Ce este otita si care sunt cauzele care o declanseaza
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Meniul principal
Despre
+ Evenimente/TABERE
+ Calendar 2020
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2020
+ Calendar 2019
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Workshop-uri
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2019
+ Calendar 2018
Curs de dezvoltare personală pentru copii - octombrie 2018
Curs de prim ajutor pentru copii - octombrie 2018
Curs de nutritie pentru copii cu Teo - noiembrie 2018
Curs de dezvoltare personală pentru adolescenți - octombrie 2018
Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"
Curs de prim ajutor pentru copii
+ Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cum a fost în tabara de dezvoltare "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Pledoarie pentru viitorul copiilor nostri
Conceptul cheie al taberei de dezvoltare personala pentru copii - iulie 2018
De ce sa-mi trimit copilul in tabara- Magia taberelor
Ajutor! Copilul meu pleaca in tabara - dorul de casa
+ Calendar 2017
Și copiii pot acorda primul ajutor
Ora de sănătate - curs de cunoaștere și autocunoaștere
Atingeri permise, atingeri nepermise - curs pentru copii despre abuzul fizic și sexual
Să ne hrănim sănătos - ateliere educaționale și haioase de împrietenire cu mâncarea
+ Calendar 2016
Inteligența emoțională a adulților în beneficiul copiilor noștri
Cum să iei (dai?) startul afacerii tale de acasă
Calendar 2015
❆ Târgurile de Crăciun
✿ Taberele familiale de nutriție
♥ Cursuri de prim ajutor
✿ Târg de Paște
+ Editorial
Cum ne-am pregatit de inceperea scolii
1. Cum recunosti daca un copil este abuzat in familie
+ Coaching
Ce se intampla in coaching si de ce ai veni la o sesiune de acest fel
Ce este coachingul
Oamenii- pasari cu aripile crescute inauntru
Cum sa-ti traiesti viata de-a latul nu de-a lungul
Drumuri catre Sine
Vindecarea prin iubire
Despre frica (1) - anatomia fricii
Despre frica (2) - vindecarea de frica
Cum sa faci din faliment un succes personal
Alba ca Zapada si Umbra din noi
Ce am mai invatat trecand inca un an
Doamna cu globul magic, lecții de viață pentru copii prin povești și o invitație la Ceburashki-locul unde se învață lucruri importante, prin joacă
+ Provocarile unei mame
Provocarile unei mame (1)
Provocarile unei mame (2)
Provocarile unei mame (3)
Provocarile unei mame (4)
+ Greseli de mama
Greseli de mama (1)
Greseli de mama (2)
+ Lumea lui Luca
Ce gasesti aici
Ce ma invata Luca
Gradinita, bona si alte activitati educationale, sportive, joaca, socializare
Sa invatam sa fim din nou copii
Fa educatie sexuala cu copilul tau
Cum iti dai seama daca copilul tau este abuzat( fizic, emotional, sexual)
Cat de bine iti cunosti copilul
Cadouri cu...poveste- lista de Crăciun
+ ♥ Prim-ajutor (și cursuri)
De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)
Ghid urgențe
Fii un părinte de poveste!
Contact
Biblioteca
Ghid de tranzitie prin sezonul rece
Bolile sezonului rece si ale intrarii in colectivitate
Bolile din sfera O.R.L.
Tusea
Febra - un aliat puternic pentru sanatatea copiilor nostri
Alergiile, astmul și sistemul imun
Accidentari - urgente
Bolile infecto-contagioase ale copilariei
Sanatatea femeii
Sistemul digestiv
Capcanele alimentatiei moderne
Negot cu boli
Ghid de tranzitie prin sezonul cald
Editorial
Utile
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Ce este otita si care sunt cauzele care o declanseaza

Am sa trec repede in revista ce se intampla cand ne imbolnavim la nivelul urechii externe si interne, ca apoi sa ne ocupam mai pe larg de urechea interna si otita.

Afectiunile urechii externe se mai numesc si ”urechea inotatorului” si apare la sportivii care fac inot sau alte sporturi nautice , sau la persoanele care merg la piscina frecvent. Trebuie sa invatam copiii ca, dupa inot, sa sufle pe rand cate o nara, pentru eliminarea ultimei picaturi de apa din fosa nazala. De asemenea, trebuie sters excesul de apa din urechi cu coltul unei batiste sau prosop din bumbac. Pătrunderea apei de piscină şi, mai ales, persistenţa ei în pavilionul auricular poate declanşa otita externă ( de multe ori apa de piscina poate contine tot felul de microbi, clor in exces sau alte impuritati). Aceasta, de cele mai multe ori, are ca origine dezvoltarea şi persistenţa unei micoze, a unei ciuperci (asemănătoare cu mătreaţa de pe pielea capului) pe tegumentul care acoperă pavilionul auricular.

Afectiunile urechii interne apar foarte rar la copii, dar le voi pomeni in treacat ca sa intelegi despre ce este vorba. Cand un pacient acuza vertij (ameteli chiar si atunci cand stai pe loc), tulburari de echilibru, aude sunete/zgomote inalte si  ascutite in ureche (tinitus), atunci este vorba de afectari ale urechii interne unde se gaseste si aparatul vestibular, raspunzator de echilibru. Aceste tulburari pot sa apara in pusee de hipertensiune, spondiloza cervicala, tumori sau afectari ale nervului vestibular.

Fac o mica paranteza. Cand ameteti , fixeaza un punct cu privirea si te va ajuta sa iti recapeti stabilitatea. Vazul, ca si aparatul vestibular din urechea interna, are rol in restabilirea echilibrului.

Nu am sa insist mai mult pe urechea externa si interna, deoarece, asa cum ti-am zis, rar intalnim la copii asa ceva. Cel mai des insa intalnim otita , o afectiune a urechii medii.

Otita medie este inflamatia mucoasei cavitatii timpanice si, de multe ori, apare acumulare de lichid in spatele timpanului. De la urechea  pe care o vedem cu totii pana la timpan este urechea externa. Dupa timpan incepe urechea medie. Daca te uiti in desenul pe care ti l-am pus iti vei da mai bine seama de acest lucru.

Hai sa vedem cum iti dai seama ca are otita copilul tau si cum se se manifesta:

  •    Febra 38-39
  •    Durere la ambele urechi sau doar la una (cand copilul este mic el plange si poti vedea ca isi duce des manutele la ureche, iar daca prinzi un moment cand este linistit si apesi in spatele urechii, vei vedea ca are reflez de retragere si incepe sa planga
  •    Daca otita este supurativa, vei observa ca se scurge o colectie purulenta din ureche
  •    Daca copilul este mai mare, iti poate spune ca aude niste zgomote joase in ureche ( se numesc acufene, spre deosebire de tiuiturile/ sunetele inalte si subtiri pe care le auzi in bolile urechii interne si care se numesc tinitus).

Cauzele otitei medii sunt mai multe:

Alergiile – daca copilul tau face deseori otita fie este alergic la ceva, fie este in urma unui abuz de antibiotice. Ti-am scris si in alte articole ca administrarea de antibiotice in mod repetat interfereaza grav cu mecanismele de aparare ale sistemului nostru imunitar, si , pentru a obtine un efect pe moment de scurtare a bolii si a simptomelor neplacute, platim un pret mult mai mare, si anume slabirea sistemului imun si reaparitia infectiilor de nenumarate ori.

Alergiile sunt in special la tot ce inseamna lactate de vaca. Apoi mai pot fi la orice alt aliment sau praf, polen. Despre alergii am scris pe larg trei articole pe care le gasesti pe site, intitulate ”Astmul , alergiile si sistemul imun”.Aceste alergii determina inflamarea mucoasei membranare, care interfereaza astfel cu dranajul ( eliminarea) secretiilor prin trompa lui Eustache, favorizand astfel blocarea acestora in urechea medie si uneori suprainfectarea lor cu bacterii. Alergenii din aer cei mai frecvenţi sunt: fumul de ţigară, polenul, praful din casă, bacteriile şi compuşii organici volatili precum formaldehida, pesticidele şi ierbicidele.

Pe lângă inflamaţii şi infecţii, diferenţele de presiune între diversele compartimente auriculare pot atrage o suferinţă importantă a urechii. Trompele Eustachio, care fac legătura nasului cu urechea, egalizează in mod normal presiunea dintre cavitatea medie a urechii şi atmosfera externă permitand lichidelor şi mucusului să se dreneze din urechea medie. Inflamaţia urechii medii face ca trompele să se închidă, iar lichidul rămâne blocat înăuntru; bacteriile din profunzimea canalelor nazale trec prin trompele lui Eustachio direct în urechea medie şi se multiplică în lichidul „prins” acolo. 

Poziţia de hrănire – bebeluşii care folosesc biberonul în poziţia culcat, tind să facă mai des infecţii decât cei susţinuţi în poziţie semisezand. Iar cei hraniti cu lapte praf sunt mai expusi riscului de otita decat cei alaptati la san. Alăptarea oferă două mecanisme de protecţie. În primul rând, presiunea exercitată prin sucţiune ajută la închiderea canalului urechii şi previne refluxul particulelor şi bacteriilor în urechea medie. În al doilea rând, oferă protecţie generală prin trecerea anticorpilor de la mamă la copil. Otita apare mai frecvent la copii, pentru că lumenul şi dimensiunile compartimentelor urechii sunt mai mici, iar formaţiunile limfatice cu care este dotat copilul mic sunt mai bogate. 

Falsele otite – daca copilul are o durere de eruptie dentara ( de exemplu molar de minte la cei mai marisori), datorita unui nerv care trece prin maxilar si se numeste coarda timpanului, poate avea si dureri de urechi. Trebuie atent investigat pentru a intelege cauza durerilor de urechi si a nu gresi diagnosticul, care duce la recomandarea unui tratament gresit.

Ca o complicatie a organelor bolnave din jurul urechii – copii cu obstrucţii nazale din diverse cauze: deviaţie de sept, creste osoase, vegetaţii adenoide (polipi), amigdalite cronice cu frecvente pusee amigdaliene, faringite, laringite. Orice afecţiune din jurul urechii poate da si o complicaţie otica.

Prezenta unui corp strain care se infecteaza – pe langa faptul ca insasi prezenta corpului strain este dureroasa, el poate fi si motiv de aparitie a infectiei. Copiii mici obisnuiesc sa-si bage tot felul de chestii in urechi/ nas ( boabe de fasole, nasturi etc)sau sa-si perforeze timpanul cu un creion sau alt obiect.

Igiena exagerata si indepartarea agresiva a cerii din ureche – am lasat special la urma aceasta cauza pentru ca vreau sa o discutam pe larg si cu atentie.

Urechea are propriile ei mecanisme de curatare ( glande care secreta mucus si ulei, cili – sunt niste perisori care ajuta la eliminarea secretiilor si la pastrarea canalului auricular liber). Tocmai de aceea este foarte gresit sa folosim metode agresive de igiena, cum ar fi celebrul betiosr de ureche, cu sau fara opritor.

Hai sa vedem de ce NU trebuie sa iti faci toaleta cu betisorul de ureche, nici tu ca adult, si, mai ales, nici copilul tau:

  •  Pentru ca introduci betisorul ”in orb” intr-un canal care are la capat ceva foarte delicat, o membrana numita timpan. Niciodata nu vei stii( mai ales cand il folosesti pe copilul tau) cat de departe ajungi cu el.
  •   Interferi cu acel mecanism delicat de glande si cili care indeparteaza singur tot ce nu trebuie sa fie in ureche. Este o zona foarte sensibila, iar capatul de bumbac al betisorului este asemenea unui tanc care culca la pamant iarba( asa face betisorul cu cilii)
  •   Poti sa ranesti canalul auditiv si, pe langa asta, nu faci decat sa impingi ceara inauntru si sa o amesteci cu eventualele particule ”neprietenoase ” din mediul exterior. Daca mai intra si un pic de apa la dus, se va transforma totul intr-un veritabil dop, care e mai greu de scos si afecteaza si auzul.

Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci cand toaletezi urechea copilului tau este sa rulezi coltul unui prosopel sau batistuta si sa stergi urechea atat cat se vede la exterior. Restul, lasa organismul sa isi faca treaba. Asa economisesti si bani si scade si riscul de otite si afecatri ale timpanului. Copilul meu a facut o otita usoara de la faptul ca eram foarte constiincioasa in a folosi dupa fiecare baita aceste betiosoare. Apoi m-am informat si am renuntat la ele. Si bine am facut…..

In ceea ce priveste dopurile de ceara, deja formate si suparatoare, te sfatuiesc ca primele 2-3 zile sa picuri ulei de masline caldut in ureche si/sau apa oxigenata. Daca in doua trei zile nu se rezolva( adica sa se scurga in afara) mergi si ceri ajutorul unui ORL-ist care il poate scoate printr-o tehnica speciala usor de facut si noninvaziva. Dar, daca incearca sa te sperie ca in spatele dopului vede o otita periculoasa, te sfatuiesc sa mai ceri o opinie, sa nu te panichezi si sa te informezi. Asa cum ai citit pana acum si vei veda pana la sfarsitul articolului, nu trebuie sa ne aruncam sa facem antibioterapie si timpanostomie. Vezi ca la sfarsitul articolului am pus cateva metode de tratament naturist. Si, cel mai important, incearca sa intelegi si sa elimini cauzele care duc la formarea dopurilor: deshidratare, alergii, igiena exagerata, folosirea betisoarelor. Toti acesti factori declanseaza o secretie crescuta de cerumen care poate duce la formarea de dopuri.

 

 

Alte articole despre otita:

Cum este alcatuita si cum functioneaza urechea

Sa intelegem mecanismele de functionare ale urechii
mai multe detalii

Ce este otita si care sunt cauzele care o declanseaza

Ce factori duc la imbolnavirea urechii si ce este otita, cum se manifesta ea
mai multe detalii

Ce ti se spune si ce NU ti se spune cand ajungi la medicul ORL-ist

Ce trebuie neaparat sa stim daca totusi ajungem la medicul ORL-ist, cum sa nu cadem in capcana abuzului de antibiotice, timpanostomiei si diagnosticarii gresite
mai multe detalii

Ce sa faci daca copilul tau are otita

Cum tratam otita la copii si cum le alinam durerea
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava