Cum a fost în cele două Tabere din 2015
Simplu. Sanatos. Natural. Realizabil
Meniul principal
Despre
+ Evenimente/TABERE
+ Calendar 2019
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii
Workshop-uri
Tabara de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"- iulie 2019
+ Calendar 2018
Curs de dezvoltare personală pentru copii - octombrie 2018
Curs de prim ajutor pentru copii - octombrie 2018
Curs de nutritie pentru copii cu Teo - noiembrie 2018
Curs de dezvoltare personală pentru adolescenți - octombrie 2018
Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cursuri de dezvoltare personala pentru copii - "Copii autonomi, copii la superlativ"
Curs de prim ajutor pentru copii
+ Taberele de dezvoltare personală "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Cum a fost în tabara de dezvoltare "Copii autonomi, copii la superlativ" - iulie 2018
Pledoarie pentru viitorul copiilor nostri
Conceptul cheie al taberei de dezvoltare personala pentru copii - iulie 2018
De ce sa-mi trimit copilul in tabara- Magia taberelor
Ajutor! Copilul meu pleaca in tabara - dorul de casa
+ Calendar 2017
Și copiii pot acorda primul ajutor
Ora de sănătate - curs de cunoaștere și autocunoaștere
Atingeri permise, atingeri nepermise - curs pentru copii despre abuzul fizic și sexual
Să ne hrănim sănătos - ateliere educaționale și haioase de împrietenire cu mâncarea
+ Calendar 2016
Inteligența emoțională a adulților în beneficiul copiilor noștri
Cum să iei (dai?) startul afacerii tale de acasă
Calendar 2015
❆ Târgurile de Crăciun
✿ Taberele familiale de nutriție
♥ Cursuri de prim ajutor
✿ Târg de Paște
+ Editorial
Cum ne-am pregatit de inceperea scolii
1. Cum recunosti daca un copil este abuzat in familie
+ Coaching
Ce se intampla in coaching si de ce ai veni la o sesiune de acest fel
Ce este coachingul
Oamenii- pasari cu aripile crescute inauntru
Cum sa-ti traiesti viata de-a latul nu de-a lungul
Drumuri catre Sine
Vindecarea prin iubire
Despre frica (1) - anatomia fricii
Despre frica (2) - vindecarea de frica
Cum sa faci din faliment un succes personal
Alba ca Zapada si Umbra din noi
Ce am mai invatat trecand inca un an
Doamna cu globul magic, lecții de viață pentru copii prin povești și o invitație la Ceburashki-locul unde se învață lucruri importante, prin joacă
+ Provocarile unei mame
Provocarile unei mame (1)
Provocarile unei mame (2)
Provocarile unei mame (3)
Provocarile unei mame (4)
+ Greseli de mama
Greseli de mama (1)
Greseli de mama (2)
+ Lumea lui Luca
Ce gasesti aici
Ce ma invata Luca
Gradinita, bona si alte activitati educationale, sportive, joaca, socializare
Sa invatam sa fim din nou copii
Fa educatie sexuala cu copilul tau
Cum iti dai seama daca copilul tau este abuzat( fizic, emotional, sexual)
Cat de bine iti cunosti copilul
Cadouri cu...poveste- lista de Crăciun
+ ♥ Prim-ajutor (și cursuri)
De ce sa-ti inveti copilul tehnici de prim ajutor
Primul curs de prim-ajutor pentru copii (februarie 2015)
Ghid urgențe
Fii un părinte de poveste!
Contact
Biblioteca
Ghid de tranzitie prin sezonul rece
Bolile sezonului rece si ale intrarii in colectivitate
Bolile din sfera O.R.L.
Tusea
Febra - un aliat puternic pentru sanatatea copiilor nostri
Alergiile, astmul și sistemul imun
Accidentari - urgente
Bolile infecto-contagioase ale copilariei
Sanatatea femeii
Sistemul digestiv
Capcanele alimentatiei moderne
Negot cu boli
Ghid de tranzitie prin sezonul cald
Editorial
Utile
Bibliotecă

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava

Cum a fost in cele doua Tabere din 2015

In 2015 am avut doua serii de cate o saptamana, putand spune acum ca deja avem 3 editii ale acestei Tabere. In acest an, in cele doua serii, ne-am strans aproximativ 200 de adulti si copii.

A fost o senzatie unica, desi organizatoric a fost o provocare pe care am primit-o cu bucurie si la inaltimea careia zic participantii ca ne-am ridicat cu succes.

Multe familii, vazand amploarea Taberei, ne-au intrebat cat timp ne-a luat sa le pregatim, logistic vorbind. Raspunsul este: 8 luni.Inclusiv acum, pentru taberele din 2016, le lansam la sfarsitul lui 2015, iar din ianuarie incepem efectiv pregatirea lor.

Am avut bucuria sa intalnim oameni cu care ne-am simtit prieteni din prima clipa, am trait sentimentul de comunitate si comuniune, am avut surprize frumoase de-a lungul Taberelor, dar una peste alta, comuniunea cu atatia oameni, pe langa provocare, este un mare beneficiu.S-au legat prietenii stranse care continua si dupa terminarea taberelor, asa cum s-a intamplat si anul trecut.

Stuctura Taberei a fost de a permite participarea mamicilor la cursurile Cristelei, timp in care copiii sa aiba timp special de activitati si timp special cu taticii. Dupa-amiaza am fost excursii cu intreaga familiile prin frumoasele locuri ale Marginimii.

La cursurile Cristelei au fost, pe langa informatii si discutii, zile speciale doar pentru gatit: o data ateliere de gatit sarat si o data ateliere de gatit dulce.Cursurile s-au desfasurat si in aer liber, atunci cand ne-a permis timpul, pe dealuri verzi si intr-un cadru cu totul special, fiind insotite si de muzica speciala, de conectare, energizare si contemplare. Hrana pentru trup, suflet si minte.

La atelierele de gatit dulce am facut diverse minunatii: 

  1. Iaurt de fructe
  2. Inghetata pe bat - pentru copii
  3. Inghetata cremoasa - pentru mamici
  4. Marzipan
  5. Pudding de ciocolata si vanilie
  6. Dinozauri zburatori cu lamaie - 
  7. Suc de catina + zmeura - 
  8. Suc de mar + ghimbir + menta
  9.  Rondele de orez cu "ciocolata"

La atelierele de gatit sarat:

  1. Supa de rosii fara foc (din rosii congelate sau proaspete) cu quinoa, mei sau orez integral
  2. Supa de rosii de iarna (din rosii congelate sau suc de rosii)
  3. Bucuria copiilor - Hamburgeri de legume cu "check-up"
  4. Super mancare de linte (cu cartofi = musaca, cu quinoa, cu orez)
  5. Supa crema de linte
  6. Supa de zarzavat "Mineral Imparat"  
  7. Supa crema de galbiori

Cei mici au avut si ei ateliere cu Cristela unde au invatat sa descopere minciunile de pe ambalajele alimentare si au primit insigne de detectivi ai sanatatii, iar la final, la focul de tabara, diplome personale de detectivi ai sanatatii

Copiii au alternat spatiul de joaca din cele doua Pensiuni cu vizita unei gospodarii in sat, plimbarile cu caruta si ateliere deosebite sustinute de Dl. Voicu intitulate "Intoarcere in timp", unde au fost reanviate vechile meserii: tamplar, brutar/morar, scrib, tesator, olar.In cadrul atelierelor, copiii au invatat despre meseriile respective si au facut practic fiecare cate un obiect specific fiecareia, cu care au plecat acasa. Ca de obicei, Dl Voicu ramane in inima copiiilor ca o amintire deosebite, ca un mos Craciun bland, bun si intelept.

In a doua saptamana am rusit sa facem un picnic imens, adica sa ne reunim cele doua pensiuni si sa luam cina suuuuuus, pe deal, impreuna. A fost de vis, o cina de care sunt sigura ca participantii isi vor aminti mult timp.

In cate doua seri pe saptaman am avut proiectii de film. Va las mai jos proiectiile si va invit sa le vedeti impreuna cu familia deoarece sunt deosebite, la noi au avut succes atat la copii cat si la adulti:

- 1) scarecrow- https://www.youtube.com/watch?v=lUtnas5ScSE 

- 2) le noeud cravate- https://www.youtube.com/watch?v=2u_oVyS7s8U 

- 3) pasarile- https://www.youtube.com/watch?v=M_OqprX7148 

- 4) va pun trialer-ul de la filmul pe care l-am pus- sa va incite sa il cautati si sa il vedeti, este mi-nu-nat: https://www.youtube.com/watch?v=9Zb0Ta0OAtI  - La Belle Vert ( Frumoasa verde)

Excursiile s-au facut in Marginime: Paltinis, Sibiel, Cisnadie, Cisnadioara, Sibiu, avandu-l ca ghid pasionat pe dr Cristian Dragan, impatimit al istoriei si frumusetii locurilor.

La finalul fiecarei serii a fost foc de tabara cu impartire de diploma, cu tort raw-vegan, inghetata raw si proiectii de film.

Le multumim tuturor participantilor. Va las in compania catorva poze si a unor testimoniale scrise si vorbite, retete pe care fiecare mamica le-a primit in mapa ( retete ale meniurilor din tabara)

Retetele (retete ale mancarurilor din meniul taberei):

Supa crema de linte rosie cu crutoane

Supa crema de legume in care se adauga lintea rosie intreaga. La final se adauga coriandru, menta si putina zeama de lamaie. Se serveste cu crutoane.

Pilaf din orez integral cu ciuperci+chiftelute de dovlecei la cuptor(cu legume si seminte de in/cu urda si ou)

  • Se lasa orezul brun la inmuiat 12 ore. Dupa aceea se clateste bine si se pune la fiert in apa cu sare neiodata.
  • Cat timp fierbe orezul cu apa se pun pe gril sau in tigaie dry coker legumele pentru pilaf. Astfel se coace totul( fara ulei): rosii, ardei capia, ceapa rondele). Cand pilaful este aproape fiert se adauga legumele coapte si se mai lasa putin sa fiarba. Se potriveste de gust si se stinge focul. Dupa stingerea focului se adauga marar si ulei masline.
  • Chiftelutele de dovlecei: se rad dovleceii pe razatoarea foarte mica si se lasa la scurs bine intr-o strecuratoare. Se rade urda tot pe razatoarea mica si se amesteca cu dovleceii rasi si scursi. Se adauga sare, chimen, marar si oua pana capata o concistenta ca de chiftele. Se modeleaza chiftelute mici in mana, se dau prin pesmet si se pun in tava pe hartie de copt. Se dau la cuptor 25-30 de minute maxim.In acest interval se intorc o data pentru a se rumeni pe ambele parti.
  • hiftelutele de dovlecei pentru vegani- oul se inlocuieste cu seminte de in rajnite (faina) iar urda cu legume (morcov, ardei capia, putin cartof fiert)

Mix de bruschete (vinete, humus, masline, fasole batuta) + legume crude

PATEU DE MASLINE:

Se pun in robot masline curatate de samburi amestecate( kalamata si masline negre mari, carnoase), zeama de lamaie, usturoi si se completeaza cu ulei de masline atat cat este nevoie ca sa devina o pasta. Se da drumul la robot pana se face o pasta. Se serveste cu crackersi/ paine integrala cu legume crude alaturi.

HUMUS:

Se scurge nautul tinut la inmuiat 12 ore, se fierbe 3 ore, apoi se scurge si se lasa sa se raceasca. Se adauga nautul racit in robot cu ulei de masline, zeama de lamaie, ceapa si usturoi, sare neiodata, pasta de tahini, ardei copt si se da drumul la robot pana devine o pasta. Se serveste pe crackersi/paine integrala si legume crude.)

Paste de dovlecei cu sos pesto

Ingrediente(pentru 2 persoane):

  • 2 dovlecei medii, cruzi, curatati de coaja si taiti sub forma de tagliatelle cu peelerul (cutitul acela care curata coaja la cartofi).

Sosul

  • 5 linguri de fistic crud (neprajit deci!)
  • 1 rosie mica
  • 4 - 5 catei usturoi
  • 1 lingura fulgi de drojdie
  • 60 ml ulei masline
  • 1/2 lingurita sare neiodata
  • 2-3 linguri suc lamaie(cam jumatate din cantitatea de ulei)
  • 1,5 lingurita busuioc
  • Daca se lipeste de peretii blenderului, mai puteti adauga putina apa si, cand e bine mixata, ca o pasta, daca vi se pare prea subtire, mai putei adauga fulgi de drojdie, pana obtineti consistenta dorita.

Briose

Ingrediente: 150 g faina de orez/ mix pentru muffins/faina integrala

  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • banane coapte
  • pasta curmale
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita semnite chia (semnite de in rajnite -faina-)
  • stafide
  • ulei de palmier/ unt de palmier

Mod de preparare: Se amesteca intr-un vas ingredientele uscate si intr-unul ingredientele umede. Se pun cele umede peste cele uscate si la final se adauga semintele de chia(faina in). Se amesteca bine apoi se pun in hartie de briose (jumatate pline) si in formele pentru briose. Se lasa 20 de min la 180 grade.)

Porridge cu lapte vegetal

LAPTE DE MIGDALE:

Se scurg migdalele de apa in care au stat la inmuiat, se pun in robot si se cantareste apa cate 300 ml la fiecare 20 de migdale. Din apa cantarita astfel se pune in robot peste migdale atat cat sa le acopere si se adauga si curmale. Apoi se da drumul la robot pana devin o pasta. Se opreste robotul si se adauga si restul de apa cantarita, se mai da putin drumul la robot sa se omogenizeze cu pasta si apoi se strecoara separandu-se laptele de pulpa de migdale.

LAPTE DE NUCI:

  • Se lasa la inmuiat nucile romanesti 12 ore, apoi se clatesc foarte bine
  • Se pun curmale fara samburi la inmuiat 2-3 ore
  • Se pun in robot si se cantareste apa 500 ml pentru 15 nuci intregi( deci 30 de jumatati). Se pun nucile in robot, se adauga 1 mar taiat bucati, curmale, scortisoara, pudra de roscove (o jumatate de lingurita)
  • Se adauga apa cat sa le acopere si se da drumul la robot pana le face ca o pasta.e adauga restul de apa, se mai da putin drumul la robot pana se omogenizeaza . Se opreste, se strecoara laptele, separandu-se de pulpa.
  • Pentru poridge se pun fulgi FINI de ovaz cu mix-ul de fructe uscate (stafide, goji, merisoare) si cu putina apa pe foc, cat sa se inmoaie. Apoi se adauga treptat lapte .Nu se lasa mai mult de 2-3 min sa fiarba. Dupa ce se inchide focul se adauga nuca macinata. Porridge-ul trebuie sa fie cremos, NU apos.)

Biscuiti din pulpa de la lapte vegetal

  • Pulpa care ramane de la lapte se amesteca cu stafide, putina faina integrala si se pune apoi in tavi cu hartie de copt sub forma de biscuiti. Se lasa 25-30 de minute maxim la cuptor si se desprind de pe hartie cand sunt raciti.
  • Pulpa de migdale care ramane dupa strecurarea laptelui se mai baga la robot o data cu curmale fara samburi( curmalele se lasa 2-3 ore in apa la inmuiat) fara samburi. Apoi se scoate si se amesteca cu stafide, putina faina integrala (cat primeste). Se ia apoi cu lingura si se pun in tava pe hartie de copt sub forma de biscuiti ( sa nu fie foarte grosi si foarte mari). Se dau la cuptor pentru 25-30 de minute maxim si se desprind de pe hartie cand se racesc putin.)

Chiftelute de naut la cuptor cu salata de rosii si sos tahini (falafel)

Pentru 20 de chiftelute de naut:

Ingrediente:

  • naut fiert 800g
  • 1 cana patrunjel maruntit
  • 1 morcov dat pe razatoarea mica
  • o ceapa maruntita
  • 6 catei de usturoi pisati
  • 4 linguri de faina de orez sau orice alt tip de faina 1
  • o lingurita
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • sare si piper
  • dupa gust 2 linguri tahini

Mod de preparare

  • Adauga nautul fiert in robotul de bucatarie si mixeaza-l bine pana devine pasta. Poti folosi si un blender de mana sau blender normal. In cazul in care folosesti un blender normal, ai grija sa adaugi cate putin si sa blenduiesti in etape, pentru a nu se bloca.
  • Pune pasta de naut intr-un bol mai mare si adauga celelalte ingrediente
  • Modeleaza chiftelutele si da-le prin putin pesmet eventual, coace-le la cuptor15 minute pe o parte si 15 pe cealalta.

Budinca cu fructe de padure si cu chia

250 ml lapte, miere, piure de fructe de padure facut la blender, 4 linguri de seminte de chia. Se amesteca ingredientele, se adauga miere dupa gust, si se lasa o ora la frigider.

Biscuiti „lantul slabiciunilor" cu gem de afine

  • se pun intr-un bol fulgi de ovaz FINI (exista si fulgi de ovaz mari, dar nu aceea trebuiesc folositi).
  • Se rad mere, sau caise sau ce fruct se pune, sau se pun fucte intregi ca visine(samburii scosi) sau fructe uscate (caise uscate, stafide, curmale, smochine, merisoare etc) depinde cu ce se face prajitura.
  • Se pune un varf de praf de vanilie, putina scortisoara, putin lapte vegetal (de nuci sau migdale).
  • Zeama de la merele rase trebuie si ea pusa peste fulgi.
  • Se adauga si pasta de curmale pentru indulcire (curmalele se inmoaie 2-3 ore in apa inainte de a fi facute pasta).
  • Se lasa compozitia astfel vreo 15 minute ca fulgii sa traga zeama si sa se inmoaie.
  • Toata compozitia trebuie sa aiba consistenta astfel incat sa poata fi pusa cu lingura sub forma de biscuiti in tava pe hartie de copt.
  • Se dau la cuptor 20-25 minute.Se desprind de pe hartie cand sunt raciti.

Pizza cu legume

Atat la pizza cu legume cat si la cea cu carne blatul se va face din faina integrala, se aduga ulei de palmier la blat, nu unt, nu margarina.

Orez integral cu lapte de nuci

  • Se lasa orezul integral la inmuiat in apa 12 ore
  • Se lasa nuci la inmuiat in apa 12 ore
  • Se pun curmale fara samburi la inmuiat in apa pentru 2-3 ore
  • Se pune orezul la fiert in apa cu putin praf de vanilie. Cand este aproape fiert se adauga stafidele, laptele de migdale, f putina scortisoara.Dupa ce este fiert se adauga nuca macinata. Se serveste la masa in boluri cu banane intregi alaturi si borcanul de miere pentru a-si pune fiecare dupa gust.

Biscuiti din pulpa de nuci

Pulpa care ramane de la lapte se amesteca cu stafide, putina faina integrala si se pune apoi in tavi cu hartie de copt sub forma de biscuiti. Se lasa 25-30 de minute maxim la cuptor si se desprind de pe hartie cand sunt raciti.

Supa de rosii cu quinoa si ardei copt

Supa crema de legume cu rosii (se face totul crema) apoi se adauga ardei copt taiat bucatele si quinoa(tinuta la inmuiat 3 ore in prealabil, clatita bine) care sa fiarba 15 min in supa crema)

Nutella cu crackersi

Ingrediente pentru Nutella de casa (pentru un borcan de 400 g):

  • 300 g alune de padure, crude
  • 4-5 curmale deshidratate, de buna calitate
  • 1 lingura de ulei de palmier (ulei de cocos)
  • 2 linguri de pudra de roscove (karob)
  • 4-5 linguri de apa plata sau lapte vegan

Alunele de padure si curmalele se lasa la hidratat peste noapte sau macar cateva ore. Toate ingredientele se pun in robotul de bucatarie si se proceseaza 3-4 minute pana se obtine o consistenta cremoasa. Se pastreaza in frigider.

Mix de bruschete (morcovi, nuci romanesti, masline, zacusca): PATE DE MORCOVI:

Se pun morcovi cruzi curatati de coaja, usturoi , sare neiodata si ulei de masline la robot pana se face o pasta . Aceasta pasta se pune in boluri cu patrunjel deasupra decorativ si se serveste cu paine integrala/crackersi. Alaturi de pasta de morcovi si paine se va pune si un bol de seminte de floarea soarelui neprajite si nesarate

PATE DE NUCI ROMANESTI (Varianta dulce)

  • Lasati nucile si semintele la rehidratat cateva ore, pentru a le trezi la viata si activa enzimele din ele (seminte de floarea soarelui). Nucile si semintele inmuiate impreuna cu mierea se paseaza cu blenderul de mana ("batul sau bata"). Optional se adauga cateva picaturi de lamaie proaspat stoarsa daca va place mai acrisor. De asemenea in functie de cat de consistenta doriti sa iasa pasta, adaugati 1- 2 linguri de apa. Nu uitati insa ca obiectivul final este ca pasta sa poata fi intinsa pe paine, nu sa fie sos curgator.
  • Alta modalitate de pregatire, in cazul in care nu aveti blender de acest gen. Dati prin rasnita nucile si semintele, pana obtineti o faina. Optional, o puteti lasala inmuiat in apa 15 min sau amesteca direct cu mierea, apa si cateva picaturi de lamaie.

PATE DE NUCI ROMANESTI (Varianta sarata):

Ingrediente:

  • 1 cana miez de nuca
  • 1-2 catei de usturoi
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • un varf de lingurita sare neiodata
  • patrunjel verde tocat
  • putin ulei de masline sau de samburi de struguri, presate la rece

    Optional, puteti adauga cateva masline fara samburi (acelea vinetii sunt cele adevarate si sanatoase) si chiar cateva bucati de avocado (daca il agreati)

Mod de preparare: Fie mixati toate ingredientele cu blenderul manual, fie rasniti nuca si amstecati apoi cu restul ingredientelor (usturoiul ras pe razatoarea mica si patrunjelul tocat marunt, maslinele maruntite si avocado zdrobit cu furculita). Daca vi se pare prea vascoasa/untoasa pasta, mai puteti adauga putina apa. Se serveste cu paine integrala si cu o salata verde.)

Salata tabouleh+alte legume

Ingrediente:

  • 1 ceasca couscous
  • 2 rosii
  • 10 fire patrunjel (puteti folosi pana la 2 legaturi patrunjel)
  • 3 linguri ulei masline
  • 3 linguri suc lamaie
  • sare

Turnati apa fierbinte peste coucous (cca 1 ceasca, cea cu care ati masurat couscous-ul), cat sa fie perfect acoperit si lasati sa stea 5 minute, lichidul trebuie sa fie absorbit in totalitate. Adaugati 1 lingura ulei si aerisiti-l cu o furculita pana se desface bob cu bob. Rosiile le taiati in doua si scoateti partea cu seminte. Tocati pulpa ramasa marunt. Tocati foarte marunt si patrunjelul. Adaugati legumele tocate peste couscous, turnati restul de ulei si sucul de lamaie, sarati si amestecati bine.)

Branzica de caju cu crackersi

Ingrediente:

  • nuci de caju inmuiate in apa peste noapte
  • zeama de lamaie
  • usturoi, sare
  • fulgi de drojdie inactiva
  • o rosie sau un ardei capia

Mod de preparare: Se baga la robot si se obtine o pasta. Se serveste pe crackersi sau paine integrala.

Chiftelute de quinoa cu sos de susan

Ingrediente (pentru 20 de chiftelute):

  • o cana quinoa (3 ore se lasa la inmuiat, clatita bine in apa rece apoi fiarta 15 min in apa cu putina sare)
  • ceapa taiata marunt
  • cateva masline feliate
  • patrunjel, marar
  • seminte de in rajnite (faina)
  • sare

Mod de preparare: Se amesteca ingredientele, se dau prin pesmet si se baga la cuptor la 180 de grade timp de 20 de minute           

SOS DE SUSAN:

Ingrediente:

  • susan rasnit (faina)
  • putin ulei de masline
  • zeama de lamaie
  • sare
  • apa (adaugata treptat pana se obtine o consistenta groasa curgatoare)

Mod de preparare: Se baga ingredientele la blender si se adauga apa pana la atingerea consistentei dorite.

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
14
14
15
15
16
16
18
18
19
19
20
20
21
21
22
22
24
24
26
26
27
27
29
29
30
30
31
31
32
32
33
33
34
34
36
36
37
37
39
39
40
40
41
41
42
42
44
44
45
45
46
46
47
47
48
48
49
49
50
50
51
51
52
52
53
53
54
54
55
55
56
56

Recomanda si altora aceasta pagina!

Editorial Mamicilasuperlativ.ro

 

Povestea Naturii

Mame de isprava