Iata o problema foarte des intalnita la copiii din zilele noastre, foarte prost diagnosticata si tratata de medici si parinti. O problema de care multi se feresc sa vorbeasca din jena, o problema atat de banala si des intalnita incat nu i se acorda importanta covarsitoare pe care o are si efectul absolut negativ asupra organismului copilului dar si al adultului. O problema care nerezolvata la timp si eficient se poate croniciza si poate fi startul multor boli din ce in ce mai grave, pana la cancer.
Este vorba de constipatie, o boala extrem de raspandita dar totodata extrem de neanteleasa si neglijata.
Si voi vorbi aici despre constipatia – boala, despre constipatia cronica la copii. Este foarte gresit sa consideri ca daca copilul tau are scaun la doua-trei zile atunci este normal. Nu, nu este normal. Idealul este scaun dupa fiecare masa ( asa cum fac marea majoritate a bebelusilor alaptati la san ), dar acesta este greu de atins in ziele noastre. De aceea, macar un scaun pe zi, fara ajutor, (clisme, laxative) este obligatoriu pentru copil si adult.
Principalele cauze ale constipatiei la copii sunt doua:
- dieta necorespunzatoare (lipsita de fibre in special) si
- abtinerea (numita si constipatie psihogena).
In ceea ce priveste abtinerea, uneori este nevoie doar de un scaun mai dureros sau neplacut pentru ca un copil mic sa prinda teama si sa inceapa sa se abtina atunci cand are senzatie de defecatie. Sau sa nu vrea la olita ci sa faca in pampers, si atunci cand il pui pe olita se va abtine.
Copilul meu a mers vreo 2 luni la gradinita (gradinita care se lauda ca are meniu intocmit de nutritionist, dar in acel meniu era prezenta ZILNIC si uneori chiar de doua ori pe zi carnea, unul dintre factorii care predispun la constipatie - carnea si produsele lactate nu contin DELOC fibre) si a trebuit sa fac un mare slalom prin meniu, deoarece eu nu i-am dat carne si nici lactate, deci are un meniu vegan. De multe ori ii duceam eu mancare de acasa ca sa ii dea, atunci cand nu aveam ce alege din acel meniu extrem de dezechilibrat de la gradinita. Intr-una din zile a lipsit educatoarea si a stat altcineva cu ei, careia nu i s-a transmis particularitatea meniului lui Luca. Si asa i s-a dat la masa de pranz ciorba de perisoare. Mie nu mi-a spus nimeni nimic, desi tot personalul stia ca nu mananca carne, iar eu nu am stiut ca educatoarea a trebuit sa plece in acea zi.
Ceea ce a urmat a fost un cosmar. Nefiind obisnuit cu carnea (care mai era si de o factura indoielnica, cumparata din supermarket) ne-am chinuit o saptamana cu o constipatie groaznica (el avea cam doua scaune pe zi inainte de acest eveniment) fiind nevoita sa recurg la microclisme. A fost si mai complicat deoarece dupa primul scaun dureros, a intrat si in constipatie psihogena si era un cerc vicios din care cu greu l-am scos. Cand avea senzatie de defecare incepea sa urle, sa se invarta, sa planga si se abtinea sa faca. Ii dadeam multe alimente indicate in constipatie si ii faceam microclisme cum incepea sa aiba senzatia pentru ca scaunul sa nu mai fie dureros.
Dura cam doua ore urlatul si chinuiala aceasta, dupa care avea scaun in mai multe reprize, apoi adormea epuizat de atata plans. Incepusem sa imi fac tot felul de ganduri: cum se poate sa survina asa o constipatie neasteptata la alimentatia pe care i-o dadeam? (avea cam 3 fructe diferite pe zi si doua legume, 1,5 l de apa si ceai, plus meniul strict vegan, fara nimic cu proteina animala). Mergand din aproape in aproape si eliminand tot felul de cauze, am ajuns si la gradinita. Am vorbit cu educatoarea si asa am aflat ca ziua in care incepuse totul era exact ziua cand ea lipsise. Am investigat si am aflat intr-adevar ca i se dadusera vreo 5!!! perisoare la masa de pranz. L-am retras de la gradinita si din acest motiv si din multe altele ( se stransesera ceva…). Cert este ca atunci, cu acel episod, s-ar fi rezolvat mult mai repede, fiind vorba de o constipatie accidentala, de moment, daca el nu ar fi prins frica de durere si nu s-ar fi abtinut de fiecare data. Ti-am povestit totul ca sa intelegi cum e cu constipatia trecatoare, de moment, si cu cea psihogena ( de abtinere).
Dar eu voi vorbi aici despre constipatia cronica, aceea de lunga durata. Adica aceea datorata prostei alimentatii, in special carentelor de fibre. |
Fibrele
Fibrele sunt parti ale legumelor, fructelor si cerealelor pe care organismul nu le poate absorbi. Adica ele intra in organism pe gura si ies pe anus. Doar TREC prin organism nu se absorb, nu raman. Cu toate acestea, sunt extrem de importante si iti voi spune de ce. Atunci cand trec prin colon impreuna cu restul alimentelor (deja in stare lichida) bacteriile cu care este populat acesta actioneaza asupra lor pentru a produce substantele necesare pentru repararea mucoasei intestinale si stimularea activitatii intestinelor. Mucoasa intestinala trebuie sa fie reparata mereu deoarece este intens folosita si celulele sale se elimina prin frecare.
Fibrele sunt de doua categorii: Solubile (se dizolva in apa) sau insolubile (nu se dizolva in apa).
Cele solubile actioneaza in intestine absorbind apa in scaun, insa in acelasi timp se imbiba cu surplusul de colesterol din intestine (de aceea se zice ca ovazul scade colesterolul, de exemplu).
Fibrele insolubile absorb foarte putina apa , insa sunt importante datorita capacitatii lor de a da volum scaunului si de a-l face sa se miste prin intestine ( brocoli si taratele au acest tip de fibre). Cerealele, fructele, legumele, leguminoasele integrale ( adica intregi, nu doar sucul, sau pulpa, sau coaja etc, aceasta inseamna termenul de ”integral”) contin atat fibre solubile cat si insolubile. Se recomanda 14 grame de fibre la fiecare 1000 de calorii.
Constipatia poate aparea chiar la sugari, si chiar la cei alaptati natural. Atunci cand apare la un sugar alaptat natural, in afara de evidente complicatii fizice (tumori sau defecte genetice), principalii vinovati sunt lactatele pe care le mananca mama (si am auzit de atatea ori indicatia sa bea cat mai mult lapte de vaca, iaurt si sa manace branza ca sa aiba lapte). Cercetarile din ultimele decenii au facut legatura dintre constipatia cronica la copii si intoleranta la laptele de vaca. Exista si cercetari clinice care fac legatura dintre eczemele copiilor si sensibilitatea la lactate.
La copiii hraniti cu lapte praf apare inevitabil constipatia, deoarece proteina din laptele animal (cazeina) este una dintre substantele cele mai reactive din dieta, asa ca se manifesta tot timpul sub forma unui iritant. Daca copilul este mai mare si inca sufera de constipatie, pe langa aceste lactate raspunzatoare de ea, se gasesc si alte alimente care constituie impreuna asa-numita ”dieta alba” . dieta alba este, din pacate, baza alimentatiei copiilor din ziua de azi: paine alba din comert, fainoase neintegrale, produse de patiserie, lactate, zahar alb.
Hai sa facem un tablou: copil cu dieta alba, constipat (scaun la cateva zile sau la o saptamana si mai mult), de aici urmeaza alergatura prin doctori care prescriu laxative/clisme, iar urmatorul pas este dependenta de ele si hipotonia musculaturii abdominale (muschi prea slabi ).
Copilul constipat, cu scaune la cateva zile, este iritabil, agitat, poate face constipatie psihogena care sa adanceasca problema initiala. In plus, digestia alimentelor si absorbtia nutrientilor necesari organismului nu se mai face la parametrii optimi, aceasta ducand la carente, obezitate, tulburari de comportament, rezultate slabe la scoala (deficit de atentie ).
Laxativele
Am sa iti spun acum cateva lucruri despre laxative, de ce nu ar trebui sa le folosesti si ce consecinte au asupra organismului.
Laxativul este o substanta care induce miscarile peristaltice (miscarile intestinelor care au drept scop inaintarea continutului lor pana in momentul defecarii ). Exista mai multe tipuri de laxative.
- fibrele ( praf la cutie/pliculete), sunt cele mai putin agresive, dar e muuult mai bine sa folosim fibrele pe care in mod natural le gasim in alimentele integrale.O dieta bogata in cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nu mai are nevoie de suplimentare de fibre
- substante care inmoaie scaunul sau surfactanti: atrag grasimile si apa in scaun pentru a-l face mai moale, mai plin de volum si mai usor de impins de-a lungul tractului intestinal, insa organismul se adapteaza repede la ele, asa ca se recomanda sa fie folosite doar ocazional
- lubrifiantii ajuta scaunul sa alunece si au la baza uleiuri minerale, uleiuri care sunt prduse pe baza de petrol si formeaza o pelicula nedigerabila ce reduce absorbtia vitaminelor liposolubile( solubile in grasimi) si a unor minerale. Se folosesc din ce in ce mai rar, tocmai din aceasta cauza.
- stimulentii sunt cele mai agresive si periculoase laxative, actioneaza asupra mucoasei intestinale pentru a induce peristaltismul. Pot produce un episod de ”golire violenta”,se poate face abuz de ele si pot da probleme pe termen lung. Nu ar trebui date niciodata copiilor.
- agentii hidratanti sunt laxativele cele mai des prescrise copiilor. Sunt de doua tipuri: saline ( saruri de Magneziu si sarea Epsom) si hiperosmotice ( lactuloza ) . Acesti agenti nu fac altceva decat sa retina apa in colon. Un scaun care sta de mult timp in colon, avand in vedere ca acolo ( asa cum ti-am spus in articolul despre anatomia sistemului digestiv) se reabsoarbe apa, are toate sansele sa devina uscat si tare si sa se ”blocheze” acolo.
Acum sa-ti explic ce se intampla cu aceste laxative si efectele lor. Copiii cu constipatie cronica (multi dintre ei incep sa fie constipati de la nastere, sau de la cateva luni) carora le este stimulat scaunul in vreun fel sau altul, vor suferi si de o forma mai usoara sau nu de hipotonie musculara. A muschilor in general si a muschilor abdominali in particular. In general copilasii la varste asa mici nu au tonusul muscular foarte bun, iar daca muschii lor abdominali nu sunt exersati prin eliminarea naturala a scaunului ci doar prin laxative/microclisme, atunci acesti muschi devin foarte ”lenesi” si te trezesti ca daca intrerupi laxativul, copilul tau nu mai poate avea scaun. Intri intr-un cerc vicios, incepi iar sa-i dai laxativ, muschii iar nu sunt folositi, si copilul devine depedent de laxative. Asa se explica de ce in momentul in care la un copil cu hipotonie musculara adaugi supliment de fibre, efectul va fi inversul celui scontat, adica constipatia se va accentua.
Deci, ca sa recapitulam si sa tragem si niste concluzii:
Ce faci daca copilul tau sufera de constipatie?
- In primul rand, asa cum spun de cateva ori in fiecare articol, nu te repezi sa tratezi simptomele, ci intai afla cauza.
- Daca copilul este mic si alaptat exclusiv la san, atunci trebuie sa cauti cauza la tine. Elimina lactatele din alimentatia ta si vezi daca se schimba ceva.
- Daca copilul este mic si ii dai lapte praf, cu siguranta te vei lovi de aceasta problema. Desi nu sunt deloc de acord cu aceasta varianta, tot ce pot sa iti spun este sa cauti o firma care face un lapte praf pe baza de soia. Nu stiu sa-ti spun care sunt, pentru ca nu mi-am propus sa invat firmelede lapte praf, deoarce le consider un mare rau pentru alimentatia si dezvoltarea pe termen lung a copilului.
- Daca copilul este in perioada invatarii la olita si acest lucru nu ii place si apare constipatia doar in momentul cand il pui pe olita, ca urmare a faptului ca el se abtine, te sfatuiesc sa renunti si sa il mai lasi cu pampers, pana uita. Apoi poti incerca din nou.
- Daca copilul este mai maricel si manaca deja diversificat, evita cu orice pret ”dieta alba” : zahar alb, preparate cu faina alba, lactate. Asigura-i portia necesara de fibre oferindu-i din belsug fructe si legume crude, integrale ( adica tot fructul de exemplu, nu doar sucul, sau sa il cureti de coaja ) si daca se poate cat mai de sezon si cat mai bio.
- Adauga fibrele treptat, cate putin , nu mult dintr-o data.
- Daca fibrele nu isi fac efectul scoate lactatele total din dieta.
- Daca copilul este deja dependent de laxative, nu le scoate brusc. Scoate-le treptat, cate putin, scazand cantitatea si lasandu-i timp sa se acomodeze.
Alimente cu fibre la indemana oricui sunt : fasole fiarta, mere, stafide,pere, cartofi dulci,morcovi, capsune, pepene verde, portocale etc.
Iti mai recomand probioticele (si cele la plicuri sunt ok in caz de urgenta) dar cele mai bune sunt cele naturale: bors din tarate, socata, muraturi in saramura (nu in otet). Sunt foarte bune pentru aportul de probiotice in organism. Socata se poate face si cu socul uscat gasit la plafar (nu in pliculete, ci cutiile cu floarea intreaga). La Cristela pe blog gasesti retetea de socata pe care eu am facut-o toata vara dupa ce am cules flori de soc, si este excelenta (doar cu miere si lamaie).
Ca alimente laxative, eu am folosit de exemplu prunele uscate, care rezolvau imediat problema.
Un alt aspect important al alimentatiei copilului este painea.
Painea este un produs care la noi se consuma in cantitati imense, atat sub forma de covrigi cat si ca paine propriu-zisa. Nu exista zi sa ies pe strada si sa nu vad copii de toate varstele molfaind la un colt de paine sau la un covrig. Rar am vazut sa ii dea copilului prin parc banana sau mar sau morcov. Tot parcul e plin de covrigi… si mai vor sa-i ofere si copilului meu ca sa nu pofteasca…
Painea cu faina alba (care nu mai are nimic nutritiv in ea, tot ce a fost bun s-a eliminat) si cu drojdie (crescuta pe pat de azot) este raspunzatoare pentru constipatie, obezitate, carente. Este un aliment care nu satura, care nu hraneste. Daca ai posibilitatea sa inveti sa faci paine cu maia ar fi un mare bine pentru familia ta. Maiaua contine niste bacterii extrem de necesare corpului nostru, painea cu maia satura pentru ca permite organsimului sa absoarba toti nutrientii din ea, si bineanteles, daca tot faci efortul de a-ti face tu painea in casa cu maia, o faci cu faina integrala, ca altfel strici tot efectul.
Eu fac paine cu faina integrala cu maia si cu mei. Meiul este o sursa excelenta de fier, fibre si complex de vitamine B. Pe langa acestea, da un gust dulce foarte bun painii. O astfel de paine cu faina integrala, maia si mei , nu numai ca este foarte sanatoasa, dar este si foarte gustoasa si hranitoare. O bucata din paine de acest fel poti sa-i dai copilului sa manance pe strada daca tii neaparat.
Nu in ultimul rand, aportul de lichide este, de asemenea, extrem de important.
Deci concluzia : fibre, probiotice, lichide, NU dieta alba.
In situatii exceptionale ( deci nu in constipatia cronica, ci in cea acuta, ocazionala ) poti folosi la copilasi microclismele (cu nalba, glicerol si musetel) care sunt in minirecipiente predozate, doar le administrezi. Pe mine m-au ajutat foarte mult atunci cand am avut problema cu Luca.
Este esential sa eviti constipatia pentru ca poate duce, pe langa ceea ce ti-am spus pe parcursul articolului, si la alte probleme care te vor arunca pe tine si copilul tau tot intr-un cerc vicios greu de spart : fisuri anale, hemoroizi. Acestea sunt dureroase, pot sangera, copilul poate deveni anemic, anxios legat de actul defecatiei.
O mamica imi povestea despre fetita ei de 10 ani ca este constipata de cand s-a nascut. Avea scaun o data pe saptamana. Are si un usor grad de obezitate. I-am propus sa schimbe doar doua lucruri in alimentatia copilului si sa vada daca merge : micul dejun si painea. La micul dejun i-am recomandat o budinca din fulgi de ovaz cu tarate, migdale (sau nuci ), curmale (sau miere ), pudra de roscove si un fruct.
Combinatia este extrem de delicioasa, este o reteta englezeasca. Iar la paine , i-am dat maia si a inceput sa faca paine cu maia. In foarte scurt timp fetita s-a reglat si are scaun in fiecae zi. Iata cum s-a rezolvat rapid si cu mici modificari, o problema care dura de ani de zile si afecta viata copilului din ce in ce mai mult.
In incheiere iti las o...
Reteta pentru tratarea constipatiei
Reteta este a doctorului Doru Laza si este buna si pentru copiii mai mari si pentru adulti:
- 8 bucati de prune uscate (neafumate) , 2 linguri de tarate de grau, o lingura de semnite de in, 250 ml apa
- se amesteca ingredientele si se lasa la macerat 8-12 ore. Apoi se indeparteaza samburii din prune si, impreuna cu celelalte ingrediente, se blenduiesc pana devin o pasta. Mixtura fluida se incalzeste si se consuma ca atare, cu o ora inainte de masa . Dupa 2 ore de la administrare se bea ceai de musetel. Se fac trei cure de cate 10 zile cu pauza de o luna intre ele.
Sunt convinsa ca si tu sau copilul tau va luptati sau v-ati luptat cu aceasta problema. Daca ai inteles ca bolile incep in sistemul digestiv atunci cu siguranta vei intelege si importanta prevenirii si tratarii constipatiei. De sanatatea sistemului digestiv depinde evolutia si starea de bine a intregului corp. Iti spuneam intr-un articol trecut ( ”Cat de bine iti cunosti copilul ”) ca eu imi dau seama cu ceva timp inainte ca Luca sa raceasca sau sa faca vreo alta boala. Si imi dau seama imediat cand tranzitul lui intestinal se modifica. Primul lui semn de boala ( respiratorie sau de orice fel ) este aparitia constipatiei ocazionale, inexplicabila prin modificari sau greseli de alimentatie.
Sursele mele de documentare au fost : John Douillard- Perfect Health for kids/Kelly Dorfman- The hidden connection between food and your child well-being/Doru Laza- Manual Edenic de medicina naturista si propria mea experienta si pregatire medicala.