Digestia
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Digestia

Digestia incepe inca din gura, atunci cand glandele salivare secreta saliva care umezeste alimentele si astfel bolul alimentar care se formeaza sa poata ”aluneca” usor prin tubul digestiv. Tot saliva contine si o enzima digestiva care incepe imediat digestia carbohidratilor.

In cursul unei zile sistemul digestiv secreta aproape 7 litri de fluide, acestea incluzand: saliva, mucusul, acidul clorhidric, enzimele si bila. Saliva umezeste alimentele si contine amilaza salivara ( enzima), mucusul serveste ca o bariera de protectie care lubrefiaza tractul gastro-intestinal. Acidul clorhidric ajuta la digestia chimica  a  alimentelor si ne protejeaza corpul omorand bacteriile prezente in mancare. Iar enzimele desfac macromoleculele mari (proteinele, carbohidratii, lipidele) in unele din ce in ce mai mici (aminoacizi, monozaharide, acizi grasi). Apoi bila se ocupa de lipide printr-o functie a sa de ”emulsificare” care le face mai usor digerabile si absorbabile.

Bolul alimentar care se formeaza este transportat prin tot tractul gastro-intestinal prin miscari mecanice : inghitirea, peristaltismul ( miscari in stomac si intestine ale unor fibre care conduc bolul alimentar) si segmentarea ( apare doar in intestinul subtire si sunt niste miscari ale musculaturii similare unei maini care preseaza un tub cu pasta de dinti). Intestinul subtire si gros au impreuna o lungime de aproximativ 6,5 metri , asa ca iti dai seama ca trebuie impins destul bolul alimentar pana ajunge sa fie eliminat.

In timpul cat sunt propulsate prin canalul alimentar, alimentele sufera procese chimice de digestie pentru a putea fi aduse in acel stadiu in care vor putea fi absorbite de corp. Ies din stomac in stare lichida, trec prin intestine timp in care incepe si procesul de absorbtie. Adica, in momentul in care au fost descompuse in partile acelea mici compatibile cu organismul ( acizi grasi, monozaharide, aminoacizi) incepe procesul de absorbtie, mai exact in intestinul subtire (in stomac se absoarbe apa si alcoolul direct in circulatia sanguina, asa ca mare atentie la alcool). Tot ce este necesar organismului se reaintoarce in corp prin vasele de sange si cele limfatice, care se gasesc in peretii intestinului subtire, pe o portiune de 5 metri. Apoi , in intestinul gros, inainte de avea loc eliminarea, se mai face o reabsorbtie de apa, vitamina B si vitamina K, inainte ca resturile alimentare sa paraseasca corpul. Tot ce este nedigerabil si nefolositor corpului, este apoi eliminat prin defecatie.

Mai jos este un filmulet in care vei vedea tot ce ti-am explicat mai sus. Vei observa si cum, atunci cand alimentele sunt inghitite, se inchide calea aeriana (laringele) prin epiglota, pentru ca altfel intra alimentele ”pe partea cealalta” si ne apuca o tuse de toata frumusetea. Cu siguranta ti s-a intamplat si tie. La copil este cu atat mai periculos, cu cat aceasta epiglota nu este perfect maturizata. De aceea te rog sa nu-i dai niciodata sa manance culcat sau semisezand, sa incerci sa-l obisnuiesti sa nu vorbeasca in timp ce mananca, sau nu sara sau mai stiu eu ce. Daca totusi se intampla un accident, in ghidul pe care l-ai primit gratuit in momentul in care te-ai abonat pe site, vei gasi ceea ce ai de facut.

Sistemul digestiv

Acum, pentru mai multe detalii, iti recomand sa citesti si alte sectiuni din site: ”Cat de bine iti cunosti copilul” si ”Alergiile, astmul si imunitatea”.

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit