Cum intervii in caz de arsuri chimice
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Cum intervii in caz de arsuri chimice

Anumite chimicale pot irita, arde si traversa bariera pielii, cauzand dispersie pe scara larga in organism si de multe ori cu urmari fatale. Cele mai corozive substante se gasesc in industrie, dar si acasa exista substante cu risc mare, cum ar fi produsele de curatenie, de vopsit, bateriile, soda caustica etc (pe site mai gasesti un articol in legatura cu acest subiect, intitulat "Ce faci daca copilul tau se otraveste").

Arsurile chimice

Astfel de cazuri necesita spitalizare si ajutor de urgenta de cele mai multe ori. Ca de obicei, trebuie sa te asiguri ca nu esti afectat de substanta respectiva, inainte de a incepe orice manevra de ajutor (poate fi fum toxic, care sa-ti produca si tie dificultati respiratorii).

Ce faci?

  • Poarta manusi (le gasesti in trusa de prim ajutor) pentru ca sa nu intri si tu in contact cu substanta chimica. Deschide geamurile, ca sa fii sigur ca respiratia nu este afectata.
  • Spala cu apa cel putin 20 de minute, pentru a dispersa substanta si a stopa arsura. Daca victima este jos si o speli cu furtunul, asigura-te ca apa contaminata nu se colecteaza sub victima sau nu te stropeste pe tine
  • Dupa ce ai spalat cu apa poti indeparta cu blandete hainele contaminate (nu dezlipi nimic, doar tai imprejur daca sunt lipite hainele)
  • Cere ajutor sunand la 112.
  • Daca arsura chimica a afectat caile respiratorii (victima a inghitit soda caustica de exemplu) este o urgenta majora si tehnicile de prim ajutor nu prea au ce sa faca. Asa cum vei gasi in articolul "Ce faci daca copilul tau se otraveste", este foarte periculos sa ii provoci voma, pentru ca vei provoca o dubla arsura. Mare grija la resuscitarea gura la gura la cazuri cu arsuri de cai respiratorii cu substante corozive, te poti arde si tu daca faci asta. Nu este indicat intr-o astfel de situatie.
  • Daca intra in ochi o subsanta chimica, principalul scop este sa speli foarte bine si cu multa apa ochiul. Nu lasa copilul/victima sa se frece la ochi, sa atinga zona, sa-si scoata lentilele de contact, daca e cazul. Cand speli ochiul (poti sa bagi capul copilului direct sub robinet sau sa speli cu ser fiziologic, daca nu este asa grava situatia (il gasesti in trusa), ai grija ca apa sa nu se scurga spre ochiul neafectat, pentru ca il va afecta si pe acela. Apoi pune-i o compresa curata sau sterila (gasesti in trusa) si du-l la spital sau cheama ambulanta. Pastreaza substanta/recipientul cu care s-a ars copilul/victima pentru a o arata medicilor.

 

Interventie de prim ajutor in cazul unor arsuri chimice

Citeste mai mult despre arsuri:

Pielea si arsurile

Pielea si arsurile

Pielea este unul dintre cele mai mari organe ale omului si are rolul de a proteja corpul de raniri si infectii. De asemenea, pielea are un rol important in mentinerea temperaturii corpului la un nivel optim si constant. In cazul arsurilor, pielea este afectata.
mai multe detalii
Clasificarea arsurilor pe grade

Clasificarea arsurilor pe grade

Arsurile primesc niste grade in functie de gravitatea lor, de suprafata pe care se intind, de adancimea la care ajung, de formatiunile distruse in arsura.
mai multe detalii
Arsuri care necesita spitalizare

Arsuri care necesita spitalizare

Cele mai periculoase arsuri sunt arsurile la copii si cele care nu dor. Pentru siguranta, daca nu ai experienta si daca nu esti sigura ca totul e in regula, este important sa mergi la medic chiar daca arsura respectiva nu pare mare lucru - arsurile sunt insidioase; uneori par inofensive, dar, in realitate nu sunt.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri termice

Cum intervii in caz de arsuri termice

Situatii si tehnici pentru arsurile termice clasificate pe grade, asa cum se obisnuieste cel mai mult, cu filmulete si poze la fiecare categorie, ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri electrice

Cum intervii in caz de arsuri electrice

In cazul mai des intalnit de curentare acasa, principalele victime sunt copiii mici care sunt curiosi si isi baga degetele sau obiecte metalice in priza sau alte zone aflate sub tensiune. Curentarea poate provoca, pe langa altele, si arsuri.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri chimice

Cum intervii in caz de arsuri chimice

Anumite chimicale pot irita, arde si traversa bariera pielii, cauzand dispersie pe scara larga in organism si de multe ori cu urmari fatale. Cele mai corozive substante se gasesc in industrie, dar si acasa exista substante cu risc mare, cum ar fi produsele de curatenie, de vopsit, bateriile, soda caustica etc.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri solare

Cum intervii in caz de arsuri solare

Vara, insolatia este la ordinea zilei. Copiii sunt prinsi cu joaca si uita sa se mai miste de la soare si te trezesti cu ei cu niste arsuri de toata frumusetea, periculoase dealtfel la varsta lor. Cati dintre noi nu adormim la plaja la mare si ne trezim arsi de soare?
mai multe detalii
Prevenirea arsurilor

Prevenirea arsurilor

Exista o serie de masuri simple pe care le poti lua pentru a preveni arsurile. Informeaza-te si nu-ti asuma riscuri!
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit