Cum respiră copiii și care sunt problemele de respirație?
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Mecanismul respiratiei

            Pentru inceput as vrea sa-ti explic foarte pe scurt cum este sistemul nostru respirator pentru a intelege mai bine bolile si diferenta dintre ele.

            Sistemul nostru respirator este alcatuit din diferite forme anatomice care functioneaza ca niste cai de transmitere/circulare a aerului. Cand inspiram ( tragem aer ) ducem oxigen in organism prin acest sistem respirator, iar acolo, odata ajuns inauntru, se distribuie oxigenul in tot corpul si se preia dioxidul de carbon pe care il expiram ( il scoatem afara).

            Aerul pe care il inspiram intra prin nas/gura apoi trece prin faringe, laringe , trahee ( segmente ale sistemului respirator) ca prin niste tuburi. Traheea se ramifica in doua parti: bronhiile drepte si bronhiile stangi. Inflamarea si infectarea acestora determina boala numita bronsita. La randul lor, aceste bronhii se ramifica fiecare in parti si mai mici, numite bronhiole. Inflamatia si infectia acestora se numeste bronsiolita. Aceste bronhiole se termina in niste saculeti numiti alveole pulmonare.

            Cand oxigenul din aerul pe care il inspiram noi a ajuns aici, in alveole, face un schimb vital pentru noi. Oxigenul trece in vasele de sange foarte mici si subtiri care inconjoara fiecare alveola ( se numesc capilare acele vase de sange mici ) iar in alveole trece dioxidul de carbon adus din tot corpul de aceste capilare. Dioxidul de carbon face apoi drumul invers al oxigenului si este expirat( dat afara pe gura/nas) deoarece este un reziduu al organismului care trebuie eliminat. Odata eliminat, se reia ciclic si fara intrerupere procesul: inspiram oxigen, il introducem prin gura/nas-faringe-laringe-trahee-bronhii-bronhiole-alveole-vase sange. Odata ajuns aici, se face schimb cu dioxidul de carbon care reia drumul invers capilare-alveole-bronhiole-bronhii-trahee-laringe-faringe-gura/nas- il scoatem afara.

            De aceea inhalarea din aerul pe care il respiram a oricarei substante iritante, alergenice sau patogenice( virus/bacterie) poate duce la inflamarea cailor aeriene. Iti pun si un desen foarte clar ca sa intelegi cum se intampla totul si cam pe unde sunt bronhiile si bronhiolele, cele dupa care denumim bolile ( bronsita si bronsiolita ).

 

 

 

              Ca o concluzie foarte pe scurt: atat bronsita cat si bronsiolita afecteaza caile aeriene care duc la plaman, numele lor difera in functie de ce segment este inflamat si ambele sunt determinate de virusi, putand aparea in bronsita si suprainfectarea cu bacterie.

            O alta diferenta intre cele doua boli este urmatoarea: bronsita apare la copii mai mari si la adulti , pe cand bronsiolita apare la copiii mici.

Recomanda si altora aceasta pagina!

Distribuie pe Tumblr submit to reddit