Ce este tusea si de cate feluri este
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Ce este tusea si de cate feluri este

La fel ca si febra, tusea este un mecanism de aparare si lupta extrem de important cu care este dotat organismul nostru. Ea apare atunci cand ceva strain intra in caile nostre respiratorii/plamani ( corp strain , mucus etc). Tusea nu este o boala in sine ci un simptom.

Categoriile de medicamente care se dau in tuse sunt:

  • Expectorante (sunt cele care ajuta la fluidificarea si eliminarea mucusului - sputa - in congestii sau tuse seaca - neproductiva)
  • Antitusive (sunt cele care suprima reflexul de tuse)

Daca copilul prezinta tuse productiva, oricat de deranjant este acest lucru, sa nu ii dai antitusive. El tuseste pentru ca organismul lui vrea sa elimine tot ce este strain si nepotrivit acolo, in caile aeriene, in plamani. Daca tu ii dai antitusive, reflexul de tuse dispare (adica acest reflex de aparare al organismului) si  mucusul, infectia, ramane acolo putand duce la complicatii si boli mai grave (de exemplu, pneumonia).

Consider ca antitusivele sunt la fel de inutile si periculoase ca si antitermicele. Adica, prin ele, nu faci decat sa opresti mecanismele de aparare ale organismului sa isi faca treaba.

In functie de tipul tusei, corelat si cu alte simptome ale copilului, se poate pune un diagnostic. Strict pe baza tusei nu se poate face asta, pentru ca, asa cum ti-am zis , tusea nu este o boala ci un simptom, care apare alaturi de alte manifestari si formeaza un tablou clinic care defineste si caracterizeaza o anumita boala.

Hai sa vedem cateva tipuri de tuse si cam in ce boli se intalnesc:

  • Tuse uscata (seaca): apare in alergii, raceli, gripa si la inceputul bronsitei (in bronsita, tusea este la inceput uscata/seaca si apoi devine productiva dupa cateva zile si apare mucusul (sputa).
  • Tuse productiva: apare in cateva zile de la inceputul bronsitei, in pneumonie si in gripa.
  • Tuse dureroasa (apare durere in piept in tuse).
  • Hemoptizie (in timpul tusei expectoreaza sange): apare de obicei in TBC (tuberculoza) sau alte boli mai grave.
  • Tuse emetizanta si in accese (are episoade de tuse atat de severe incat ajunge sa vomite): apar in tusea magareasca (o boala determinata de o infectie cu  o bacterie/pentru copiii micuti de pana intr-un an aceasta boala poate pune viata in pericol).

 

Citeste mai multe despre tuse:

Ce este tusea si de cate feluri este

Tusea, un simptom nu o boala, de cate feluri este
mai multe detalii

Ce faci daca copilul tau tuseste

Cum tratam tusea astfel incat sa nu intervenim in mecanismele de reglare si aparare ale organismului
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit