Structura si mecanismele urechii sunt unele dintre cele mai fascinante din corpul uman. Acolo avem totul pentru auz, dar si pentru echilibru. Hai sa-ti spun pe scurt si pe inteles cam ce se intampla acolo si cum este alcatuita urechea, pentru ca sa intelegi apoi cum e cu otitele. Iti pun si un desen simplu ca sa intelegi mai bine.
URECHEA
Urechea este un organ foarte complex, format din trei parti: urechea externa, urechea medie si urechea interna. Din urechea interna, nervul auditiv transmite informatia creierului pentru a fi procesata.
Urechea externa:
Urechea externa este formata din pavilion, canalul auditiv extern si timpan. Capteaza si conduce sunetele din mediile externe in sistemul auditiv. Pavilionul ajuta la captarea undelor sonore si canalul auditiv extern le directioneaza catre timpan.
Urechea medie:
Urechea medie este o cavitate plina cu aer ce contine cele mai mici oase din corpul omenesc – ciocan, nicovala si scarita. Acestea sunt conectate de timpan la un capat si de o membrana subtire ce acopera urechea interna la celalalt capat. Urechea medie comunica cu nasul ( mai exact cu nasofaringele) prin trompa lui Eustache9 sau Eustachio) care mentine presiunea aerului din urechea interna la nivelul mediului extern.
Urechea interna:
In urechea interna informatia auditiva este procesata de cohlee, in timp ce informatia cu privire la echilibru este procesata de canalele semicirculare.
De-a lungul intregii lungimi a cohleei, care este plina cu un lichid, se afla celule mici ciliate ( cu perisori). Aceste celule sunt indoite atunci cand fluidul din cohlee este miscat de undele sonore transmise de catre oscioarele din urechea medie. Acest lucru declanseaza o reactie chimica care activeaza terminatiile nervoase corespunzatoare. Astfel, acestea transmit mesajele portiunii din creier responsabile cu interpretarea undelor sonore.
Dupa cum vezi, urechea omului este o structura complexa, de o sensibilitate uimitoare. Ea nu reprezinta doar organul auzului, ci, totodata, ne permite sa fim constienti de pozitia si de miscarile capului nostru, precum si de directia gravitatiei, contribuind astfel la simtul echilibrului si miscarii si la capacitatea noastra de a executa miscari linistite, coordonate.
Atunci cand vorbim despre dezvoltarea fatului in uter trebuie sa stim ca urechile rudimentare apar la cateva saptamani dupa conceptie. La 4 luni si jumatate, urechile sunt complete si functionale.
Astfel, de-a lungul unui interval egal cu jumatate din perioada intrauterina, copilul poate auzi bine si reactioneaza la sunete, in special la muzica. Sedintele de relaxare prin muzica a viitoarei mame si a fatului si un fond muzical linistit la nastere sunt calmante si extrem de utile, mai ales pentru fat sau pentru nou nascut.
Ce factori duc la imbolnavirea urechii si ce este otita, cum se manifesta ea
mai multe detalii
Ce trebuie neaparat sa stim daca totusi ajungem la medicul ORL-ist, cum sa nu cadem in capcana abuzului de antibiotice, timpanostomiei si diagnosticarii gresite
mai multe detalii