Ce faci daca ai un copil cu alergii
- eviti abuzul unor medici in analizele cutanate ( eu nu i-as face deloc, ti-am scris mai sus despre ele)
- nu accepti medicatie pentru alergii si desenzibilizare decat daca ai eliminat tu toate cauzele unor posibili alergeni si daca acea alergie ii pune viata in pericol ( episod de soc anafilactic, criza de astm sever)
- cauta cauza inainte de a accepta medicatia
- invata sa recunoasti urgentele ( soc anafilactic, criza de astm sever) atat tu cat si alte persoane care stau cu copilul , pentru a putea ajunge la spital in timp util
- daca ne-am da seama, ca mame, cat este de important ce punem pe masa copiilor nostri, daca am realiza ca prin ce punem in farfurie le putem provoca suferinta si boala, sau dimpotriva le putem darui sanatate si viata……
- ca si parinte in contact permanent cu copilul tau, trebuie sa fii foarte atent la DIETA si la FACTORII DE MEDIU si trebuie sa faci eforturi constante in a depista cauza. Daca eforturile esueaza, boala persista si pune in pericol viata, atunci poti incerca si alte variante( cele medicamentoase sau desenzibilizari) cu mare atentie la efectele adverse.
Cand o boala are cauza alergica nu trebuie tratate simptomele cu medicamente potential periculoase sau vaccinuri de desensibilizare, ci trebuie cautata minutios cauza alimentara sau de mediu. Si parintii sunt cei care pot face cel mai bine asta, ca unii care petrec cel mai mult timp cu copilul.
Astfel, incepi prin a considera totul potentiala sursa alergena (in mediu si alimentara) si le elimini una cate una, pe rand, urmarind cu atentie evolutia copilului, modificarile care apar.
De exemplu, la alergiile alimentare se elimina trepatat, unul cate unul alimentele posibil vinovate de alergie (ai o lista mai sus cu alimentele care declanseaza frecvent alergii) si observi daca simptomele copilului dispar in aproximativ 10 zile. Daca se intampla sa dispara in 10 zile se incepe introducerea pe rand a fiecarui aliment pe care l-ai scos (cu pauza de cateva zile intre ele)si in momentul in care reapar simptomele (apar in cateva zile de la introducerea alimentului care provoaca alergia) poti identifica alimentul/alimentele vinovate de reactia alergica. Repeti procedura cu fiecare aliment, pana la identificarea tuturor celor care provoaca alergie. Iti trebuie rabdare, perseverenta si simt de observatie, dar pentru copilul tau este mult mai benefic si mai simplu, decat sa il dopezi cu niste medicamente cu multe efecte adverse care nici macar nu elimina cauza ci trateaza doar efectele.
In afara tratamentului medicamentos, exista anumite plante care au actiune detoxifianta si depurativa, cu rol benefic in atenuarea simptomelor alergiei respiratorii: urzica, papadia, mesteacanul, brusturele, trei-frati-patati, coada-soricelului. Aceste remedii naturiste se pot administra singure sau in diverse combinatii, sub forma de ceaiuri, tincturi sau comprimate. Tratamentul este indicat 15-20 de zile sau in scop profilactic, inainte de aparitia sezonului specific alergiilor respiratorii.
Deosebit de utile si eficace sunt preparatele gemoterapice, in special in desensibilizarea organismului si prevenirea aparitiei crizelor alergice:
- Extractul din muguri de coacaz negru, cu actiune de tip „cortizon-like”, deci cu efect sigur antiinflamator si antialergic;
- Extractul din muguri de mesteacan pufos;
- Extractul din mladite de maces;
- Extractul din muguri de fag.
In caz de criza de astm bronsic, sunt recomandate extractele din muguri de coacaz negru si din muguri de calin.
Combinatiile gemoterapice pentru alergiile respiratorii se administreaza astfel: cate 50 ml din fiecare produs, timp de 2-3 luni, dupa care se face o pauza de 15-30 de zile. Toate acestea la indicatia medicului fitoterapeut.
Deosebit de utile in rinite alergice si astm sunt ventilatoarele cu solutie salina si umidificatoarele, vizitele la saline (in Bucuresti exista chiar si o salina artificiala), spray-urile si picaturile cu solutie salina.
In conjunctivite, deosebit de utilaeste infuzia de ceai de albastrele sau de silur si spalat/sters ochii cu aceste infuzii.
In dermatita atopica, unguentul natural cu galbenele este foarte bun, spalarea cu sapunuri hidratante ( de ricin, de glicerina), propolis si laptisor de matca.
In incheiere, iti recomand in mod insistent sa te documentezi si sa schimbi radical dieta copilului si a intregii familii. Introdu cat mai multelegume si fructe crude in dieta familiei tale. Carnea si laptele nu sunt rele, dar ce gasim in magazine sunt pline de hormoni si antibiotice. Painea nu este rea, poate fi chiar un aliment-medicament, dar gaseste-ti o sursa serioasa de maia si invata sa o faci in casa. Pune-i in mana ca si gustare un fruct in loc de un covrig plin de E-uri de la covrigaria din colt. Prajiturile din comert nu mai sunt facute cu zahar oua si faina ci cu prafuri pline de E-uri , artificiale care ne distrug copiii incetul cu incetul. Fa-i tu in casa prajituri cu faina integrala, miere si oua de la tara, zahar brun si investeste in sanatatea copilului tau cu dragoste si responsabilitate.
Nu sustin extremele, caderea in ortorexie (obsesia pentru alimentatia sanatoasa), dar cu minim de schimbari putem imbunatati enorm viata si sanatatea familiilor noastre. Si nu exagerez cand spun ca prin tine, cea care le pui mancare in farfurie, poate intra sanatatea sau boala in casa ta. Gandeste-te la asta ori de cate ori pregatesti mancare pentru cei dragi tie.
Informatii despre cele mai comune boli alergice: rinita alergica, conjunctivita alergica, dermatita atopica, alergiile alimentare si simptomele digestive, socul anafilactic (cu diverse cauze).
mai multe detalii