Bronsita la copii - ce este si cum o tratam
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Bronsita - ce este ea si cum o tratam

          Bronsita este o inflamare/infectie a bronhiilor care apare de obicei iarna si primvara ( adica in sezonul rece care este si sezon de gripa ). Uite cateva caracteristici ale ei:

 • Sunt afectati oameni de toate varstele
 • Apare dupa raceli si gripe
 • Apare la fumatori
 • Apare la cei cu imunitate scazuta ( batrani)
 • Este cauzata de virus ( de gripa/ raceala) si uneori se suprainfecteaza cu bacerie
 • Se ia prin contact cu persoana bolnava , dar, cel mai des apare dupa gripa/raceala


 

          Asa cum ti-am spus ea apare cel mai frecvent in cadrul unei gripe/ raceli si o poti diferentia de gripa/raceala in sine daca apar aceste semne:

 • Tusea: intai incepe o tuse seaca, sacaitoare, apoi se transforma intr-o tuse productiva ( adica expectoreaza mucus)
 • Rosu in gat ( dar asta deja exista de obicei de la gripa/raceala in sine)
 • Dureri musculare ( ca si in gripa)
 • Respiratii scurte si dese
 • Wheezing ( este acea respiratie suieratoare pe care probabil ca ai auzit-o mult accentuata la un om bolnav de astm)


                  Deci, daca te uiti cu atentie la manifestari, vei observa ca poti sa-ti dai seama ca este bronsita dupa aparitia tusei, a respiratiei modificate ( cu acel wheezing ). Uneori tusea poate persista de la cateva saptamani la cateva luni. Eu, ca una care nu mai am amigdale (si ti-am scris aici ( link) care e treaba cu amigdalele astea) racesc rar, dar destul de urat si mai fac si cate o bronsita la sfarsit. Toate ca toate, dar tusea ma tine fix 3 luni orice as face.

 

               Ce trebuie sa faci daca tu sau copilul tau faceti bronsita
:

 


                  Asa cum probabil ca te-am obisnuit, pledez absolut pentru tratamente cat mai naturale, cat mai putin agresive si care sa nu interfereze cu mecanismele de aparare ale organismului.

                  Bronsita se trateaza acasa, nu e nevoie sa te duci la medic, si, mai ales, fiind cauzata de un virus, nu e nevoie de antibiotic. Asa cum ti-am spus si in celelalte articole despre intrarea in colectivitate, in orice boala provocata de virus nu se da antibiotic, este inutil.

                  Iata ce trebuie sa faci  ca si tratament ( tratezi la fel ca gripa/raceala, doar ca aici trebuie sa te ocupi si de tuse, care apare in plus fata de acestea):

 

 • Lichide, lichide , lichide ( apa, ceai, sucuri)
 • Odihna
 • Pentru wheezing si respiratie greoaie ajuta foarte mult inhalatiile (ti-am scris despre ele in articolul despre tuse)


                  As mai vrea sa iti prezint doua notiuni, de asemenea foarte importante : ce inseamna bronsita acuta si ce inseamna bronsita cronica. Termenul de acut si cronic le poti folosi si pentru celelalte boli sau situatii metaforice din exprimare.

                  Bronsita acuta apare ca urmare a unei inefectii cu virus si se vindeca complet  cu tratament ( sau fara, as zice eu mai degraba). Bronsita cronica se datoreaza unei expuneri prelungite la factori iritanti ( cum ar fi fumatorii, sau un mediu extrem de poluat ), nu se vindeca complet si este de lunga durata. Ca sa fie cineva diagnosticat cu bronsita cronica trebuie sa aibe cel putin 3 luni de tuse productiva in 2 ani consecutivi.

                  Deci ceva acut este ceva care apare brusc, necesita atentie neaparat si trebuie rezolvat cat mai repede . Ceva cronic poate fi ceva acut care nu s-a tratat corect la timp, sau ceva ce este determinat de faptul ca nu dispare cauza care a provocat boala si atunci nu te poti vindeca complet ci doar se amelioreaza. Cand ai o boala cronica ea poate avea pusee acute, ca apoi sa se remita si sa devina iar cronica.

                  Mai pe inteles daca tu esti salariata la o firma care iti da un salariu mic , sub pregatirea ta, lipsa de bani va fi o problema cronica la tine. Adica este de lunga durata, te confrunti cu ea mereu, nu mori de foame dar tragi de salariu de la o luna la alta. Pana la urma te resemnezi, si inveti sa traiesti cu aceasta situatie  ( iar aceasta situatie nu va disparea decat daca dispare cauza, adica schimbi angajatorul cu unul care iti va da un salariu mai mare). In schimb, daca intr-o zi te da afara de la servici, si te trezesti somera, asta este ceva acut. Nu poti trai fara nici un venit si trebuie sa rezolvi urgent aceasta problema. Cam asta inseamna acut si cronic. Nu mi-a venit alt exemplu in cap, sper ca ai inteles diferenta si conduita care trebuie adoptata.

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit