Ce faci daca copilul tau sufera arsuri
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Ce faci daca copilul tau sufera arsuri (lichide fierbinti, flacara, solare, cu substante chimice, curent electric)

Arsurile termice la copii sunt unele dintre cele mai frecvente accidente si constituie 10- 20% din totalul traumatismelor acute la varste pediatrice. Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), arsurile detin locul III din cota traumatismelor.

Aspectul tragic al acestor date statistice consta în aceea ca 40% din numarul traumatizatilor o constituie copiii.  In pofida progreselor terapeutice  moderne, mortalitatea copiilor cu arsuri profunde si vaste se mentine la cote ridicate, in special la copiii de varstă fragedă, si variază intre 16,2-52,9%. 

Ce provoca arsurile:

  • Arsuri termice cu aburi, apa fierbinte, mancare fierbinte, lichide fierbinti
  • Arsuri termice cu flacara sau obiecte fierbinti ( de exemplu aragaz, fier de calcat)
  • Arsuri chimice ( acid sulfuric pe piele sau inghite soda caustica sau lichid de baterie)
  • Arsuri electrice (curentare)
  • Arsuri solare ( insolatie) sau de ultraviolete (la solar sau la lampa cu ultraviolete)

Cele mai frecvent intalnite sunt arsurile cu lichide fierbinti si la copiii de vârstă frageda (0-3ani). Incidenta la varsta data este citata de la 55-60% din totalul arsurilor termice, fiind diagnosticate si cu un procent inalt de complicatii cu pericol pentru viata.

Arsurile prin flacara si prin corpuri solide incandescente constituie 25-30%, dar prin durata tratamentului şi prin invaliditate alcătuiesc 2/3 din cota copiilor cu leziuni termice.

Arsurile cel mai des intalnite sunt cele termice, cele electrice, cele chimice si cele solare, cu ultraviolete. Mai exista si alte cateva tipuri de arsuri, dar ele nu sunt asa frecvent intalnite si nu este cazul sa le dezvolt aici.

Copiii sunt mici, extrem de curiosi si cu o piele foarte sensibila ceea ce face ca ei sa fie cei mai expusi accidentarilor de acest fel. Unele arsuri sunt minore si pot fi tratate acasa daca invatam cum sa facem asta in mod corect. Altele insa necesita asistenta medicala de urgenta.

Cea mai buna varianta este sa prevenim aceste situatii, dar daca se intampla vreau sa ma asigur ca stii tot ce trebuie sa faci, stii cum sa diferentiezi tipurile de arsuri si gravitatea lor, ca stii sa acorzi primul ajutor pana la venirea medicului.

Sectiunea dedicata arsurilor este stufoasa, dar completa. Initial am vrut sa fie un articol mai scurt, dar apoi, gandindu-ma la diferite situatii cu care te poti intalni, m-am gandit ca vei  gasi timpul, rabdarea  si responsabilitatea necesara sa citesti tot, din dragoste pentru copilul tau si de dragul informatiei.

Citeste mai mult despre arsuri:

Pielea si arsurile

Pielea si arsurile

Pielea este unul dintre cele mai mari organe ale omului si are rolul de a proteja corpul de raniri si infectii. De asemenea, pielea are un rol important in mentinerea temperaturii corpului la un nivel optim si constant. In cazul arsurilor, pielea este afectata.
mai multe detalii
Clasificarea arsurilor pe grade

Clasificarea arsurilor pe grade

Arsurile primesc niste grade in functie de gravitatea lor, de suprafata pe care se intind, de adancimea la care ajung, de formatiunile distruse in arsura.
mai multe detalii
Arsuri care necesita spitalizare

Arsuri care necesita spitalizare

Cele mai periculoase arsuri sunt arsurile la copii si cele care nu dor. Pentru siguranta, daca nu ai experienta si daca nu esti sigura ca totul e in regula, este important sa mergi la medic chiar daca arsura respectiva nu pare mare lucru - arsurile sunt insidioase; uneori par inofensive, dar, in realitate nu sunt.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri termice

Cum intervii in caz de arsuri termice

Situatii si tehnici pentru arsurile termice clasificate pe grade, asa cum se obisnuieste cel mai mult, cu filmulete si poze la fiecare categorie, ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri electrice

Cum intervii in caz de arsuri electrice

In cazul mai des intalnit de curentare acasa, principalele victime sunt copiii mici care sunt curiosi si isi baga degetele sau obiecte metalice in priza sau alte zone aflate sub tensiune. Curentarea poate provoca, pe langa altele, si arsuri.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri chimice

Cum intervii in caz de arsuri chimice

Anumite chimicale pot irita, arde si traversa bariera pielii, cauzand dispersie pe scara larga in organism si de multe ori cu urmari fatale. Cele mai corozive substante se gasesc in industrie, dar si acasa exista substante cu risc mare, cum ar fi produsele de curatenie, de vopsit, bateriile, soda caustica etc.
mai multe detalii
Cum intervii in caz de arsuri solare

Cum intervii in caz de arsuri solare

Vara, insolatia este la ordinea zilei. Copiii sunt prinsi cu joaca si uita sa se mai miste de la soare si te trezesti cu ei cu niste arsuri de toata frumusetea, periculoase dealtfel la varsta lor. Cati dintre noi nu adormim la plaja la mare si ne trezim arsi de soare?
mai multe detalii
Prevenirea arsurilor

Prevenirea arsurilor

Exista o serie de masuri simple pe care le poti lua pentru a preveni arsurile. Informeaza-te si nu-ti asuma riscuri!
mai multe detalii

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit