Ce este astmul
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Ce este astmul

Astmul este o boală cu o prevalenţă semnificativă şi în continuă crestere.  Aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume au astm în acest moment.  Incidenţa este variabilă cu regiunea geografică şi cu vârsta. Pentru Europa rata prevalenţei este de 10% la copii şi de 5% pentru adulţi. In Statele Unite peste 22 de milioane de oameni sunt cunoscuţi ca având astm, dintre care aproape 6 milioane sunt copii.

Astmul afectează oameni de toate vârstele, dar cel mai adesea începe în copilărie. Astăzi este cea mai importantă boală cronică a copilului, si singura boala cronica ale carei cifre de mortalitate sunt in continua crestere.

Este o boala care afecteaza caile aeriene numite bronhii. Intr-un alt articol de-al meu ti-am scris exact cum functioneaza sistemul respirator si ti-am lasat si un desen foarte clar ( poti revedea articolul aici: http://www.mamicilasuperlativ.ro/ajutorincepem-gradinitascoala-3-2/#more-185).

In astm, bronhiile sunt inflamate, acoperite cu mucus, iar muschii din jurul lor se contracta. Iti dai seama cat de mult se ingusteaza diametrul lor si de aceea apare acea dificltate de a respira a copilului. In loc sa intre mult aer si cu usurinta printr-un orificiu larg si curat, aerul intra printr-un orificiu mult mai mic, plin de mucus fiind nevoie de un efort mare pentru a respira.

Astmul poate fi de origine alergica ( in mare parte a cazurilor) sau nu. Diferenta intre o boala alergica obisnuita si astm este ca boala alergica este declansata strict de contactul cu alergenul in sine, pe cand in astm, chiar daca are origine alergica, criza de astm  poate fi declansata nu numai de alergenul in sine ci si de o raceala sau alta infectie, anxietate, dezechilibru emotional sau alt factor psihologic, exercitii fizice. Deci, daca copilul tau are astm alergic, va trebui sa il feresti nu numai de ceea ce ii provoaca clar criza de astm (asta in cazul in care ai descoperit la ce anume este alergic) ci si la orice atceva ce ai sesizat ca ii poate induce o astfel de criza.

De asemenea, pentru ca apare la copiii mici sau mai mari, este greu de diagnosticat si, de multe ori, abordat gresit medical, adica strict simptomatic, nu se insista pe cautarea factorului care il declanseaza ci doar pe prevenire si tratarea crizelor de astm. Aceasta abordare strict simptomatologica a medicinei din ziua de azi (adica se trateaza doar efectele, nu se cauta cauza pentru a fi suprimata si atunci ar disparea si efectele) o consider foarte daunatoare pentru ca poate da nastere la diagnostice gresite, care inseamna implicit tratament gresit cat si perpetuarea efectelor fara eliminarea cauzei.

Daca alergiile obisnuite (nu ma refer aici la socul anafilactic care este o urgenta) nu necesita interventie medicala neaparat (si pot fi gestionate si chiar eliminate de un parinte responsabil si rabdator, tenace in a cauta si elimina alergenii), criza de astm are nevoie de interventie medicala de urgenta deoarece respiratia devine din ce in ce mai dificila si organele vitale din corp vor primi din ce in ce mai putin oxigen, ceea ce poate duce la lezarea lor permanenta si chiar la moarte.

Afla mai mult despre astm:

Ce este astmul

Ce este astmul, ce natura are si ce factori il declanseaza
mai multe detalii

Semnele unei crize de astm

Cum sa recunosti o criza de astm
mai multe detalii

Tratamentul astmului

Tratament de scurta durata ( in criza ) sau de lunga durata
mai multe detalii

Ce faci daca ai un copil cu astm

Metode de ingrijire a unui copil cu astm, de crestere a confortului si de prevenire a crizelor
mai multe detalii

Astmul se leagă de alergii și de sistemul imunitar. Citește mai mult:

Alergiile

Alergiile

Totul despre alergii.
mai multe detalii
Astmul

Astmul

Despre astm si legatura pe care o are cu alergiile si sistemul imun.
mai multe detalii
Sistemul imun

Sistemul imun

Sistemul imun sau despre cum se apara corpul uman de tot ceea ce nu-i este pe plac.
mai multe detalii
Glosar de termeni legati de alergie, astm si sistem imun

Glosar de termeni legati de alergie, astm si sistem imun

Glosar (sau mic dictionar) de termeni legati de alergie, astm si sistem imun.
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit