Este foarte important sa-ti dai seama macar cu aproximatie daca este o arsura grava sau usoara, astfel incat, inainte sa iau pe rand fiecare situatie de arsura termica si sa iti spun exact ce ai de facut, o sa insist pe clasificarea arsurilor. Arsurile primesc niste grade in functie de gravitatea lor, de suprafata pe care se intind, de adancimea la care ajung, de formatiunile distruse in arsura.
Clasificarea arsurilor se face in functie de cat de mare este suprafata arsa, cat de adanca este arsura, ce formatiuni au fost distruse in arsura si in ce loc apare (fata, gat etc). Este absolut inutil sa-ti enumar clasificarile in functie de aceste criterii pentru ca nu iti folosesc, nu te vor ajuta si nu ti le vei reaminti in situatii critice.
La modul cel mai general, arsurile pot fi minore, moderate sau severe. Mai pot fi superficiale, partiale sau totale. De asemenea, direct proportional cu severitatea lor mai sunt de gradul I,II,III si IV.
In concluzie, iti scriu caracteristici insotite de filmulete si poze, ca sa iti dai seama mai bine despre ce este vorba, situatii clare si explicite pentru ce trebuie sa retii.
1) Arsura termica de gradul I:
Cum arata arsura de gradul I?
- Este cea mai usoara
- Se limiteaza la stratul superficial al pielii (epiderm)
- Copilul are roseata locala, durere, piele uscata fara basici
- Se vindeca in 3-6 zile, pielea arsa putand sa cada singura dupa 1-2 zile.
2) Arsura termica de gradul II:

Cum arata o arsura de gradul II?
- Sunt mai grave si ating si stratul de sub epiderma
- Copilul prezinta durere mare, roseata si basici cu lichid transparent sau, daca acestea s-au spart, prezinta o zona umeda (de la lichidul din basici) de culoare roz-rosie
- Se vindeca in 2-3 saptamani, in functie de gravitatea arsurii
3) Arsura termica de grad III:

Cum arata arsura de grad III?
- Implica toate straturile pielii si tesuturile de sub ea si este o arsura severa
- Copilul nu are durere foarte mare, tocmai de la faptul ca e posibil sa fie distruse si teminatiile nervoase de la nivelul dermei. Aceasta lipsa a durerii poate induce in eroare, adica poti sa ai impresia ca, daca nu are durere, nu e grav. FALS! Daca nu are durere ESTE grav!
- Afecteaza toate straturile pielii, tesutul gras, vasele de sange, terminatiile nervoase
- Se vindeca in timp indelungat, in functie de gravitatea arsurii
- Poate necesita (la fel ca si cele de grad II, grefe de piele)
Pielea este unul dintre cele mai mari organe ale omului si are rolul de a proteja corpul de raniri si infectii. De asemenea, pielea are un rol important in mentinerea temperaturii corpului la un nivel optim si constant. In cazul arsurilor, pielea este afectata.
mai multe detalii
Arsurile primesc niste grade in functie de gravitatea lor, de suprafata pe care se intind, de adancimea la care ajung, de formatiunile distruse in arsura.
mai multe detalii
Cele mai periculoase arsuri sunt arsurile la copii si cele care nu dor. Pentru siguranta, daca nu ai experienta si daca nu esti sigura ca totul e in regula, este important sa mergi la medic chiar daca arsura respectiva nu pare mare lucru - arsurile sunt insidioase; uneori par inofensive, dar, in realitate nu sunt.
mai multe detalii
Situatii si tehnici pentru arsurile termice clasificate pe grade, asa cum se obisnuieste cel mai mult, cu filmulete si poze la fiecare categorie, ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba.
mai multe detalii
In cazul mai des intalnit de curentare acasa, principalele victime sunt copiii mici care sunt curiosi si isi baga degetele sau obiecte metalice in priza sau alte zone aflate sub tensiune. Curentarea poate provoca, pe langa altele, si arsuri.
mai multe detalii
Anumite chimicale pot irita, arde si traversa bariera pielii, cauzand dispersie pe scara larga in organism si de multe ori cu urmari fatale. Cele mai corozive substante se gasesc in industrie, dar si acasa exista substante cu risc mare, cum ar fi produsele de curatenie, de vopsit, bateriile, soda caustica etc.
mai multe detalii
Vara, insolatia este la ordinea zilei. Copiii sunt prinsi cu joaca si uita sa se mai miste de la soare si te trezesti cu ei cu niste arsuri de toata frumusetea, periculoase dealtfel la varsta lor. Cati dintre noi nu adormim la plaja la mare si ne trezim arsi de soare?
mai multe detalii
Exista o serie de masuri simple pe care le poti lua pentru a preveni arsurile. Informeaza-te si nu-ti asuma riscuri!
mai multe detalii