Ranirile copilului la nivelul scalpului (pielea capului)
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Ranirile copilului la nivelul scalpului (pielea capului)

Pielea capului este bogata in vase de sange, de aceea o taietura, oricat de mica, la acest nivel poate determina o sangerare destul de abundenta care impresioneaza profund parintele si copilul implicat. De asemenea, pot aparea vanatai si celebrul "cucui" in urma diverselor loviri (nu ti se pare cateodata ca piticul tau se scoala in cate o zi hotarat sa dea cu capul in toate usile, colturile  si mobilierul care-i iese in cale?) . Unde mai pui ca dureaza cateva zile pana la o saptamana sa ii treaca "semnul de buna purtare"…

 Ce trebuie sa urmaresti tu si sa faci intr-o astfel de situatie:

A) Cheama doctorul in urmatoarele situatii:

1) Daca copilul tau are pana intr-un an si si-a pierdut cunostinta, chiar si pentru cateva clipe.
 
2) Daca copilul tau are peste un an si:

 • Nu se opreste din plans.
 • Se plange de dureri de cap.
 • Dupa lovitura a vomitat o data sau de doua ori.
 • Devine somnolent.
 • Merge cu dificultate sau isi mentine greu echilibrul chiar si  cand sta pe loc.
 • Si-a pierdut cunostinta, chiar si pentru cateva clipe.

B) Daca copilul tau are peste un an, nu si-a pierdut cunostinta, nu este somnolent si se comporta normal dupa cazatura sau lovitura, atunci:

 • Aplica-i gheata cate 20-30 minute la locul loviturii (nu direct pe piele, ci invelita intr-o panza curata) o data la 3-4 ore.
 • Supravegheaza-l cu atentie timp de 24 de ore si, daca observi aparitia vreunui semn de mai sus (acolo unde ti-am spus sa chemi doctorul ), atunci va trebui sa iti anunti medicul imediat.
 • Daca incidentul se intampla in preajma somnului de dupa pranz sau a celui de noapte, te rog sa-l verifici de 2-3 ori in timpul acesta (va trebui sa fii atenta si sa observi daca apare ceva anormal la respiratie sau la culoarea pielii: de exemplu respira mai greu, se invineteste, se inroseste).
 • Daca nu observi nimic in neregula legat de culoarea pielii si de respiratie, si nici altceva nu ti se pare schimbat, atunci lasa copilul sa doarma. Nu este nevoie sa fortezi copilul sa stea treaz dupa o lovitura la cap, daca nu apare nici un semn ingrijorator din cele enumerate mai sus.
 • Totusi, daca in timpul somnului copilului  instinctul tau de mama iti spune ca ceva e in neregula, nu te simti linistita in legatura cu copilul, incearca sa-l trezesti si sa-l ridici. Daca copilul protesteaza si incearca sa se reaseze pentru a dormi, este de bine. Daca nu reusesti sa-l trezesti, cheama ambulanta.

Alte tipuri de lovituri care apar la nivelul capului la copii:

Ranirile copilului la nivelul scalpului (pielea capului)

Ranirile copilului la nivelul scalpului (pielea capului)

Pielea capului este bogata in vase de sange, de aceea o taietura, oricat de mica, la acest nivel poate determina o sangerare destul de abundenta care impresioneaza profund parintele si copilul implicat. De asemenea, pot aparea vanatai si celebrul "cucui" in urma diverselor loviri (nu ti se pare cateodata ca piticul tau se scoala in cate o zi hotarat sa dea cu capul in toate usile, colturile si mobilierul care-i iese in cale?) . Unde mai pui ca dureaza cateva zile pana la o saptamana sa ii treaca "semnul de buna purtare"…
mai multe detalii
Lovituri la cap cu suspiciune de raniri interne la copii

Lovituri la cap cu suspiciune de raniri interne (copii)

Ca sa intelegi foarte pe scurt cum e cu creierul, trebuie sa stii ca atat el cat si maduva spinarii se "scalda" intr-un lichid (se numeste lichid cefalorahidian), care are tocmai rolul de a amortiza diversele traumatisme craniene si de a proteja creierul.

Insa o lovitura severa la nivelul capului poate lovi creierul de oasele capului, poate sparge vasele de sange de la nivelul lui, sau poate fractura oasele capului. Aceste raniri sunt foarte grave si pun in pericol viata copilului.
mai multe detalii
Contuziile la copii

Contuziile la copii

Contuziile sunt un tip aparte de efecte ale unei lovituri la cap. Aceasta inseamna ca, pentru o perioada foarte scurta (cand sunt contuzii minore) sau mai lunga de timp, creierul nu mai functioneaza bine. Contuziile repetate pot conduce in final la distrugeri grave la nivelul creierului. Daca totusi este o contuzie minora, ea nu va afecta functionarea viitoare a creierului.

Cele mai frecvent intalnite contuzii sunt la copii care practica un sport.
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit