Secretul Zeitei Luna
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Meniul principal
Despre
+ Evenimente/TABERE
+ Calendar 2020
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2020
+ Calendar 2019
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Workshop-uri
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2019
+ Calendar 2018
Curs de dezvoltare personală pentru copii - octombrie 2018
Curs de prim ajutor pentru copii - octombrie 2018
Curs de nutritie pentru copii cu Teo - noiembrie 2018
Curs de dezvoltare personală pentru adolescenți - octombrie 2018
Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"
Curs de prim ajutor pentru copii
+ Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cum a fost în tabara de dezvoltare "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Pledoarie pentru viitorul copiilor nostri
Conceptul cheie al taberei de dezvoltare personala pentru copii - iulie 2018
De ce sa-mi trimit copilul in tabara- Magia taberelor
Ajutor! Copilul meu pleaca in tabara - dorul de casa
+ Calendar 2017
Și copiii pot acorda primul ajutor
Ora de sănătate - curs de cunoaștere și autocunoaștere
Atingeri permise, atingeri nepermise - curs pentru copii despre abuzul fizic și sexual
Să ne hrănim sănătos - ateliere educaționale și haioase de împrietenire cu mâncarea
+ Calendar 2016
Inteligența emoțională a adulților în beneficiul copiilor noștri
Cum să iei (dai?) startul afacerii tale de acasă
Calendar 2015
❆ Târgurile de Crăciun
✿ Taberele familiale de nutriție
♥ Cursuri de prim ajutor
✿ Târg de Paște
+ Editorial
Cum ne-am pregatit de inceperea scolii
1. Cum recunosti daca un copil este abuzat in familie
+ Coaching
Ce se intampla in coaching si de ce ai veni la o sesiune de acest fel
Ce este coachingul
Oamenii- pasari cu aripile crescute inauntru
Cum sa-ti traiesti viata de-a latul nu de-a lungul
Drumuri catre Sine
Vindecarea prin iubire
Despre frica (1) - anatomia fricii
Despre frica (2) - vindecarea de frica
Cum sa faci din faliment un succes personal
Alba ca Zapada si Umbra din noi
Ce am mai invatat trecand inca un an
Doamna cu globul magic, lecții de viață pentru copii prin povești și o invitație la Ceburashki-locul unde se învață lucruri importante, prin joacă
+ Provocarile unei mame
Provocarile unei mame (1)
Provocarile unei mame (2)
Provocarile unei mame (3)
Provocarile unei mame (4)
+ Greseli de mama
Greseli de mama (1)
Greseli de mama (2)
+ Lumea lui Luca
Ce gasesti aici
Ce ma invata Luca
Gradinita, bona si alte activitati educationale, sportive, joaca, socializare
Sa invatam sa fim din nou copii
Fa educatie sexuala cu copilul tau
Cum iti dai seama daca copilul tau este abuzat( fizic, emotional, sexual)
Cat de bine iti cunosti copilul
Cadouri cu...poveste- lista de Crăciun
+ ♥ Prim-ajutor (și cursuri)
De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)
Ghid urgențe
Fii un părinte de poveste!
Contact
Biblioteca
Ghid de tranzitie prin sezonul rece
Bolile sezonului rece si ale intrarii in colectivitate
Bolile din sfera O.R.L.
Tusea
Febra - un aliat puternic pentru sanatatea copiilor nostri
Alergiile, astmul și sistemul imun
Accidentari - urgente
Bolile infecto-contagioase ale copilariei
Sanatatea femeii
Sistemul digestiv
Capcanele alimentatiei moderne
Negot cu boli
Ghid de tranzitie prin sezonul cald
Editorial
Utile
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Secretul Zeitei Luna

Multe femei nu stiu nimic despre darul   corpului lor, lunar si ciclic care se “ascunde” în mecanismul fizic al menstruatiei. Din contra, acest lucru este considerat un “blestem”, “ ceva murdar”, un disconfort. Când  o femeie sparge aceste mituri si întelege întelepciunea din spatele acestui eveniment lunar, ea va reusi sa transmita urmatoarei  generatii de femei din familia sa o imagine corporala mai pozitiva si puterea unei relatii cu corpul propriu. În acest fel, ea se elibereaza pe sine si pe celelalte femei care îi urmeaza, de degradarea patriarhala a femininului, iar posibilitatea vindecarii tuturor ciclurilor femeilor urmase este mult imbunatatita. 

Felul cum fata este ajutata sa primeasca prima menstruatie, ceea ce i se spune, va defini viata ei ca femeie de mai tarziu, acceptarea corpului sau

Din pacate, singurul lucru care li se spune majoritatii fetelor tinere odata cu primul ciclu menstrual este legat de  raporturile sexuale si posibilitatea de a ramane insarcinata din greseala, alaturi de regulile de igiena în aceasta perioada. Cele mai multe fete nu sunt pregatite emotional sa inteleaga întreaga responsabilitate si impactul sexualitatii lor feminine pana când  nu stiu si înteleg functionarea propriului uter, trompelor uterine, ovarelor si ciclului menstrual. Din pacate, publicitatea, comertul si mediile socio-culturale sunt saturate cu imagini sexuale ale femeilor si fetelor tinere care submineaza imaginea sexuala sanatoasa a unei fete.  Trebuie sa ne educam pe noi însine si pe altii despre sexualitatea feminina.    

De cele mai multe ori aud experiente terifiante ale clientelor mele legate de prima menarha. Ceea ce aude si simte o fata de la parintii sai legat de aceasta prima experienta, aceea va intra direct în corpul ei si ramâne acolo, afectând modul în care ea se va simti ca femeie pentru tot restul vietii (daca nu constientizeaza si schimba aceasta perceptie pe parcurs). Pentru multe fete, fara nici o pregatire prealabila, se marcheaza prin prima menarha trecerea bursca de la copilarie la adult. Daca ieri era  fetita inocenta, astazi, pentru ca are prima sângerare, devine brusc o adulta , capabila sa faca familia de rusine prin sarcini nedorite, o “curva” ( da, sunt femei care mi-au spus ca inclusiv asa li se spunea în familie legat de acest aspect), o fiinta “murdara” în aceasta perioada, care nu are voie sa intre în biserica etc (asta este o alta aberatie  inventata de oameni- face Dumnezeu femeia asa cum o face, cu acest mecanism ciclic fascinant care perpetueaza specia, apoi tot El o considera murdara si îi interzice o groaza de lucruri pe acest motiv!!) 

Este datoria noastra sa vindecam rana menstruatiei pentru generatiile urmatoare

Exista nevoia ca noi, femeile de azi, sa vorbim despre experienta menstruala pentru noi însine, fiicele noastre, nepoatele noastre, cei dragi si barbatii din familiile noastre. Femeile care descopera aceasta întelepciune si care o imbratiseaza fara rusine sau jena, fac un pas important în a ajuta generatia urmatoare de femei. Pentru multe fete din aceasta societate, pubertatea este un moment de pierdere, de pierdere a copilariei. De aceea, multe dintre ele pot avea sentimente profunde de tristete si dorinta de “a nu creste mare “. Din acest motiv  trebuie un ritual care sa marcheze frumos si natural acest eveniment. Un ritual de trecere, de marcare, asa cum avem ritualuri în orice momente importante din viata noastra. Asa cum vechile civilizatii au avut traditii si ritualuri legate de acest moment când, cel putin fizic, fata devine femeie. Ritualul ajuta fata sa integreze si emotional ceea ce se întâmpla la nivelul corpului sau, nu sa devina un subiect tabuu, rusinos, însotit de un sentiment de muradrire si jena, ceva secretizat (asa cum se întâmpla azi). Ritualul ne ajuta si sa plângem dupa ce se duce, dar si sa lasam sa se duca si sa îmbratisam transformarea 

În perspectiva noastra culturala, la un nivel adânc, trecerea de la inocenta fetitei la maturitate nu este o perspectiva tocmai fericita, în aceasta societate în care corpul feminin este un produs. 

Aici însa apare o problema :în mod evident, nu putem sa ne luam fiicele într-un spatiu în care nu am fost niciodata. Nu putem sa le oferim vindecare în zonele în care  noi însine suntem inca ranite. Daca inca mai avem sentimente de  rusine cu privire la procesele corpurilor noastre feminine, nu putem spera sa transmitem fiicelor noastre un adevarat sentiment de iubire pentru propriile lor trupuri. Dar în clipa în care ne hotaram sa abordam întregul domeniu, sa ne gândim la el în moduri noi si sa începem procesul de recuperare a întelepciunii noastre menstruale, întreaga harta se schimba. Putem începe sa cream noi ceremonii si noi rituri de trecere pentru noi însine si pentru fiicele noastre, în timp ce lucram în acelasi timp la vechea noastra programare si durere. 

Creeaza ritualuri si povesti care sa dea acestui eveniment important o semnificatie pozitiva

Desi exista zeci de moduri de a sarbatori acest eveniment într-o familie, nu este nimic mai puternic decât sa faci asta în comunitate-cu alte fete si cu familiile lor. Acest lucru îi da  semnificatia  care altfel îi lipseste. Când o fata este inconjurata de catre grupul ei de varsta, propria ei ezitare si jena dispar si se simte imbratisata de o   comunitate mai mare. Majoritatea dintre noi nu vor avea ocazia sa participe la o sarbatoare menarheala cu un grup mare. Dar putem totusi sa onoram prima perioada a fiicei noastre cu o  cina speciala, cumparaturi, flori sau cadouri speciale. De asemenea, este important sa îi includeti pe tatal ei. Toti avem o nevoie innascuta de ritual si recunoastere. Desigur, împuternicirea menstruala nu se încheie cu o ceremonie de implinre a vârstei. Sa învatam sa ne imbratisam corpurile, ciclurile si sexualitatea noastra este un proces continuu. Multe dintre fetele adolescente de astazi sunt "bombe fertile temporale" precoce, deoarece nu cunosc propriile lor cicluri si cum functioneza corpul lor. Când îi invatam pe tinerii nostri respectul pentru trupurile lor si pentru ciclurile lor,  când ne vindecam   aceste zone, ajutam la ruperea ciclurilor de abuz care au continuat de secole.  

Si pentru  îmi plac povestile,  (copiii si adultii sunt mult mai  receptivi  la adevaruri spuse sub forma de  poveste) as vrea sa va ajut sa creati un mit,  un mic ritual prin care  puteti  aborda acest subect cu  fiica voastra. 

Povestea Zeitei Luna

Hai sa o cream împreuna pe pe Zeita Luna (etimologia cuvântului menstruatie duce la luna, de aici si povestea dar si corelarea fazelor lunii cu fazele ciclului menstrual). Puteti începe sa îi vorbiti despre luna, sa o ajutati sa vada cum luna trece prin diverse faze, apoi sa îi spuneti ca si corpul femeii trece prin aceleasi faze. De ce? Pentru ca o data pe luna, Zeita trece prin corpul fiecarei femei si lasa un semn al trecerii ei (sângerarea), semn care semnifica reafirmarea vietii, o curatare a corpului, noi începuturi. Aceasta trecere lunara este un prilej de celebrare, de sarbatoare, de întâlnire cu Zeita, fiecare asa cum îsi doreste ( ceva semnificativ doar pentru noi, flori etc). Uneori nici nu simti cad trece Zâna, alteori te doare câte ceva, sau te simti mai rau. Atunci când te doare si nu te simti bine, este întotdeauna un semn ca nu ti-ai ascultat corpul (nu ai dormit suficient, nu ai mâncat sanatos, nu ai baut lichide , nu ai mestecat bine, nu ai mâncat fructe si legume suficiente). Aceasta prezentare cred ca poate ajuta fetele sa faca o conexiune pozitiva între menstruatie si zeita Luna. Iar daca tu, mamica, ai nevoie de mai mult decât o poveste pentru a-ti repara propriile perceptii legate de asta, uite aici ceva frumos si adevarat: 

Arheologul Marija Gimbutas, profesor la UCLA, este expertul mondial recunoscut pentru culturile centrate pe neolitic în Europa pre-patriarhala. Autor al mai mult de douazeci de carti, ea prezinta o imagine bogata si detaliata a structurii sociale, agriculturii, obiceiurilor, ritualurilor, religiei si artei. În ultimii ani s-au invatat multe lucruri despre natura culturilor centrate pe zeite, care au existat literalmente zeci de mii de ani în Europa si Asia. Sculpturile în miniatura care au fost descoperite în ultimii douazeci de ani dau o perspectiva asupra marii varietati a manifestarii feminine a divinului care a aparut cu mult timp în urma, între 27 000  25 000 de ani .Hr. Trei mii dintre acestea au fost gasite numai  Siberia. In  “ Civilizatia Zeitei” , o carte enciclopedica monumentala care  schimbat  istoria, Gimbutas scrie: "Potrivit nenumaratelor imagini care au supravietuit din  esenta  preistoriei umane pe continentele eurasiatice, se mentine  misterul suveran:  puterea creatoare  a Femeii- sursa de viata.  Zeita , care da nastere întregii creatii din întunericul   pântecelui ei, a  devenit o metafora a  naturii,  datatorului cosmic ,  celui care a primit , care a reusit sa se reinnoiasca  ciclul etern al vietii, mortii si renasterii ( exact fazele lunii).”  

Ca sa încheiem însa si povestea pentru fete, îi poti spune "Când ma apropii de menopauza, o voi pierde pe Zeita Luna. Va fi un moment în care ea se va ocupa de tinerele fete, care cândva vor deven si ele  mame si care, la rândul lor, îsi vor învata fetele despre misterioasa Zeita Luna”  

Tu cum stai la capitolul asta? Vindeca-te intai tu, ca sa-ti poti vindeca fiica

Însa, asa cum spuneam, daca noi însine nu suntem vindecate si constiente de miracolul corpului si ciclurilor noastre, daca nu recunoastem în tot ceea ce se întâmpla lunar cu noi însasi ritmurile naturii, ale lunii, ale vietii si ale mortii, atunci nu vom putea transmite acest lucru fetelor noastre. Uite câteva întrebari prin care poti sa testezi unde esti tu acum, ce simti si ce ar trebui modificat la tine: 

Intreaba-te

 "Care este adevarul meu personal despre ciclul menstrual? 

Cum ma simt în legatura cu aceste informatii? 

Ce mesaje despre menstruatie si hormoni am invatat de la familia mea?

 Ce informatii am dat femeilor mai tinere din viata mea? 

Ce-mi spun eu despre perioada menstruala? 

Ce ma poate invata?"

 Indiferent unde te afli, fii blânda cu tine. Pentru urmatoarele trei luni, pastreaza un jurnal lunar special pentru a observa efectele ciclului menstrual asupra vietii tale. Urmareste fazele lunii. Vezi daca observi orice corelatie între ciclul tau si fazele lunii. Vezi daca doresti anumite alimente premenstrual. Acorda- ti timp pentru a te regasi si a recupera natura ta ciclica.  Vei    vedea viata într-un mod cu totul nou, cu un respect crescut pentru   pentru corpul  tau magnific. 

In incheiere, iti las  jos resurse care     aprofundeaza acest subiect. 

Resurse:

- http://www.mamicilasuperlativ.ro/tulburari-de-ciclu-menstrual-mituri-si

- http://www.theredweb.org/resources –  informatii si sugestii de carti pe aceasta tema 

- http://www.menstruation.com.au/astrology/northern.html

- http://mytinysecrets.com/the-secret-power-of-your-period-revealed/

- http://patriciareis.net/ 

-https://www.amazon.com/First-Moon-Celebration-Growing-Up-2004-1221/dp/B01FIZW62G

- https://en.wikipedia.org/wiki/Menstrual_taboo

- https://lesliekenton.com/health/into-the-bliss/secrets-of-the-moon-goddess/

Recomanda si altora aceasta pagina!

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava