinfectiile alimentare). Aceasta serie despre bolile sistemului digestiv este cea mai importanta pentru ca 80% din cauzele bolilor au ca si cauza  dezechilibre la acest nivel. Tocmai de aceea vreau, inainte de a trece la ele, sa te acomodezi putin cu anumite notiuni si sa intelegi mai bine din articolul de azi  cum ”functioneaza” copilul tau.

Prevenirea nu inseamna ca nu va mai face niciodata nici o boala. Nu, ci inseamna ca poti preveni sa se ajunga la complicatii, va face o forma usoara de boala, timpul de vindecare va fi mult scurtat, iar urmarile aproape inexistente. Este important sa intelgem, ca si parinti, natura individuala a fiecarui copil si sa respectam ceea ce le mentine echilibrul sanatatii. Asa cum orice pe lumea asta are un manual de instructiuni, asa si noi functionam dupa niste reguli. Ceea ce este important, este ca tot ceea ce facem sa fie cat mai natural, sa urmarim universul acesta in care am fost pusi sa traim si sa respectam natural regulile dupa care am fost creati. Daca nu le respectam, atunci apar problemele, bolile, suferintele.

Multe din regulile de functionare in parametrii normali a organismului uman se gasesc la indemana oricui, in natura. Si cel mai bun exemplu pentru aceasta este ceea ce ne da pamantul in fiecare sezon, cu specificul fiecarei regiuni de pe acest pamant. Adica, pentru noi, care suntem fericitii posesori ai unei clime perfect echilibrate, cu 4 anotimpuri, Dumnezeu a lasat produse ” de sezon” care sa acopere nevoile in schimbare ale omului, animalelor , in functie de succesiunea anotimpurilor. Daca iarna gasesti in piata la tarabe telina si sfecla rosie si varza si cartofi, poti sa fii sigur ca exact de aia ai nevoie ca sa treci prin iarna. O sa discutam si despre cumparaturile alimentare de sezon si ce inseamna asta, ce valoare au pentru organism si mentinerea sanatatii si de ce este bine sa consumam si sa respectam ciclul natural al produselor. Pentru ca noi suntem strans conectati cu natura si trebuie sa-i respectam ritmul pentru a putea beneficia de resursele ei minunate.

Am sa-ti prezint diferite tipologii descrise nu in medicina alopata, ci in cea alternativa, veche de mii de ani, orientata spre om si spre stransa legatura dintre el si mediul in care traieste, spre abordarea holistica a omului ( dupa dr. JOHN DOUILLARD).

Asadar, exista trei termeni, trei anotimpuri echivalente tipologiei oamenilor:

  • IARNA - care in natura inseamna rece, uscat, vant, in organism este echivalentul la tot ce inseamna miscare: respiratie, circulatie, eliminare, circulatie, informatii nervoase
  • VARA - care inseamna caldura, fierbinte, foc plus apa, in organism este echivalentul functiilor pielii, ficatului, digestiei, vazului
  • PRIMAVARA - care inseamna ploaie, noroi, pamant umed, deci apa plus pamant, in organism este echivalentul a tot ce inseamna echilibrul fluidelor din corp (dezechilibrele, racelile, apar atunci cand organsmul secreta prea mult mucus, de exemplu).

Fiecare copil va avea predominant caracteristicile unei anumite categorii, dar si cate ceva din celelalte. Astfel se poate determina tipul minte-corp-emotii caruia ii apartine copilul.

Iti las mai jos cartacteristicile fiecarei categorii in parte. Vezi unde bifezi cele mai multe. Aceea va fi predominanta, plus cate bifezi din celelelate doua categorii.

Copilul care apartine categoriei IARNA are ca si caracteristici:

  • Este rapid in diversele activitati
  • Manifesta tendinta spre uscaciunea pielii
  • Ca si constitutie fizica este mai degraba slabut
  • Suporta greu frigul ( i se face frig imediat)
  • Prezinta digestie neregulata la fel ca si senzatia de foame
  • Prinde repede informatiile noi, dar la fel de repede le si uita
  • Manifesta tendinte spre a se supara repede, a se ingrijora
  • Are un somn supeficial de multe ori, cu dese intreruperi

Copilul care apartine categoriei VARA are ca si caracteristici:

  • Constitutie fizica moderata, normala, obisnuita
  • Nu este nici rapid, nici incet la diverse activitati, deci le face cu o viteaza moderata
  • Suporta greu caldura ( i se face cald imediat)
  • Prefera mancarea si bauturile reci
  • Nu poate sari peste mese
  • Memorie medie
  • Timp mediu/obisnuit de a acumula informatii noi
  • Tendinte spre par si ten roscat/blond, pistrui, alunite
  • Bun vorbitor in public
  • Tendinta spre irascibilitate si furie
  • Intreprinzator

Copilul care apartine categoriei PRIMAVARA are ca si caracteristici:

  • Constitutie solida, greoaie
  • Lent si metodic in tot ce face
  • Piele neteda cu tendinte spre ingrasarea ei
  • Digestie lenta, foame moderata
  • Personalitate linistita, echilibrata
  • Retine greu informatii noi dar le si uita greu
  • Devine greu euforic sau iritat
  • Are somn lung si greu, profund
  • Par des, gros si ondulat

Copilul IARNA:

  • Minte rapida, se misca rapid, invata repede, uita repede
  • La scoala trebuie sa i se spuna in repetate randuri sa stea jos si sa se linisteasca
  • Invata cel mai bine prin limbaj verbal (nu vizual, nu kinestezic)
  • Prezinta de multe ori piele uscata eventul cu eczeme. Asta inseamna ca si mucoasa intestinala  este uscata ceea ce duce la incetinirea tranzitului intestinal si la tendinte spre constipatie. Normalitatea la el ar trebui sa fie un scaun pe zi, dimineata
  • Se scoala usor si frecvent noaptea (daca este mai micut se duce peste parinti in pat)
  • Este un ganditor, de aceea trebuie ca parintii sa aiba grija pentru ca stresul si ingrijorarea il pot afecta intr-o mare masura ( fratele meu a facut ulcer hemoragic cand avea doar 7-8 ani, avand ca si cauza stresul au spus medicii atunci).

De aceea, daca ai un copil cu aceste caracteristici, fereste-l de stresul primilor ani ai copilariei. Pentru ei poate fi un capat de tara ceva banal pentru noi, sau pot avea foarte multa fantezii, isi pot inchipui multe lucruri pe care apoi sa le creada adevarate. Asta inseamna ca este un copil senzitiv si are nevoie sa gaseasca intotdeauna in parinti un refugiu si dragoste. Copiii senzitivi mai au si alte caracteristici speciale. Iti las un link de care am aflat de la o prietena draga, care mi-a deschis ochii in legatura cu anumite aspecte pe care nu le intelegeam la copilul meu. Iata si un chestionar simplu si rapid si cateva explicatii.

Copilul VARA:

  • Invata cel mai bine prin metoda vizuala, exceleaza in activitatile scolare, in special la matematica
  • Este extrem de competitiv si gata de a prelua comanda daca este nevoie
  • Este perfectionist, mintea ii conduce corpul, nu invers
  • Poate face bine orice de care se apuca, dar asta inseamna si ca, de obicei, are asteptari foarte mari intotdeauna de la sine si de la ceilalti
  • Este profund afectat daca nu castiga o competitie, daca nu este in top
  • Vara, cand ii este cald, are permanent fata rosie
  • Nu suporta caldura si asta il afecteaza atat fizic ( acnee, probleme de piele) dar si emotional( furie, irascibilitate). Eu sunt o persoana care ma transfom incredibil cand imi este cald, pur si simplu nu se poate intelege nimeni cu mine, am o stare de nervozitate cumplita in conditii de temperatura crescuta
  • Nu prezinta inclinatii sportive daca nu este ghidat inca de mic si dat constant la un sport
  • Este un lider inascut, dar nu intodeauna iubit
  • De multe ori simte nevoia sa-si acorde o mai mare importanta siesi umilindu-i pe altii mai slabi
  • Constitutia fizica este puternica si nu au prea multe probleme de sanatate in anii copilariei
  • Dezechilibrele de sanatate de multe ori se manifesta prin: acnee, roseata, tranzit incetinit, iritabiltate, ostilitate, afectarea vederii
  • Mai tarziu in viata devin susceptibili pentru a face: ulcer, alergii, boli ale prostatei, inflamatii         

 Copilul PRIMAVARA:

  • Invata greu si incet dar, o data ”pornit” o face toata viata
  • Invata cel mai bine prin metoda kinestezica (dupa poze, forme)
  • Exceleaza in geografie, geometrie
  • Este calm si echilibrat
  • Este o persoana placuta si oamenii se simt confortabil in preajma sa
  • Se misca incet si metodic
  • Exista riscul de a fi etichetat drept ”molatic” deoarece este un ganditor metodic, dar are cel putin la fel de mult talent si abilitati ca si colegii sai neetichetati
  • Are o tendinta a corplui de a secreta mai mult mucus, de aceea parintii trebuie sa evite pe cat posibil mancarea de tip junkfood. Daca acest tip de copil mananca la Mc Donald”s devine, cu timpul predispus la alergii, otite, astm, raceli (mai mult decat altii copii). Mai ales primavara, organismul sau secreta in mod natural mai mult mucus, deci exista atunci o probabilitate mai mare de a raci
  • Tendinte de crestere in greutate
  • Rezistenta fizica mare, dar are nevoie de motivatie puternica pentru a face miscare

De mare importanta este sa recunostem diferenta dintre un copil in echilibru si unul dezechilibrat din punct de vedere al sanatatii.

Copil iubit

Un copil echilibrat inseamna ca este in totala armonie fizica, emotionala si mentala cu sine si cu mediul inconjurator.

In tabelul de mai jos ai manifestarile de echilibru si dezechilibru ale fiecarui tip in parte.

Pe mine m-a ajutat foarte mult acest tabel si am invatat sa depistez la copilul meu cele mai precoce semne de boala. De exemplu, el fiind din categoria Iarna, primul lui semn de dezechilibru si intotdeauna prezent este constipatia. Daca copilul meu nu mai are scaun usor , regulat, in fiecare zi, eu stiu ca este ceva in neregula cu el si urmeaza sa se imbolnaveasca. Si asa a fost intotdeauna, a fost indicatorul cel mai bun.

Citeste cu atentie si bifeaza ce se intampla la copilul tau pentru ca pe viitor, sa intelegi mai bine mecanismele si sa-ti dai seama imediat de primele semne de dezechilibru.

TIPOLOGIE ECHILIBRU DEZECHILIBRU

IARNA

  • Pe faza, in alerta mentala
  • Miscari coordonate, gratios
  • Creativ, abilitati artistice
  • Eliminare scaun normala
  • Imunitate puternica
  • Constitutie zvelta
  • Simtul/sentimentul bucuriei
  • Piele uscata sau rosie
  • Insomnii
  • Constipatie
  • Oboseala
  • Dureri de cap
  • Intoleranta la rece/frig
  • Castiga sau pierde in greutate
  • Anxietate, suparare, agitat
  • Deficit de atentie si hiperactivitate

VARA

  • Corp caldut (temperatura normala a corpului,adica nu este supraincalzit)
  • Mecanisme normale ale setei
  • Digestie buna
  • Ten stralucitor
  • Minte ascutita, prezent
  • Motivatie intensa pentru ce face
  • Abilitati de conducator
  • Eruptii cutanate
  • Boli ale pielii ( acnee)
  • Dureri de stomac
  • Diaree
  • Probleme cu vederea sau senzatia de arsura in ochi
  • Caldura excesiva a corpului
  • Iritabilitate, ostilitate
  • Stare competitiva excesiva
  • Comportament manipulativ

PRIMAVARA

  • Vitalitate
  • Imunitate buna
  • Afectiune, generozitate, curaj, demnitate
  • Minte stabila
  • Memorie buna
  • Unghii si par sanatoase
  • Piele grasa, seboreica
  • Digestie incetinita, greoaie
  • Congestia sinusurilor
  • Rinite
  • Astm
  • Obezitate
  • Apatie, depresie
  • Dificultati de atentie
  • Excrescente ale pielii( negi, papiloame)

Acum hai sa facem o scurta recapitulare pana aici. Am stabilit cam ce inseamna fiecare categorie, ce inseamna echilibru si dezechilibru pentru cele trei categorii. Acum , pentru a fi mai exacta, am sa iti las un profil amanuntit al fiecarei categorii din 5 puncte de vedere mental,comportamental,fizic,emotional si fitness. Iti voi lasa tot sub forma de tabele ca sa iti fie usor sa notezi in dreptul a ceea ce ti se potriveste si apoi sa faci totalul. Iti vor iesi niste puncte pentru fiecare dintre cele trei categorii.     

Cea cu mai multe puncte va fi predominanta. Te mai sfatuiesc sa faci aceste calcule periodic, in functie de varstele copilului. Ele se pot modifica, odata cu crsterea si transformarea copilului, iar tu trebuie sa tii pasul si sa stii cam pe unde este si ce sa faci.

PROFIL MENTAL

 

IARNA

VARA

PRIMAVARA

ACTIVITATE MENTALA Minte rapida, agitat Intelect ascutit, agresiv Calm, constant, stabil
MEMORIE De scurta durata Buna si pe scurta si lunga durata De lunga durata
GANDIRE/GANDURI In permanenta schimbare In general constanta Constante, stabile, fixe
CONCENTRARE Pe termen scurt Mai buna decat majoritatea/media De lunga durata
ABILITATE DE A INVATA Prinde repede Prinde moderat Prinde incet
VISURI Fricos, zbor, sarituri, alergat Suparat foc, violent, aventuros Legate de apa,nori,relatii, dragoste
SOMN Intrerupt Moderat Lung si greu
VOCE Tonalitate inalta Tonalitate medie Tonalitate joasa
SUBTOTAL MENTAL      

PROFIL COMPORTAMENTAL

 

IARNA

VARA

PRIMAVARA

VITEZA CU CARE MANANCA

Repede

Moderat

Incet

NIVELUL FOAMEI

Neregulat

Acut, necesita imediat hrana cand ii este foame

Poate cu ususrinta sa sara peste mese

MANCARE SI BAUTURA

Le prefera caldute

Le prefera reci

Le prefera calde si uscate

TINTE DE ATINS

Usor de distras

Focusat si dedicat

Incet si constant

A DARUI

Daruieste cate ceva

Daruieste mult dar neregulat

Este generos

CAND LUCREAZA CEL MAI BINE

Cand este supravegheat/supervizat

Cand este singur

In echipa

PREFERINTE LEGATE DE VREME

Aversiune fata de frig

Aversiune fata de caldura

Aversiune fata de precipitatii, frig

REACTIE LA STRES

Surescitat imediat

Moderat

Greu de scos din pepeni

ECONOMII

Nu face economii, cheltuieste imediat

Face economii , dar cheltuieste mult

Economiseste regulat, acumuleaza avere

PRIETENI

Leaga usor prietenii de scurta durata

Tendinta spre singuratate

Prefera prieteniile de lunga durata

SUBTOTAL COMPORTAMENT

 

 

 

PROFIL EMOTIONAL

 

IARNA

VARA

PRIMAVARA

STARI

Se schimba rapid

Se schimba greu

Neschimbat, echilibrat

REACTIONEAZA LA STRES CU

Frica

Furie

Indiferenta

SENSIBIL LA

Propriile sentimente

Nu este prea senzitiv

Sentimentele altora

RASPUNDE LA AMENINTARI CU

Fuga

Lupta

Impaciuitor

RELATIA CU PARINTII

Lipicios, foarte legat

Marcata de gelozie

Sigura

ISI EXPRIMA AFECTIUNEA

Prin cuvinte

Prin actiuni

Prin atingeri/imbratisari

CAND SE SIMTE RANIT

Plange

Sustine, cere argumente

Se retrage

CAUZE DE TRAUMA EMOTIONALA

Anxietate

Furie

Depresie

NIVEL DE INCREDERE

Timid

Increzator in sine, se exteriorizeaza usor

Este de incredere, ofera incredere

SUBTOTAL EMOTIONAL

 

 

 

PROFIL FIZIC

 

IARNA

VARA

PRIMAVARA

CANTITATEA DE PAR

Fir gros

Fir mediu

Fir subtire

TIPUL DE PAR

Uscat

Normal

Gras

CULOAREA PARULUI

Saten, blond

Roscat

Negru, brunet

PIELEA

Uscata

Moale, nici uscata nici grasa

Grasa, hidratata, rece

TEMPERATURA PIELII

Maini/picioare reci

Calda

Rece

TEN

Brunet

Roz-rosiatic

Palid-alb

OCHI

Mici

Medii

Mari

MARIMEA DINTILOR

Foarte mari sau foarte mici

Moderat mici

Moderat mari

GREUTATE

Slabut, se ingrasa greu

Moderat

Greoi, se ingrasa repede

SCAUN

Uscat, usor constipat

Mai multe pe zi, moale spre normal

Tranzit lent dar scaun regulat

SUBTOTAL FIZIC

 

 

 

PROFIL FITNESS

 

IARNA

VARA

PRIMAVARA

TOLERANTA LA EXERCITII

Scazuta

Medie

Inalta

REZISTENTA

Acceptabil

Buna

Excelenta

COMPETITIE

Nu suporta presiunea competitiei

Competitiv

Accepta usor presiunea competitiei

VITEZA DE MERS

Repede

Potrivit

Incet si constant

TONUS MUSCULAR

Slab

Potrivit

Musculos

TIP DE ALERGATURA

Cerb/caprioara

Tigru

Urs

FORMA CORPULUI/MARIMEA

Constitutie fragila , slab sau inalt

Constitutie medie

Constitutie masiva, carnos

TIMP DE REACTIE

Rapid

Potrivit

Incet

SUBTOTAL FITNESS

 

 

 

TOTAL

 

IARNA

VARA

PRIMAVARA

MENTAL

 

 

 

COMPORTAMENTAL

 

 

 

EMOTIONAL

 

 

 

FIZIC

 

 

 

FITNESS

 

 

 

TIPUL COPILULUI

 

 

 

Daca ai trecut prin toate tabelele si ai pus un punct acolo unde se incadreaza copilul tau, la ultimul tabel faci suma tutoror si vei vedea ca obtii un punctaj corect, care este de mare ajutor in intelgerea copilului tau. Si in a-l mentine sanatos prin faptul ca iti dai seama imediat de dezechilibrele diferitelor profile, inainte ca aceste semne sa se manifeste ca si boala.

Ca sa intelegi mai bine clasificarea: un copil nu va avea doar caracteristicile unei anumite categorii, ci va fi ceva predominant si combinatii din celelalte. Spre exemplu un copil poate iesi astfel: 26 puncte IARNA, 15 puncte VARA, 11 puncte PRIMAVARA. Acesta va fi un copil de tip IARNA, pentru ca predominant este scorul de iarna. La fel si in situatiile cand este predominant scorul de vara si de primavara.

Insa, daca un copil are scorurile: 23 puncte IARNA, 23 puncte VARA, 8 puncte PRIMAVARA, atunci copilul va fi de tip IARNA-VARA. Si alte combinatii in functie de scorurile obtinute. In principiu vor iesi 10 tipuri:

  • IARNA
  • VARA
  • PRIMAVARA
  • IARNA-VARA
  • IARNA-PRIMAVARA
  • VARA-IARNA
  • VARA-PRIMAVARA
  • PRIMAVARA-IARNA
  • PRIMAVARA-VARA
  • IARNA-VARA-PRIMAVARA (atunci cand scorurile sunt echilibrate la toate trei categoriile)

CopiiCand copilul este o combinatie din doua categorii, cum ar fi iarna-vara, atunci caracetristicile ambelor sezoane se vor remarca la el, dar vom pune categoria predominanta prima. Cea de-a doua categorie prezenta va avea o influenta puternica si ea, dar nu atat de mare ca prima.

Consider ca este foarte important sa ne cunostem copiii prin prisma tuturor celor 5 profile (emotional, mental, fizic, fitness, comportamental) pentru a-l putea intelege mai bine. Poate te confrunti cu anumite probleme la scoala, poate ti se pare ca nu face fata la ceva, il copleseste. Cred ca trebuie sa-i analizezi profilul foarte bine si sa vezi ce merge la el. Suntem fiinte unice si nu functionam dupa retete universale, ci dupa cele individuale.

In final vreau sa-ti fac o scurta descrere a categoriilor prezente la copilul meu si cum ma ajuta acest lucru sa il inteleg mai bine si sa-i patrez starea de sanatate, adica sa previn bolile.

Scorul total la Luca este in ordinea IARNA-VARA-PRIMAVARA: 32-14-6. Deci este clar un copil IARNA (a doua categorie nu se ridica nici macar la o jumatate din puctajul celei dintai, deci este predominanta exclusiv prima categorie).

Asta inseamna  ca este de o constituie fizica slabut musculos, este foarte rapid si agitat, are tendinat de a i se usca pielea, are o digestie neregulata si cu tendinte spre constipatie, adoarme greu si superficial, se scoala de cateva ori peste noapte, este nervos, spontan,anxios. Atunci cand apar dezechilibre in organismul lui, premergatoare bolii, ele se manifesta la nivelul pielii si digestiei. Adica, ii apare ceva pe piele sau se constipa, il doare burtica etc. Copii IARNA sunt eminamente senzitivi si de aceea trebuie avuta mare grija cu expunerea la stres. Ti-am lasat in articol un link despre copiii senzitivi. Sunt, de asemenea, extrem de atasati de parinti, mai ales de mame.

Am sa-ti descriu cum am inteles eu sa observ aceste semne la copilul meu si cum functioneaza aceste caracteristici, cum poti sa-ti dai seama cand ceva este in neregula cu copilul tau.

Am decis in septembrie sa il dau la gradinita. Am ales cea mai cea gradinita care sa indeplineasca cerintele mele referitoare la hrana, spatiu, personal etc. L-am pregatit psihic pentru acest eveniment din timp, spunandu-i povesti la culcare cu copii care se duc la gradinita si tot ce se va intampla acolo, exact ce vor face. Initial era incantat, dar totul s-a dus de rapa cand a constatat ca acolo nu sta mama cu el. M-am inarmat cu multa rabdare si curaj si am zis sa trecem cu bine de perioada de adaptare.

In aceasta perioada de adaptare (care a durat 2 luni) am fost foarte atenta la semnalele pe care mi le transmitea copilul meu (el nu stie inca sa comunice foarte bine, avea 2 ani si jumatate cand l-am dat la gradinita), mai ales la cele nonverbale.

Pe langa plansul jalnic zilnic si agatatul de mine cu disperare atunci cand plecam, de-a lungul zilelor am observat si alte manifestari:

  • Constipatia (el avea doua scaune regulate pe zi fara nici o problema) desi eram foarte atenta ce manca si de multe ori ii duceam eu casoleta cu mancarea lui la gradinita;
  • Somn extrem de agitat, cu vise/cosmaruri , plans si vorbit in somn;
  • Stare de iritabilitate si ostilitate duse la maxim in momentul cand ajungea acasa;
  • Plans nonstop acasa fara nici un motiv/ cauza palpabila;
  • Raceli repetate;
  • Comportament extrem de agresiv fata de personalul gradinitei, necooperarea de nici un fel nici cu copiii, nici la diversele activitati.

Unele dintre ele sunt clar probleme de adaptare si refuzul lui de a merge acolo fara mine.

Totusi, ceea ce m-a determinat sa fiu mai atenta a fost modificarea tranzitului intestinal (pana acolo ca era atat de constipat incat ajunsesem sa ii fac microclisme, desi avea 4 mese de fructe si legume crude pe zi), iar de aici, asa cum ti-am explicat mecanismul , am ajuns la raceli. Constipatia insemna congestie la nivelul mucoasei digestive, limfa nu mai functioneaza bine (cea care elimina toxinele), iar mucoasa intestinala ( care este identica cu cea a sinusurilor, cea nasala) incepe sa secrete mucus mai mult pentru a face fata situatiei. La fel si mucoasa nasului si a sinusurilor, si de aici raceli repetate. In acelasi timp, starea lui de stres permanent (era intr-o teroare continua sa nu plec de langa el chiar si atunci cand veneam de la gradinita, toata perioada stateam de mana cu el in casa, dormeam de mana cu el pana amorteam si daca incercam sa ma misc, se trezea si incepea sa urle sa nu plec si sa-l tin de mana) stimuleaza suprarenalele sa secrete hormonii de stres (adrenalina si cortizonul) necesari in astfel de situatii. O secretie de cortizon crescuta si constanta ataca sistemul imunitar, de aici o alta explicatie pentru racelile repetate.

Desi m se spunea sa fiu tare, ca isi revine el, ca asa fac toti, avand in vedere nivelul de stres permanent pe care nu reuseam sa i-l reduc si manifestarile organice (constipatie si raceli repetate) , am ajuns la concluzia ca beneficiile gradinitei sunt mult prea mici in comparatie cu modificarile nicidecum benefice la care era supus copilul. Asa ca l-am retras de la gradinita, iar perioada de recuperare (pana a inteles ca nu il mai duc acolo) a durat vreo o luna , cu o recadere spectaculoasa in momentul in care am fost cu el la o pterecere de copii intr-o locatie care semana cu o gradinita. A fost terorizat ca-l las acolo si ca colo este o gradinita, si de a doua zi a racit imediat si destul de grav. Ca atare, am ajuns la concluzia ca, la acest tip de copii- iarna dar si senzitivi (i-am facut testul acela din link si am raspuns afirmativ la 28 de intrebari!!!) este foarte important sa fie feriti de stres in anii copilariei. Pentru ca acesta poate avea efecte devastatoare asupra lor pe termen lung. Iti spuneam mai sus ca fratele meu a facut ulcer hemoragic!!! la 7-8 ani.

In concluzie, pentru mine sunt semnale de alarma extrem de eficiente si care nu au dat niciodata gres:

  • Modificarea digestiei (aparitia constipatiei);
  • Modificarea comportamentului cu semnele aparitiei stresului (somn superficial, agitat, cosmaruri).

Ca metoda de prevenire a imbolnavirilor la el deci, voi urmari sa aiba scaun regulat si o digestie cat mai optima, dar si un ambient in care sa nu fie expus la factori de stres majori, carora nu le poate face fata momentan.

Sper din toata inima ca prin acest articol te voi ajuta sa-ti cunosti mai bine copilul,si, cel mai important, sa reusesti sa-l privesti ca pe un intreg, ca pe o persoana cu trup, suflet si duh, cu intelect, emotii, sentimente, caracter, corp si tot ce inseamna o fiinta umana.

Pornind de la aceasta intelegere, iti va mult mai usor sa parcurgi  celelalte articole care vor urma din seria sistemului digestiv.

Pana atunci am rugamintea sa citesti bine acest articol si sa il revezi pe cel despre imunitate si sistemul imun.

Te astept sa-mi spui cum te-ai descurcat fie pe site la sectiunea comentarii, fie pe pagina de facebook    fie sa-mi scrii pe mamicilasuperlativ@gmail.com.

Sper ca pana la sfarsitul anului sa termin si seria de articole despre sistemul digestiv si bolile legate de acesta. Apoi din ianuarie va voi anunta niste proiecte foarte importante si valoroase si sper sa incepem sa iesim din online si sa ne cunoastem, sa ne intalnim si sa invatam cum sa ne crestem copiii cat mai sanatosi intr-un sistem care ne vrea cat mai bolnavi.

Recomanda si altora aceasta pagina!

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava